Reklama

Reklama

Lam Yau-Chuen

Lam Yau-Chuen

nar. 21.03.1945 (79 let)
Taichung, Tchaj-wan

Biografie

Tajvanský akční režisér, herec, kaskadér a bojový umělec Lam Yau Chuen je znám rovněž pod jménem Yu Chuan Lin. Jeho krátká filmová kariéra je zajímavá tím, že do tajvanského průmyslu přišel až v 25 letech a působil v něm pouhých pět let. Za tuto krátkou dobu získal vedlejší role v devíti filmech, ale jako akční režisér natočil přes dvacet bojových snímků.

V roce 1969 ho objevil slavný tajvanský režisér Joseph Kuo a Lam Yau Chuen se tak stává jeho dvorním akčním choreografem. Kuo ho ihned nechává dirigovat šermířskou akci v Superior Darter (1969), Son of Swordsman (1969) a v King of Kings (1969). Tyto snímky měly poměrně úspěch. V Kuových snímcích tak měl Lin na starost bojovou koordinaci během celé první poloviny 70.let.

Občas si Lina vyžádali i jiní režiséři a jeho práci tak lze docenit i v povedených kusech jako Tiger (1972), kde koordinoval Yasuaki Kuratu. Mezi jeho nejlepší práci patří rozhodně flick Matchless Conqueror (1971). V druhé polovině 70.let se Lin z filmového průmyslu náhle a beze stopy vytrácí.

Epistemolog

Herec

Reklama

Reklama