Reklama

Reklama

Darby Crash

Darby Crash

nar. 26.09.1958
Los Angeles, California, USA

zem. 07.12.1980 (22 let)
Hollywood, California, USA

Biografie

Americký punkový zpěvák Darby Crash spolu s dlouholetým přítelem Patem Smearem založili v 70. letech punkovou kapelu Bakterie a poté kultovní kapelu Germs, kteří vybočovali i svými hlubokými texty.

Darby měl nešťastné dětství. Vyrůstal v Culver City a později v Los Angeles. Když mu bylo 11 let jeho nejstarší nevlastní bratr Bobby Lucas zemřel na předávkování heroinem ve věku 27 let. Věřil, že jeho biologický otec je jistý Harold "Hal" Beahm. Nakonec mu jedna z jeho starších nevlastních sester řekla, že jeho biologickým otcem byl švédský námořník jménem William Björklund. Se svou matkou Darby nikdy nevycházel.

I když byl Darby velmi charismatický a měl intelektuální potenciál školu nebral vážně. S Patem Smearem patřili k častým uživatelům LSD. Oba byli obviněni z vymývání mozků ostatních studentů, což vedlo k jejich vyhození ze školy v roce 1976. Poté zakládají kapelu Bakterie inspirováni pre-punkovými skupinami The Runaways a The Stooges. Původně se jmenovali Sophistifuck a Revlon Spam Queens, ale museli použít kratší název, protože neměli dost peněz na to dát si název na tričko. V inzerátu uvedli, že shání do kapely dvě netalentované dívky, které neumí hrát na své nástroje. Přijali basistku Terri Ryan, kterou přejmenovali na Lorna Doom a bubeníka Belindu Carlisle  překřtili na Dottie Danger, ovšem nikdy spolu nevystoupili kvůli jejímu prodlouženému záchvatu mononukleózy. Později se proslavila jako zpěvačka The Go-Go a jako sólový umělec.

Bakterie byly skvěle zachyceny ve filmu Úpadek západní civilizace (1981). Film nedbale zobrazuje charakteristicky hektické živé vystoupení kapely ve kterém Crash, silně pod vlivem alkoholu a pod vlivem léků, huláká na diváky a žebrá o pivo, klopýtá, plazí se a nadává, zatímco členové publika ho popisují trvalými centrofixy. Během rozhovoru ve filmu Crash popisuje užívání drog na scéně, aby údajně zabránil pocitu zranění. Bakterie byly dobře známý pro své násilné a chaotické koncerty. Kvůli užívání drog měli zakázány koncerty téměř v každém rockovém klubu v Los Angeles. Dařilo se jim vystupovat pod jménem GI (tj.Germs Incognito).

Crash byl sužován zhoršujícím se návykem na heroin a živá vystoupení bývala předčasně ukončena kvůli konfliktům mezi diváky a policií Los Angeles. Rozpadli se v dubnu 1980. Poté Crash odcestoval do Británie, kde se těžce zamiloval do hudby Adam and the Ants. Kopíroval vzhled Adama Anta a přijal punkový střih Mohykánů, tedy číro. Po návratu do USA se znovu snaží rozjet kariéru. Dne 3. prosince 1980 odehraje poslední koncert, dle fanoušků i přítomných té noci šlo o nejlepší vystoupení skupiny.

Crash spáchal úmyslnou sebevraždu předávkováním heroinu dne 7. prosince 1980 v domě v Mid-Wilshire v Hollywoodu. Údajně před smrtí načmáral na zeď "Zde leží Darby Crash". Jeho smrt byla zastíněna smrtí Johna Lennona, který byl zabit den poté. Darbyho matka Faith Ardelan Baker (1922 - 2009) až do své smrti byla přesvědčena, že smrt jejího syna bylo náhodné předávkování a ne sebevražda.

Epistemolog

Herec

Reklama

Reklama