Reklama

Reklama

Kdo mě naučí půl znaku

  • USA Who Will Teach Me the Half of the Character
všechny plakáty

VOD (1)

Obsahy(1)

Vietnamským studentům byla od padesátých let poskytována stipendia na československých vysokých školách. Později další tisíce Vietnamců působily v učilištích a továrnách. Po roce 1989 tato pomoc skončila, ale bývalí studenti dodnes vzpomínají na zemi, která jim umožnila získat vzdělání v době, kdy na Vietnam dopadaly následky válek s Francií a Spojenými státy. Ačkoli v žádné jiné zemi na světě nežije srovnatelně velká skupina česky mluvících domorodých obyvatel, tak v současnosti Češi o Vietnamu, kde kvalifikovaní navrátilci z Evropy často tvoří místní elitu, nevědí takřka nic. Snímek vychází z každodenních situací a setkání, jež režisér zaznamenal mezi Vietnamci, kteří nějaký čas pobývali v Česku. Těsný kontakt je intenzivní svým pozorováním, politická situace zůstává spíše v pozadí. Film byl natočen v roce třicátého výročí konce vietnamsko-americké války, které se do filmu otiskne záznamem slavnostního tanečního vystoupení. Deníková forma umožňuje hluboký průnik do kulturních znaků prostředí, v nichž se režisér během svého tříměsíčního pobytu v Hanoji, Ho Či Minově městu a na vietnamském venkově ocitl. Vystudovaný biolog a scenárista Martin Ryšavý již řadu let rozvíjí osobitou dokumentaristickou metodu, s níž zkoumá Dálný východ a jíž proměňuje český etnografický film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

zette 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitni dokument a jsem moc rad, ze neco takoveho vzniklo. Myslim, ze by se Vietnamu mel u nas davat vetsi prostor, kdyz vezmeme v potaz, kolik Vietnamcu zde zije, zilo ci jen studovalo. Dle oficialniho textu distributora je sice fakt, ze Cesi o Vietnamu nevi takrka nic, porad je to ale 50x vice nez Vietnamci o nas... Letos jsem tam byl 3 tydny, natesen tim, ze jako Cech budu mit otevrene dvere do dusi Vietnamcu a az na nekolik pivnic s pivem varenym dle ceske receptury ( Hanoi, Danang ) a nekolika fotbalovych fandu, co znali Cecha a Nedveda vicemene nic. ()

honzii 

všechny recenze uživatele

Moc prímovej dokument, kterej musel určitě mnoho Čechů překvapit tím, jak se v něm Vietnamci o naší zemi vyjadřují a jak na ní vzpomínají. Jak krásně umí zpívat české písně a jak jsou rádi za to, že tu u nás mohli prožít mládí. Pro mě, napůl Vietnamce, je to ještě cennější dokument, protože moje maminka pochází z jedné z pozdějších vln Vietnamců, kteří přijeli k nám. Ale i pro obyčejného Čecha je to přínosný film, který mu osvětlí nejen hojnost vietnamských lidí u nás, ale vůbec vietnamskou mentalitu a charakter. ()

Reklama

Reklama