Reklama

Reklama

Jack Garfein

Jack Garfein

nar. 02.07.1930
Mukačevo, Československo

zem. 30.12.2019 (89 let)
USA

Biografie

Československý rodák Jack Garfein prošel během 2. světové války kvůli svému původu jedenácti koncentračními tábory. Do Spojených států, po holokaustu své rodiny, přišel ve věku 15 let bez znalosti angličtiny. Studuje Vysokou školu a stává se divadelním hercem, poté režisérem a producentem. Po režijním debutu na Broadwaye v roce 1953 vstupuje do „Actors Studia“ a v roce 1955 se žení se svou spolužačkou Carroll Baker, se kterou mají dvě děti.

Ačkoli Garfein režíroval řadu televizních pořadů a četných Broadwayových her, jeho filmový výstup je minimální. Jedná se o snímek Something Wild z roku 1961, ve kterém hraje jeho manželka. Jedná se  nekonvenční film o rostoucím vztahu oběti znásilnění s mužem, který ji zachrání před pokusem o sebevraždu, pak ji uvězní ve svém suterénu a doufá, že se do něj zamiluje. Další snímek je The Strange One (1957) o vojenské kadetce a nedobrých vztazích na ní.

Garfein se stává ředitelem pobočky „The Actors Studio“ v Los Angeles založené v roce 1966 a zakládá Divadlo Harolda Clurmana v New Yorku. Vyučuje herectví a je více než 40 let jedním z nejzkušenějších učitelů metodiky herectví. Garfein učí v Paříži v „Le Studio Jack Garfein“, Londýně, Budapešti, New Yorku a Los Angeles. Mezi jeho studenty patří např.: představitel Hellboye Ron Perlman. Spolupracuje s herci jako Marilyn Monroe nebo Marlonem Brandem. Jamesovi Deanovi dává první hereckou příležitost, objevuje i legendárního Stevena McQueena.

Napsal knihu „Life and Acting - Techniques for the actor“, která mu vychází v roce 2010. Jeho dramatický a ne zrovna jednoduchý život zachytil v dokumentu z roku 1985 The Journey Back Brian McKenna. Po letech se rozvádí a v roce 1998 za ženu pojímá Annu R. Ferreir, se kterou žije desítky let. A protože láska kvete v každém věku, ve svých 89 letech si bere o 50 let mladší dvaačtyřicetiletou Rusku Natalií Repolovskou.

sator

Režisér

Filmy
1961

Something Wild

1957

The Strange One

Seriály
1955

Windows

1954

Marriage, The

Herec

Scenárista

Filmy
1961

Something Wild

Reklama

Reklama