Reklama

Reklama

Rozz Williams

Rozz Williams

nar. 06.11.1963
USA

zem. 01.04.1998 (34 let)
USA

Biografie

Americký hudebník, básník, výtvarník a performer Rozz Williams je znám jako frontman deathrockové kapely Christian Death a bývá uváděn jako průkopník americké gothic rockové scény i deathrocku.

Rozz byl v dětství vychováván v přísné baptistické rodině, ale v pubertě už byl fanouškem kapel David Bowie, Lou Reed, Roxy Music, T. Rex, Alice Cooper, Stooges či New York Dolls a koncem 70. let ho začala přitahovat punkrocková scéna. V roce 1979 ve svých 16 letech zakládá své první punkrockové kapely, které měly krátkodobé trvání bez výrazného úspěchu. V té době zakládá rovněž legendární Christan Death, což byla narážka na módního návrháře Diora. Kapela se však dočasně rozpadá v roce 1981, nacož Rozz pohotově zakládá experimentální projekt Premature Ejaculation se svým spolubydlícím Ronem Atheymem, který na jednom koncertě jedl ukřižovanou kočku na krucifixu, což pohřbilo další činnost tohoto industrial dark ambient souboru.

Rozz tedy znovu obnovuje Christian Death s novým členem v sestavě Agnewem z punkových The Adolescents, ale ten brzy odchází a jako náhrada se objeví budoucí Rozzova manželka Eva O, v té době v gothic scéně známá postavička. Po roce přichází další dočasný rozpad, kvůli problémům s drogama ale po rychlém obnovení přichází úspěšné turné a vlivné alba: „Only theatre of death“ (1982) a „Catastrophe Ballet“ (1984). V roce 1985 Rozz, jakožto jediný původní člen, opuští kapelu, ale ta pokračuje k jeho nelibosti bez něj, pod stejným názvem a vydává i další alba.

Po odchodu Rozz vydal různé materiály, znovuoživil Premature Ejaculation a založil deathrockové Shadow Project s Evou O, s níž se oženil v San Franciscu v roce 1987. Přiležitostně vystoupil i s kapelou Christian Death a počátkem 90. let definitivně se staronovými členy natáčí další řadové alba. Došlo tedy k situaci, kdy v této době vystupovaly dvě kapely stejného jména, což vedlo k právním bitvám, které však nebyly nikdy dořešeny. Ve druhé polovině krom svých projektů hraje na basu v kapele EXP a vydává i mluvená slova.

Kromě svých hudebních aktivit se Rozz zajímal o malbu a několik jeho děl bylo vystaveno na několika přehlídkách v Los Angeles a Atlantě. Také režíroval psychologický horor Pig (1998) s tvůrcem Nico B. 1. dubna 1998 se Williams ve věku 34 let oběsil ve svém bytě v Hollywoodu. Nechal v obývacím pokoji růži, spolu s několika předměty, včetně tarotové karty Oběšený muž. Nezanechal žádný dopis. Vznikaly teorie o selhání zdraví, deprese, bipolární poruchy, finanční nestability a jeho fascinace číslem 1334. Rozz nepřímo přiznal, že byl gay a rovněž byl satanistou, který praktikoval magii.

Epistemolog

Herec

Krátkometrážní
1998

Pig

Skladatel

Krátkometrážní
1998

Pig

Režisér

Krátkometrážní
1998

Pig

Scenárista

Krátkometrážní
1998

Pig

Reklama

Reklama