Reklama

Reklama

Lizzie Borden

Lizzie Borden

nar. 03.02.1958 (66 let)
Detroit, Michigan, USA

Biografie

Americká režisérka, editorka, producentka, herečka a scenáristka Lizzie Borden (vlastním jménem Linda Elizabeth Borden) je nejlépe známá pro svou feministickou filmařinu.

Rodiče Lizzie Borden byli detroitští obchodníci s cennými papíry. Ve svých 11 letech začla ze vzpoury rodičům používat jméno Lizzie Borden po Lizzie Andrew Borden, která byla na konci 19. století obviněna (posléze osvobozena) z vraždy sekerou svých rodičů. Lizzin feminismus začal už v době, kdy studovala umění na Wellesley College v Massachusetts. Po dokončení studia se přestěhovala do New Yorku a zkoušela štěstí jako kritička umění. Brzy se odklonila od hlavního proudu a rozhodla se stát malířkou. Mezitím se zúčastnila retrospektivy filmů Jean-Luc Godarda, kde se inspirovala filmařským experimentováním a naivním přístupem k filmové produkci.

V roce 1976 debutovala dokumentárním feministickým experimentem Regrouping (1976). Následovala letitá práce na usměvném, přesto ceněném sci-fi Born in Flames (1983). Původně byl projekt zamýšlen, že bude o bílých feministkách reagující na represivní vládu, z čehož se vyvinul příběh o barevných ženách včetně lesbiček a bílých žen z různých tříd, které se mobilizovaly do kolektivní akce. Ve svých filmech Lizzie mimochodem pravidelně využívala neprofesionální herečky a herce. 

Několik cen obdržel její další počin o životě prostitutek Working Girls (1986), který je ve svém přístupu již poněkud mainstreamový. Filmová společnost Miramax nabídla bisexuální Lizzie režírování jejího prvního holywoodského snímku Zločiny lásky (1992), který rovněž získal několik filmových cen, ale v konečném stádiu byl nakonec četně prostříhán, jelikož se neshodoval s mainstreamovými požadavky.

V roce 2001 Lizzie odletěla do New Yorku probrat finální verzi scénáře s herečkou Susan Sarandon pro svůj další filmový projekt s názvem Rialto. Stalo se to však právě v den kolapsu Světového obchodního centra. Sarandon se okamžitě připojila k záchrannému úsilí na Ground Zero a projekt byl pozastaven.

Epistemolog

Režisérka

Producentka

Střihačka

Filmy
1986

Working Girls

1983

Born in Flames

 

Hero

Scenáristka

Filmy
1986

Working Girls

1983

Born in Flames

Herečka

Reklama

Reklama