foto

Marko Škop

  • nar. 1974
    Prešov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Absolvoval žurnalistiku na Filozofické fakultě UK (1996) a dokumentární tvorbu na bratislavské VŠMU (2001). Točil dokumentární filmy pro Slovenskou televizi, televizi Markíza a italskou televizi RAI. S Českou televizí spolupracoval na dokumentech Slávnosť osamelej palmy (2005) a Iné světy (2006). První jmenovaný byl oceněn na festivalu v italském Bergamu, Iné svety pak získaly Zvláštní uznání poroty a Diváckou cenu deníku Právo na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, cenu na festivalu Dok Leipzig a slovenskou národní cenu Slnko v sieti za nejlepší dokumentární snímek.

V roce 2009 uvedl Škop dokument Osadné. Ten se dostal do výběru na festival dokumentárních filmů v Amsterdamu, dále získal nominaci na Grier - sonovu cenu na britském filmovém festivalu BFI London a odnesl si také Cenu pro nejlepší dokument na festivalu v Karlových Varech. V roce 2013 režíroval Škop osmnáct dílů chorvatského televizního seriálu In Treatment (Na terapiji). Hraný film Eva Nová, který přichází do kin v roce 2015, je Škopovým celovečerním hraným debutem.

AČFK

Režijní filmografie

Filmy

2015 Eva Nová

Dokumentární

2009 Osadné
2007 60 rokov s Mariánom Vargom (TV film)
2006 Iné svety
2005 Slávnosť osamelej palmy
2001 Rómsky dom (TV film)
1999 Ochrana úradu
1998 Čačipen - Pravda

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 Eva Nová

Dokumentární

2009 Osadné
2006 Iné svety
1999 Ochrana úradu
1998 Čačipen - Pravda

Producentská filmografie

Filmy

2015 Eva Nová
2013 Zázrak

Dokumentární

2009 Osadné
2006 Iné svety

Herecká filmografie

TV pořady

2016 Slnko v sieti 2016 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace