foto

Erika von Thellmann

  • nar. 31.8.1902
    Leutschau, Rakousko-Uhersko
  • zem. 27.10.1988 (86 let)
    Calw, Západní Německo

Biografie

Erika von Thellmann, později Erika Römer-von Thellmann, dcera rakouského důstojníka se narodila ve slovenské Levoči. V roce 1913 byl její otec přeložen do dnešního Dubrovníku, z kterého musela rodina počátkem první světové války utéct. Nový domov nalezla u babičky v Bad Cannstattu. Zde navštěvovala reálku, jejího hereckého talentu si povšiml učitel, který ji doporučil studovat herectví.

Debutovala roku 1919 ve Stuttgartu, kde slavila velký úspěch v pohádkovém dramatu Gerharta Hauptmannse DIE VERSUNKENE GLOCKE. Rok poté nastoupila do berlínského Německého divadla, kde začala být pod vedením Maxe Reinhardta obsazována do hlavních rolí klasického i moderního repertoáru. Pohostinsky vystupovala i jinde, roku 1928 např. v New Yorku, kde se pravděpodobně seznámila se svým prvním manželem, drážďanským tenorem Tinem Pattierim (1890–1966), za kterého se po roce provdala. Manželství bylo v roce 1934 rozvedeno.

Filmovou kariéru zahájila roku 1922 filmem DAS GOLDENE HAAR. O rok později následoval DER STEINERNE REITER. Prorazila uprostřed třicátých let zvukovým filmem EHESTREIK, 1935. Byla herečkou vedlejších, komických rolí, v kterých ztvárňovala převážně naivní, nebo ve vlastním světě žijící postavy. Těchto vedlejších rolí vytvořila přes 160. V roce 1935 se provdala za ředitele sanatoria Dr. Helmutha Römera (1900–1989). Nový domov nalezla v Hirsau, odkud dojížděla hrát do Berlína, Hamburku, Düsseldorfu, Mnichova nebo Stuttgartu. Jejímy partnery byli v té době např. Paul Hörbiger, Hans Moser, Gustav Fröhlich nebo Heinz Rühmann. V sanatoriu svého manžela zavedla pro pacienty kulturní večery.

Po válce hrála v mnichovské Malé komedii a Komedii Berlín. K jejím nejznémějším filmům tohoto období patří ALLES FUER DIE FIRMA, 1950, nebo Haškova adaptace DER BRAVE SOLDAT SCHWEIJK, 1960. Ve svých osmdesáti letech hrála naposledy. Když o šest let později zemřela, tisk se z ní rozloučil nekrologem: "Umělkyně mezi divadelnímy prkny a rodinou - mezi světovými metropolemi a domovem." Herečka je pohřbena v Calwu.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1983 Rendevous der Damen (TV film)
1978 Eifersucht (TV film)
1976 Die liebe Familie (TV film)
1973 Scheibenschiessen (TV film)
1972 Willi wird das Kind schon schaukeln
1971 ...und sowas nennt sich Show (TV film)
1967 Moral (TV film)
Pauken und Trompeten (TV film)
1966 Leben wie die Fürsten (TV film)
1965 Brave Diebe (TV film)
Chaloupka strýčka Toma
Idealer Gatte, Ein (TV film)
1964 Der Kreis (TV film)
Vorsicht Mister Dodd
1963 Morálka 63
1962 Das haben die Mädchen gern
Der verkaufte Großvater
1961 Bankraub in der Rue Latour
Das Rendezvous von Senlis (TV film)
Familienpapiere (TV film)
So liebt und küsst man in Tirol
1960 Der brave Soldat Schwejk
Ein Student ging vorbei
Meine Frau für eine Stunde (TV film)
1959 Anděl na zemi
Mein Freund Harvey (TV film)
Mein ganzes Herz ist voll Musik
1958 Jim und Jill (TV film)
1957 Das Mädchen ohne Pyjama
Der Graf von Luxemburg
Frauen sind für die Liebe da
Mit Rosen fängt die Liebe an
1956 Das Liebesleben des schönen Franz
Geheimnisse einer Ehe
Rosmarie kommt aus Wildwest
Stimme der Sehnsucht
Zärtliches Geheimnis
1955 Die spanische Fliege
Ihr Leibregiment
Ihr erstes Rendezvous
Oh, diese lieben Verwandten
1954 Ball der Nationen
1953 Ein tolles Früchtchen
Knall und Fall als Detektive
Skandal im Mädchenpensionat
So ein Affentheater
1952 Der Weibertausch
Ein ganz großes Kind
Fritz und Friederike
Ich heiße Niki
Toxi
1951 Drei Kavaliere
Mutter sein dagegen sehr
Weh dem, der liebt!
1950 Alles für die Firma
Der Geigenmacher von Mittenwald
Die Sterne lügen nicht
Hochzeit mit Erika
Königskinder
Küssen ist keine Sünd
Nacht im Separee, Eine
1949 Große Liebe, Eine
Zwölf Herzen für Charly
1948 Im Tempel der Venus
Morgen ist alles besser
1946 Sag' die Wahrheit
1944 Filharmonie
Hra
Junge Herzen
Z lásky k tobě
1943 Dobrodružství v grandhotelu
Kohlhiesels Töchter
Manželství v nebezpečí
1942 Die Nacht in Venedig
Die heimlichen Bräute
Mit den Augen einer Frau
Rembrandt
1941 Aufruhr im Damenstift
Carl Peters
Frauen sind doch bessere Diplomaten
1940 Bal paré
Die unvollkommene Liebe
Frau nach Maß
Má dcera to nedělá
Růže z Tyrol
Verliebtes Abenteuer
Vídeň miluje a zpívá
1939 Ples v opeře
Sommer, Sonne, Erika
Spiel im Sommerwind
1938 A Noszty fiú esete Tóth Marival
Der Fall Deruga
Fortsetzung folgt
Geld fällt vom Himmel
Její husar
Liebesbriefe aus dem Engadin
Rätsel um Beate
1937 Miláček žen
1936 Dívčí pensionát
Pomoc, žena řádí!
Susanne im Bade
Weiberregiment
1935 Ammenkönig, Der
Ehestreik
Grüne Domino, Der
1923 Steinerne Reiter, Der

TV seriály

1972 Job nach Noten (TV seriál)

Host

TV pořady

1971 Das Kreuzworträtselspiel (TV pořad)
1960 Spaß mit Ernst (Stankovski) (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky