Reklama

Reklama

Ferdinand Kohout

Ferdinand Kohout

nar. 22.01.1877
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 08.07.1974 (97 let)
Praha, Československo

Biografie

Byl hvězdou pražských kabaretních scén. Narodil se 22.1.1877 v Praze 5 na Smíchově v rodině malíře pokojů. Vyučil se zámečníkem. V kabaretech začal účinkovat již ve svých dvaceti letech. Naučil se hrát na housle. Podolí, milovanému místu, kde žil, věnoval některé ze svých kupletů, například V Podolí na hrázi. V roce 1902 se oženil s Annou Šimánovou z Nezvěstic (1897-1945). Jejich dva synové, narození před první světovou válkou, zemřeli na tehdy neléčitelné nemoci - záškrt a spálu ve věku dvou a deseti let. V roce 1914 vypukla první světová válka. Narukoval a od začátku války byl na Haličské frontě. V roce 1921 se mu narodila dcera Anna (+2005).

V 19ti letech, kdy byl zámečnickým tovaryšem, začal hrát divadlo v ochotnickém spolku Neruda, který působil v restauraci v domě Renthause na Malé Straně. V letech 1897-1929 účinkoval v kabaretech Elysium na Husově třídě, U Bucků Na Poříčí, U Koulů Na Perštýně, U Štajgrů (později U Nováků) ve Vodičkově ulici, U Lhotků na rohu Vodičkovy ulice a spodní části Václavského náměstí, ve Dvorním pivovaru ve Štěpánské ulici, v kabaretu Hvězda (pozdější kino Hvězda) na Václavském náměstí, v kabaretu Labuť Na Poříčí. Svoje první gramodesky nahrál v roce 1905. Spolupracoval s řadou slavných mužů - s Karlem Hašlerem, Eduardem Bassem, doktorem Červeným, E. E. Kischem, Theodorem Pištěkem. Jeho nejlepším kamarádem byl herec Karel Noll (1880-1928), v roce 1926 filmový představitel Švejka.  V letech 1930 - 1932 zpíval v biografech v Praze i po celých Čechách při němých filmech. V letech 1932 - 1935  zanikly všechny šantány, kabarety i zpěvní síně. Byla velká bída a nezaměstnanost. Potom začalo vznikat plno různých zábavních podniků. Ferdinand Kohout byl jedním ze zakládajících členů podniku Bohéma v Křemencově ulici vedle pivovaru U Fleků. Jako kabaretiér začal vyjíždět také mimo Prahu. Za nacistické okupace dostal zákaz zájezdových představení. V té době ztvárnil řadu epizodních rázovitých postav ve filmech. Po roce 1945 působil jako zpěvák a konferenciér, účinkoval také na zájezdových představeních po Čechách, na pozvání jel zpívat do Vídně. V kabaretu působil až do své sedmdesátky. V roce 1967 spolupracoval jako poradce při televizním natáčení sedmi relací Z Pražských šantánů (námět a scénář Gustav Oplustil a Zdeněk Podskalský).

Až do konce svého života rád chodíval na procházky po Praze. Hodně chvil strávil ve společnosti rodiny své dcery. Hodně se věnoval svým dvěma vnučkám a pravnučce. Zesnul pokojně a tiše 8.7.1974 ve svém bytě v Praze 4 - Podolí.

Markéta Janečková (pravnučka)

Herec

Reklama

Reklama