Reklama

Reklama

Ameesha Patel

Ameesha Patel

nar. 09.06.1976 (47 let)
Mumbaí (Bombaj), Indie

Biografie

Amisha Patel (Ameesha Patel, Amisha Patél) se narodila 9.6.1976. Její jméno vzniklo složením prvních tří písmen jména otce (Amit) a posledních tří písmen jména matky (Asha). Obdobně přišel ke jménu její bratr Ashmit. Amisha je vnučkou slavného právníka-politika Rajni Patela. Vychovávala ji její babička Nani – Amisha vyrůstala v prostředí tří indických jazyků: hindštiny, gudžarátštiny a maráthštiny, které se občas sešly i v jedné větě. Studovala na střední škole “Cathedral and John Connon“ v Bombaji a také klasický indický tanec Bharatanatyam. Promovala z ekonomie na “Tufts University“ v massachusettském Medfordu (USA). Po škole jednu dobu předváděla a pak pracovala pro finanční společnost Morgana Stanleyho. Po návratu do Indie se přidala k divadelnímu uskupení Satyadeva Dubeye a se souhlasem rodičů začala hrát. Jejím partnerem je v současné době (podzim 2008) londýnsko-dillijský byznysmen Kanav Puri a vztahy s rodiči a bratrem označuje Amisha jako napjaté.

Na jednom bombajském večírku padla kdysi do oka bollywoodskému režisérovi Rakeshi Roshanovi a upsala se jeho novému filmovému projektu, ve kterém měla hrát s jeho synem Hrithikem. Její filmový debut KAHO NAA... PYAAR HAI (2000, Say This Is Love) se stal senzací - největším hitem roku 2000 a prakticky přes noc z ní udělal hvězdu: řada cen pro „nejlepší debutantku“ a “objev“. Jejím druhým filmem byl v telugštině natočená romance BADRI (2000). Hrála rozmazlenou sestru Prakashe Raja, která se zamiluje do postavy Pawana Kalyana. Rok poté se objevila v “mezistátní“ romanci GADAR: EK PREM KATHA (2001, Mutiny: A Love Story) po boku Sunnyho Deola. Byl to film s nejvyššími tohoročními zisky a zatím největší hit hindského filmu 21. století. Děj má zasazen do období indicko-pákistánských konfliktů roku 1947 a Patel se v něm představila jako muslimská dívka Sakina, která během nepokojů nalézá útočiště v Deolově domě a následně se do něj zamiluje. Její vystoupení bylo vychvalováno a pomohlo jí, mimo jiných, k ceně Filmfare pro „zvláštní roli“ + nominaci na “nejlepší herečku“.

Po těchto dvou veleúspěšných filmech ovšem přišly kasovní propadáky: v YEH ZINDAGI KA SAFAR (2001) hrála úspěšnou zpěvačku, kterou po narození opustila její matka. Film HUMRAAZ (2002) si nevedl až tak špatně a role jí vynesla nominaci na cenu Filmfare pro “nejlepší herečku“. Jako mladá, na kariéru zaměřená žena zazářila v romantické muzikálové komedii KYA YEHI PYAAR HAI (2002). V akčním romantickém dramatu AAP MUJHE ACHCHE LAGNE LAGE (2002, AMALL) hrála Sapnu, pro kterou je ochranná ruka jejího otce současně klecí. Podruhé si zde zahrála s Hrithikem Roshanem, narozdíl od jejího debutu byl však tento film zklamáním, který propadl u kritiky i komerčně. V romantickém mysteriózním thrilleru VAADA (2005, The promise) hrála manželku Arjuna Rampala, kterou pronásleduje její bývalý pomatený milenec. V akčním ELAAN (2005) si zahrála reportérku a dále to byla role vdovy v historickém eposu VZPOURA (2005, The Rising: Ballad of Mangal Pandey), kterou jeden Brit zachrání od Sati (rituálního obětování na pohřební hranici svého zemřelého muže). Komerčně si snímek vedl průměrně.

V roce 2006 se Patel představila v šesti filmech, všechny kasovně propadly. Prvním byl dva roky odkládaný snímek MERE JEEVAN SAATHI (2006), poté ANKAHEE (2006), kde hrála ženu a matku, která se snaží zachránit vztah po záletech svého muže - vysloužila si pochvalu kritiky. V akčním thrilleru TEESRI AANKH (2006) hrála němou dívku a pro roli se naučila znakovou řeč. Po šedých letech 2002-2006, kdy ji kritici označovali za průměrnou herečku, jim ústa a psací potřeby zavřela v superhitu BHOOL BHULAIYAA (2007), kde po boku Akshaye Kumara ztvárnila odmítnutou adoptivní dívku Radhu. Jako vitální žena Karana Khanny zazářila v HONEYMOON TRAVELS Pvt. Ltd. (2007). V roce 2008 byla k vidění v Kohliho THODA PYAAR THODA MAGIC (2008) se Saifem Ali Khanem a Ranim Mukerjim: mihla se v cameu Khanovy přítelkyně a její projev, stejně jako bikini v písni “Lazy Lamhe“, si vysloužily obdiv. V srpnu 2008 Patel dokončila dvě komedie, RUN BHOLA RUN s Govindou, která by měla být uvedena v lednu 2009 a CHATUR SINGH TWO STAR vedle Sanjaye Dutta.

Marek "džanik" Janík

Herečka

Host

Reklama

Reklama