foto

Hans-Peter Reinecke

  • nar. 16.5.1941
    Magdeburk, Německá říše
  • zem. 20.11.2005 (64 let)
    Berlín, Berlin, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hans-Peter Reinecke (též Reinicke) byl filmový a divadelní herec NDR. Nejdříve se pokoušel vyučit opravářem rádiopřijímačů. Protože si moc nerozuměl s matematikou a fyzikou, změnil obor a vyučil se tesařem. Nakonec se rozhodl pokračovat v rodinné tradici. Jeho matkou byla německá herečka Charlotte Reinecke. Otcem režisér a dramaturg Horst Reinecke. Oba rodiče působili v oblastním divadle.

Nastoupil do schwerinského divadla jako rekvizitář a loutkoherec. V roce 1959 jej zde objevili čeští filmaři. Hrál ve filmu HOLUBICE režiséra Františka Vláčila, který potřeboval obsadit několik rolí cizojazyčnými herci. V letech 1960 až 1962 studoval na herecké škole v Berlíně. Během studií navázal spolupráci ze studiem DEFA a v pohádce DAS HÖLZERNE KÄLBCHEN si zahrál pastýře.

Po absolvování školy získal angažmá v hornickém divadle v Senftenbergu, na které vzpomínal, jako na divadlo, kde se naučil hrát. V roce 1968 začal pod vedením režiséra Petera Zadeka zprvu pohostinsky hrát v Berlíně. O rok později se přestěhoval do Berlína nastálo a stal se členem berlínské divadelní scény. V roce 1971 natáčel opět v Československu. V koprodukčním HUND ÜBER BORD (DOBRODRUŽSTVÍ NA LABI), si zahrál postavu kapitána, který vezme sebou na cestu celou rodinu ze psem. O tři roky později hrál v dalším česko-německém koprodukčním filmu JAKUB LHÁŘ.

Na divadelní scéně se berlínským divákům představil, jednou jako Pavel v Gorkého MATKA, podruhé jako Jean Cabet v Brechtově DIE TAGE DER COMMUNE, či Aufidus v Shakespearově tragédii CORIALANUS. Proslavilo jej učinkování v seriálu POLIZEIRUF 110 (VOLEJTE POLICII 110). Vedle divadla se věnoval i práci v rozhlase. Jeho posledním filmem byl NIKOLAIKIRCHE z roku 1995. Film, natočený podle knihy Ericha Loesta, je věnovaný posledním měsícům NDR a odehrává se v Lipsku.

Zemřel po dlouhé nemoci v Berlíně ve věku 64 let. V herecké tradici pokračuje jeho sestra Renate von Wangenheimová a další nevlastní sestra Ruth Reineckeová.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

2000 Der Preis der Schönheit (TV film)
1997 Der Kapitän - Den Tod im Nacken (TV film)
1996 Polizeiruf 110 - Der Pferdemörder (TV film)
1995 Nikolaikirche (TV film)
1990 Drachensaat (TV film)
Unerwartete Bescherung (TV film)
1989 Großer Frieden (TV film)
1988 Staatsanwalt hat das Wort - Alles umsonst, Der (TV film)
1987 Der Hauptmann von Köpenick (divadelní záznam)
Einzug ins Paradies (TV film)
Emma (TV film)
Polizeiruf 110 - Explosion (TV film)
Sidonies Bilder (TV film)
1986 Der Staatsanwalt hat das Wort - Ein todsicherer Tip (TV film)
Ernst Thälmann (TV film)
Jorinda a Joringel (TV film)
1985 Mein lieber Onkel Hans (TV film)
Polizeiruf 110 - Laß mich nicht im Stich (TV film)
1984 Heiße Ware in Berlin (TV film)
1983 Der kaukasische Kreidekreis (divadelní záznam)
Holubářka
Mann und sein Name, Der (TV film)
Zpráva slepeckým písmem (TV film)
1981 Die Mutter (divadelní záznam)
1980 Das Rad (TV film)
Kmotříček smrt (TV film)
Meines Vaters Straßenbahn (TV film)
1979 Herr Puntila und sein Knecht Matti (divadelní záznam)
Ich - Dann eine Weile nichts (TV film)
1978 Coriolan (TV film)
Das Leben des Galileo Galilei (divadelní záznam)
Polizeiruf 110 - Schuldig (TV film)
1977 O čertovi a třech zlatých vlasech
Tambari
1976 Ein altes Modell (TV film)
Moral der Banditen, Die
1975 Karlemanns Brücke (TV film)
Pirat mit Hindernissen (TV film)
Requiem für Hans Grundig
1974 Alwin auf der Landstraße
Jakub lhář
Punane viiul
Tak třeba Josef
Untergang der Emma, Der
1973 Polizeiruf 110 - Vorbestraft (TV film)
1972 Kovadlina nebo kladivo
1971 Dobrodružství na Labi
Ein Mann, der sterben muß (TV film)
KLK volá PTX: Červená kapela
Optimistische Tragödie (divadelní záznam)
Polizeiruf 110 - Der Fall Lisa Murnau (TV film)
Verwandte und Bekannte (TV film)
1969 Na cestě k Leninovi
1968 Hejtman Florián
1967 Brennende Ruhr (TV film)
1966 Spur der Steine
1964 Fliegende Holländer, Der
1963 Christine
Jednou v létě
Julia lebt
1960 Holubice
Hölzerne Kälbchen, Das
Spotkania w mroku

TV seriály

2001 Drehkreuz Airport (TV seriál)
1998 Am liebsten Marlene (TV seriál)
1994 Wir sind auch nur ein Volk (TV seriál)
1992 Unser Lehrer Doktor Specht (TV seriál)
1989 Policejní zpravodajská služba (TV seriál)
1984 Mensch, Oma! (TV seriál)
Nemilosrdná fronta (TV seriál)
1981 Verflucht und geliebt (TV seriál)
1980 Das Mädchen Störtebeker (TV seriál)
1973 Eva und Adam (TV seriál)
Sedm afér doni Juanity (TV seriál)
1972 Jule - Julia - Juliane (TV seriál)
1969 Unbekannte Bürger (TV seriál)
1967 Begegnungen (TV seriál)
1965 Der Staatsanwalt hat das Wort (TV seriál)
1961 Vzpoura svědomí (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace