foto

Klári Tolnay

  • nar. 27.7.1914
    Budapešť, Uhry, Rakousko-Uhersko
  • zem. 27.10.1998 (84 let)
    Budapešť, Maďarsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tolnay Klári, pôvodne Tolnay Rózsi sa síce narodila na jednej budapeštianskej klinike, ale vyrastala na veľkostatku v župe Nógrád v dedine Mohora, kde aj ukončila základnú školu. Do meštianky chodila do Balassagyarmatu, dva roky potom navštevovala školu rehole v Nyregyháze, ľudovo nazývanú "Anglické panny". Maturovala v Debrecíne na vyššej obchodnej škole.

Už v detstve pekne spievala a hrala, no musel ju povzbudiť príbuzný, skladateľ Bókay János aby sa zúčastnila výberu u Rajnay Gábora, Hevesi Sándora a Heltai Jenőa. Po počiatočných neúspechoch sa jej ujal filmový režisér Gaál Béla a začala pracovať vo filmovom štúdiu Hunnia.

Prvú veľkú úlohu získala v roku 1934 vo filme „Meseautó”, potom ju prijali do divadla Vígszinház. Zo začiatku hrala iba úlohy naiviek. Tu zotrvala do roku 1946 a potom odišla na dva roky do divadla Művész Színház. Následne sa vracia do divadla Vígszinház ako spoluriaditeľka s Istvánom Somló a Benkő Gyulom, ktorí vystriedali odvolaného Daniela Jóba.

Od roku 1950 až do smrti zostáva v divadle Madách. V roku 1936 sa vydala za režiséra Ákosa Ráthonyiho a narodila sa im dcéra Zsuzsanna. Druhé dieťa - syna - porodila predčasne počas bombardovania a nedalo sa v daných podmienkach zachrániť.

Po skončení 2. svetovej vojny manžel emigroval. Dcéra ho nasledovala v roku 1956. Jej druhým manželom bol Darvas Iván, s ktorým sa rozviedla v roku 1958.

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

1998 A nagymama (divadelní záznam)
1995 Muzsikál a mozi 'Filmdalok' (TV film) - a.z.
Muzsikál a mozi 'Filmslágerek' (TV film) - a.z.
Muzsikál a mozi 'Zenés filmek' (TV film) - a.z.
1991 Egy igazi bohóc (TV film)
1990 Pókok
1989 Vrabčák Vilík
1985 A hattyú halála (TV film)
A vörös grófnő
Bevégezetlen ragozás (TV film)
1984 Ványa bácsi (divadelní záznam)
1983 Konec zázraku
Reumavalcer (TV film)
Ök tudják, mi a szerelem (TV film)
1982 Humorista a mennyországban (TV film)
Kedves hazug (TV film)
Róza néni elintézi (TV film)
1981 A farkas (TV film)
A messziről jött ember (TV film)
Hogyan csináljunk karriert? (TV film)
1980 Kojak Budapesten
Nők apróban (TV film)
1979 Adáshiba (divadelní záznam)
1978 A miniszterelnök (TV film)
Drága kisfiam
Legato
Saroküzlet (TV film)
1977 Földünk és vidéke (TV film)
Černé démanty (TV film)
1976 Mélosz pusztulása (TV film)
Uličníci na prázdninách
1975 Asszony a viharban (TV film)
Hogyan viseljük el szerelmi bánatunkat?!... (TV film)
1974 Kalandok és figurák (TV film)
Nász a hegyen (TV film)
Római karnevál (TV film)
Sosem lehet tudni (TV film)
1972 A tűz balladája (TV film)
Byla jednou jedna rodina
Három affér (TV film)
Jó estét nyár, jó estét szerelem I-II. (TV film)
1971 A Danaida (TV film)
Reménykedők
Szabad, mint a madár (TV film)
1970 Hatholdas rózsakert
Sny lásky
Szemtöl szembe
1968 Család ellen nincs orvosság (TV film)
Elsietett házasság
Súlyfürdő (TV film)
1967 A ravaszdi leányzó és az IBUSZ vendégek (TV film)
Agův poklad
Aranysárkány
Konec sezóny
Özvegy és a százados, Az
1966 Búcsú a kikötőben (TV film)
Otec
Vidám vasárnap (TV film)
1965 Délután ötkor (TV film)
1964 Ezer év (TV film)
Nagymama, nagymama... (TV film)
Skřivánek
1963 Családi ágy (TV film)
Fáklyaláng (TV film)
Jak se máme, mladý muži?
1962 A vak (TV film)
Közbeteg (TV film)
Všichni jsou nevinní?
Země andělů
1961 Babí léto
1960 Choditi po trávniku je dovoleno
Virrad
1959 Mlhavé jitro
1958 Jaká to noc!
Pachatel neznámý
1957 Dani
Mese a 12 találatról
1956 Slavnostní večeře
1954 Příbuzní
1951 Paní Déryová
1949 Cesta ženy
1948 Poslední hradní pán
Požár
1944 Idegen utakon
1943 Féltékenység
Menekülő ember
Pista tekintetes úr
Rákóczi nótája
Szerencsés flótás
Ágrólszakadt úrilány
1942 Férfihűség
Gentryfészek
Katyi
Keresztúton
Kádár kontra Kerekes
1941 Az ördög nem alszik
Egy csók és más semmi
Havasi napsütés
Három csengő
Néma kolostor
Vissza az úton
1940 A nőnek mindig sikerül
A szerelem nem szégyen
Erzsébet királyné
Tóparti látomás
Zavaros éjszaka
1939 Bors István
Gyimesi vadvirág
Hat hét boldogság
Keserü mézeshetek
Tiszavirág
Toprini nász
1938 A hölgy egy kissé bogaras
Azurexpress
Döntő pillanat
Magdát kicsapják
1937 A kölcsönkért kastély
Az én lányom nem olyan
Tisztelet a kivételnek
1936 Az okos mama
Légy jó mindhalálig
1934 Az új rokon
Meseautó

TV seriály

1982 Dániel (TV seriál)
1978 A bunker (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Varjúdombi meleghozók (TV seriál)
1971 Rózsa Sándor (TV seriál)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 7 (E07)

Dokumentární

1970 Egy este Tolnay Klárival

TV pořady

1968 Plusz egy fö (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace