foto

May McAvoy

  • nar. 8.9.1899
    New York City, New York, USA
  • zem. 26.4.1984 (84 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

8. září 1899 se v New Yorku narodila jedna z hvězd němé éry, která nakonec skončila hodně podobně jako většina jejích kolegů. Kdoví jak by její život vypadal kdyby se jednou nebyla podívat v divadle na to jak hraje kdosi z jejích přátel. Celkem slibná kariéra školní učitelky byla najednou ta tam a mladičká May zkusila prorazit v něčem úplně jiném. Jejím štěstím bylo, že znala v New Yorku režiséra, který jí nabízel modelingové a reklamní práce. Postupně začala okouzlovat jiné režiséry a lidi ve filmových kruzích, až v roce 1917 konečně dostala roli ve filmu.

Z počátku hrála v celkem mnoha filmech menší či větší role, uznání se jí konečně dostalo uznání ale až díky filmu SENTIMENTAL TOMMY. Tento film pro ni znamenal začátek hvězdné kariéry v Hollywoodu. Podepsala smlouvu se studiem Paramount a byla oblíbená nejen díky talentu, ale i díky tomu, že se jí dostávalo rolí nevinných a milých hrdinek. Nepříjemná byla pro ni léta 1923 až 1925. Cecil B. DeMille jí chtěl obsadit do role velmi poskrovnu oblečené dámy. Erotickou roli May odmítla, a tak se rozhodla ze smlouvy s Paramountem vykoupit a hledat práci na vlastní pěst což nebylo po celá ta dvě léta snadné. Spolupracovala s různými studii a paradoxně i nadále pro Paramount. Dalšího zářného úspěchu dosáhla po ztvárnění Ester v tehdy druhé němé verzi slavného příběhu židovského aristokrata Ben-Hura. BEN-HUR: A TALE OF THE CHRIST se stal neuvěřitelnou senzací, tento kousek studia MGM stál na tu dobu ohromné 4 miliony dolarů, byl nejdražším snímkem éry němých filmů a začal studiu vydělávat peníze až po znovuuvedení v roce 1931. Je zajímavé, že May původně ani roli neměla získat. Měla z pekla štěstí, tato role byla pro její čipernou tvář a dlouhé husté vlasy jako ulitá.

Daleko větší štěstí však měla o dva roky později, kdy byla obsazena do filmu THE JAZZ SINGER, vůbec prvního zvukového filmu. Díky tomu docela určitě na May nikdy nikdo nezapomene, ačkoliv hrála jenom v těch částech, které byly stále němé. Později se objevila a dokonce i mluvila v dalších raných zvukových filmech.

Poté však v roce 1929 její kariéra dostala červenou, vdala se za Maurice Clearyho, víceprezidenta a pokladníka United Artists, posléze manažera v Lockheed. Když její jediný syn Patrick začal chodit do školy, vrátila se k herectví pod taktovkou MGM. Od čtyřicátých do první poloviny padesátých let však hrála jenom podřadné a mnohdy více než nedůležité postavy. Nikomu už nepřišlo na mysl, kde skončily všechny ty tváře, kterým filmová studia vděčí za svůj úspěch a slávu. Tento osud nepostihl jenom May, ale i další herce a herečky.

Poté co May přestala v roce 1957 s herectvím úplně, skončila éra drobné herečky s modrýma očima, která tehdy okouzlovala diváky v prvních kinech. Zbyly pouze vzpomínky na dvacátá a třicátá léta, na dobu kdy filmy byly součástí společenského života snad více než dnes. V roce 1973 její manžel zemřel a ona samotná podlehla infarktu 26. dubna 1984. Za její přínos filmu jí byla věnována hvězda na Hollywood Walk of Fame v ulici Vine Street.

Martin "Sharlay" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

1957 Gun Glory
Křídla orlů
Módní návrhářka
1956 Ransom!
1954 Executive Suite
1952 Město iluzí
1950 Mystery Street
1948 Luxury Liner
1947 Merton of the Movies
1945 Week-End at the Waldorf
1944 Dvě děvčátka a námořník
1943 Assignment in Brittany
My Tomato
1942 Born to Sing
1941 1-2-3 Go!
Love Crazy
Ringside Maisie
The Get-Away
Whispers
1940 Dulcy
New Pupil, The
Phantom Raiders
Third Finger, Left Hand
Two Girls on Broadway
1929 No Defense
Stolen Kisses
1928 Caught in the Fog
Lion and the Mouse, The
Sunny California
The Little Snob
The Terror
1927 A Reno Divorce
If I Were Single
Irish Hearts
Jazzový zpěvák
Matinee Ladies
Slightly Used
1926 My Old Dutch
Savage, The
The Fire Brigade
The Passionate Quest
The Road to Glory
1925 Ben Hur
Tessie
The Mad Whirl
Vějíř lady Windermerové
1924 Bedroom Window, The
Married Flirts
Osmnáctiletá
Tarnish
The City of Stars
The Enchanted Cottage
1923 Grumpy
Her Reputation
Only 38
West of the Water Tower
1922 Clarence
Homespun Vamp, A
Kick In
The Top of New York
1921 A Private Scandal
A Virginia Courtship
Everything for Sale
Morals
Sentimental Tommy
1920 Devil's Garden, The
Forbidden Valley, The
Man and His Woman
My Husband's Other Wife
The Sporting Duchess
Truth About Husbands, The
1919 Mrs. Wiggs of the Cabbage Patch
The Woman Under Oath
Way of a Woman, The
1918 I'll Say So
Perfect Lady, A

Dokumentární

2003 Sex at 24 Frames Per Second - a.z.
1984 Almonds and Raisins - a.z.
1942 Mr. Blabbermouth!
1941 Main Street on the March!
1940 Hollywood: Style Center of the World
1923 Screen Snapshots, Series 3, No. 24
1922 Screen Snapshots, Series 3, No. 12
1921 Screen Snapshots, Series 1, No. 25
Screen Snapshots, Series 2, No. 17-F
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace