foto

Martin Ryšavý

  • nar. 5.4.1967 (52 let)
    Praha, Československo

Biografie

Martin Ryšavý je výraznou postavou českého dokumentárního filmu a literatury. Jeho film Afoňka už nechce pást soby (2004) získal na MFDF Jihlava Cenu pro nejlepší český dokumentární film, film Země snů (2009) pak cenu Pavla Kouteckého. Román Cesty na sibiř byl v roce 2009 oceněn Magnesia Literou za nejlepší prózu. Na podzim 2010 mu vyšel nový román Vrač (Edice RR). Ve svém novém filmu Medvědí ostrovy navazuje Martin Ryšavý na své předchozí projekty, zaměřené na oblast ruské dálnovýchodní Republiky Sacha (Jakutie). Film se věnuje lidem z nejodlehlejší části tohoto území, kterou je Nižněkolymský okres, především pak obyvatelům rezervace ledních medvědů, nacházející se na Medvědích ostrovech ve Východosibiřském moři při ústí řeky Kolymy. Sleduje jejich putování na opuštěnou polární stanici, kde se v opuštěném zasněženém prostoru potkává minulost se současností.

Zdroj: Bionaut

Scenáristická filmografie

Filmy

2009 Aljona (TV film)
2003 Lesní chodci

Dokumentární

2016 Slepý Gulliver
2015 Na vodě
Tudy cesta vede (TV film)
2010 Medvědí ostrovy
2008 Malupien, Olšový Spas

Režijní filmografie

Filmy

1999 Bílá indiánka (TV film)

Dokumentární

2016 Slepý Gulliver
2015 Na vodě
Tudy cesta vede (TV film)
2013 Klíčení
2010 Medvědí ostrovy
2009 Banánové děti (TV film)
Země snů (TV film)
2008 Malupien, Olšový Spas
2006 Kdo mě naučí půl znaku
2004 Afoňka už nechce pást soby
2000 Sibiř - duše v muzeu (TV film)
1997 Rozprava o metodě
1995 Argiš (TV film)

Kameramanská filmografie

Střihačská filmografie

Dokumentární

2015 Na vodě

Zvukařská filmografie

Dokumentární

2008 Malupien, Olšový Spas

Herecká filmografie

Dokumentární

1994 Písničkáři k volbám aneb Boj o hlasy voličů (TV seriál)

Skladatelská filmografie

Dokumentární

1994 Písničkáři k volbám aneb Boj o hlasy voličů (TV seriál)

Fanoušci tvůrce