foto

Jeanne Fusier-Gir

  • nar. 27.4.1885
    Paříž, Francie
  • zem. 24.4.1973 (87 let)
    Maisons-Laffitte, Francie

Biografie

Francouzská herečka Jeanne Fusier-Gir patřila ve filmu po dlouhá desetiletí k nejvýraznějším představitelkám vedlejších rolí. Pocházela z umělecké rodiny, její otec Léon Fusier (1851-1901) byl koncem 19. století populární osobností pařížského divadla nejen jako herec, ale i jako zpěvák. Od dětství vystupovala Jeanne na jevišti po boku svého otce, hereckou průpravu získala od herce Firmina Gémiera. Jako herečka pak debutovala na jevišti Théâtre du Vaudeville, v letech 1905-1910 působila na scénách Théâtre de la Renaissance a Théâtre Réjane, širší pozronost si ale získala až po roce 1910 na jevišti Théâtre Antoine, kde odehrála stěžejní postavy klasického repertoáru. Na stříbrném plátně debutovala již v roce 1909, kdy ji režisér Albert Capellani obsadil do filmu OSLÍ KŮŽE (La peau de chagrin, 1909), což byl krátký film vycházející z literárního odkazu Honoré de Balzaca. Následně hrála ještě ve dvou němých filmech, ale před kameru se pak začala vracet až po nástupu zvuku. Na scéně Théâtre Antoine si jí povšiml slavný Sacha Guitry, který ji v roce 1912 angažoval do svého souboru a pod jeho vedením se Jeanne Fusier objevovala v dobově populárních představeních. Cítila se být především divadelní herečkou a těšil ji úspěch u diváků, ve filmu naopak postrádala vlastní pocit uspokojení. Nicméně byl to právě film, který ji uvedl do širšího povědomí, protože její filmografie čítá více než 150 položek.

Poprvé po příchodu zvuku stála Jeanne Fusier-Gir před kamerou v nenáročné komedii DRAHOUŠEK (Chérie, 1930), následně začala točit několikrát ročně a z její početné filmografie vyplývá, že až do konce 50. let byla prací u filmu značně vytížená. Vzhledem k pokročilému věku již neměla šanci stát se skutečnou filmovou hvězdu, její nepříliš elegantní zjev s malýma očima, velkým nosem a vlasy vyčesanými do drdolu ji navíc deklasoval do postav vesměs málo sympatických, režiséři přesto ctili její herecký potenciál a obsazovali ji do desítek filmů. Hrála sice jen vedlejší role, ale jestliže například v roce 1937 účinkovala ve dvanácti filmech, je nasnadě, že diváci v kinech si jí začali všímat. Svými hereckými výkony obohatila Jeanne Fusier-Gir řadu výrazných uměleckých počinů třicátých a čtyřicátých let, jako manželka jednoho z hlavních hrdinů se objevila v dodnes vysoce ceněném titulu PEVNOST MLČENÍ (La citadelle du silence, 1937), Henri-Georges Clouzot ji obsadil do svého slavného filmu HAVRAN (Le corbeau, 1943), po válce pak hrála v mezinárodně úspěšném filmu NÁBŘEŽÍ ZLATNÍKŮ (Quai des orfevres, 1947).

Filmoví odborníci dospěli k závěru, že ve vedlejších až epizodních rolích podávala Jeanne Fusier-Gir výborné výkony, zatímco několik málo hlavních úloh dostala v nenáročných komediích pokleslých kvalit; šlo například o filmy VESELÍ V PALÁCI (Les gaietés du palace, 1936) nebo PĚT LAVAREDOVÝCH CENTŮ (Les cinq sous de Lavarede, 1939), kde ztvárnila velmi neobvyklou roli orientální princezny. Zajímavé je, že její divadelní principál Sacha Guitry ji začal do svých filmů obsazovat až počátkem čtyřicátých let, poprvé dostala menší příležitost v jeho historickém životopisném snímku PODIVNÉ OSUDY DESIRÉE CLARY (Le destin fabuleux Desirée Clary, 1942), následně spolu pracovali na několika dalších filmech, naposledy se pod Guitryho režijním vedením objevila jako hostinská ve velkolepé historické fresce KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté, 1955). S Guitrym začala znovu aktivněji pracovat i v divadle a v průběhu 40. a 50. let vystupovala opět na scéně Théâtre Antoine, příležitostně také v divadle Théâtre du Gymnase. Až do počátku šedesátých let ji pak diváci mohli vidět na jevišti Théâtre de la Madeleine.

Z jejích dalších vystoupení ve filmu stojí za zmínku středně velká role v mezinárodně oceněných ČARODĚJKÁCH ZE SALEMU (Les sorcieres de Salem, 1957), po boku dalších hereček starší generace se pak objevila například v černé komedii MRTVOLY NA DOVOLENÉ (Cadavres en vacances, 1963). Mezitím začala pracovat také pro televizi a hrála v několika seriálech a inscenacích. Filmová kamera ji zabrala naposledy ve filmu ZAHRADNÍK Z ARGENTEUIL (Le jardinier d'Argenteuil, 1966).

Jeanne Fusier-Gir zemřela v nemocnici v Maisons-Laffitte nedaleko Paříže 24. dubna 1973 krátce po svých 88. narozeninách. Jejím manželem byl od roku 1911 malíř a sochař Charles-Felix Girard (1883-1941), známý jako Charles Gir (od jeho uměleckého pseudonymu vychází také druhá část Jeannina příjmení). Ve své době to byl populární karikaturista, prosadil se také jako autor divadelních plakátů a knižních ilustrací. Měli spolu dvě děti, syn François Gir (1920-2003) byl televizním režisérem a producentem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1966 Zahradník z Argenteuil
1965 Les mordus de Paris
1964 Chance et l'amour, La
1963 Cadavres en vacances
Du mouron pour les petits oiseaux
1962 Césarin joue les étroits mousquetaires
Un clair de lune a Maubeuge
1961 Rebrousse-poil, Á
Éventail de Lady Windermere, L´
1960 Au coeur de la ville
1959 Marie-Octobre
1958 Les Vignes du Seigneur
1957 Ah, quelle équipe!
C'est arrivé à 36 chandelles
Le Septième commandement
Čarodějky ze Salemu
1956 Carottes sont cuites, Les
Mannequins de Paris
Si Paris nous était conté
Treize à table
1955 Les Fruits de l’été
Mantello rosso, Il
1954 Congrès des belles-mères, Le
Faites-moi confiance
Piédalu député
Rafle est pour ce soir, La
Si Versailles m'était conté
1953 Belle mentalité
Des quintuplés au pensionnat
Famille Cucuroux, La
Quand te tues-tu?
1952 Amour, Madame, L´
Buridan, héros de la tour de Nesle
Femmes sont des anges, Les
L'amour, Madame
Le Curé de Saint-Amour
Le trou normand
Pan Taxi
1951 Chacun son tour
Coq en pâte
Deburau
La poison
Le clochard milliardaire
Les Deux Monsieur de Madame
Min vän Oscar
Mon phoque et elles
Tu m'as sauvé la vie
1950 Et moi j'te dis qu'elle t'a fait d'l'oeil!
Le Trésor de Cantenac
Miquette a její matka
1949 Deux amours
Martyr de Bougival, Le
Menace de mort
Millionnaires d'un jour
Toâ
Tête blonde
À la culotte de zouave
1948 Bichon
Diable boiteux, Le
Ma tante d'Honfleur
Mademoiselle s'amuse
Mort sans importance, Une
Voix du rêve, La
Voleur se porte bien, Le
1947 Nuit sans fin, La
Nábřeží zlatníků
Plume la poule
1946 Madame et son flirt
Trente et quarante
1945 Falbalas
Ils étaient cinq permissionnaires
Insaisissable Frédéric, L'
Paméla
1944 Coup de tête
Malibran, La
1943 Cavalcade des heures, La
Donne-moi tes yeux
Havran
Honorable Catherine, L'
Marie-Martine
Monsieur des Lourdines
Vingt-cinq ans de bonheur
1942 Ange gardien, L'
Destin fabuleux de Désirée Clary, Le
Modrý šátek
1941 Péchés de jeunesse
1940 Narcisse
Une idée à l'eau
1939 Chemin de l'honneur, Le
Feu de paille, Le
Intrigante, L'
Les cinq sous de Lavarède
Main a frappé, Une
Place de la Concorde
Tourbillon de Paris
1938 Femmes collantes, Les
Gargousse
Gosse de riche
Marraine du régiment, La
Mon curé chez les riches
Petite peste
Route enchantée, La
1937 Blanchette
Boulot aviateur
Cinderella
Citadelle du silence, La
Claudine à l'école
Homme du jour, L'
Její první ples
Loupiote, La
Miarka, la fille à l'ours
Reine des resquilleuses, La
Soir à Marseille, Un
Trois artilleurs au pensionnat
1936 Gaietés du palace, Les
Marinella
Oeil de lynx, détective
Pantins d'amour
Poule sur un mur, Une
Train de plaisir
À minuit, le 7
1935 Coqueluche de ces dames, La
Couturier de mon coeur
Divine
Et moi, j'te dis qu'elle t'a fait de l'oeil
Koho jsem včera líbal? (francouzská verze)
Miroir aux alouettes, Le
Retour au paradis
Voyage d'agrément
1934 Cinquieme empreinte, La
Prince de minuit
Roi de Camargue
Studio à louer
Un tour de cochon
1933 Coq du régiment, Le
Crainquebille
Héritier du Bal Tabarin, L´
Je te confie ma femme
Rien que des mensonges
1932 Allô, Mademoiselle!
As du turf, Les
Baby
Ce cochon de Morin
Coquin de sort
Couturière de Lunéville, La
Femme-poisson, La
Grains de beauté
Maruche
Quick
1931 Chance, La
Homme en habit, Un
Idée de génie, Une
Quand te tues-tu?
Rien que la vérité
Une histoire entre mille
Vacances du diable, Les
Vagabonde, La
1930 Chérie
1912 Poupée hollandaise, La
1910 Robe de fiançailles
1909 Peau de chagrin, La

TV seriály

1967 Sept de l'escalier quinze B, Les (TV seriál)
1966 Gerfaut (TV seriál)

Dokumentární

1964 Cinéastes de notre temps (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace