foto

Anthony Delon

  • nar. 30.9.1964 (55 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Anthony Delon, syn Natalie a Alaina Delon, francouzských filmových herců, se narodil v USA dne 30. 9 1964, v Los Angeles, a tady s rodiči strávil jeden rok svého života, v době, když byl otec Alain pracovně zaneprázdněn ve Státech. Poté se opět vrátila celá rodina do Francie. V době, kdy měl čtyři roky bylo manželství rozvedeno a Anthonyho si k sobě vzala matka Natalie.

O pár let později se stal žákem prestižní, dvojjazyčné školy - Ecole Active v Paříži. Zdá se, že na jeho výchovu měla mimo jiné vliv nejen matka, ale především kmotra Loulou, obě jej povzbuzovaly a podporovaly jeho aktivity a velmi se mu věnovaly, i když snad tato přemíra péče se projevovala neblaze už okolo desátého roku jeho života. Anthony začal byl v té době nezvládnutelný, rozmazlený, a proto Alain rozhodl, že by mu snad pomohl vojenský drill a umístil nezvedeného syna do přísné, vojenské, internátní školy v Le Moncel. To se ovšem zhýčkanému chlapci nelíbilo a ze školy utekl. Potuloval se pak po venkově, než se objevil doma. Matka Natalie odjela pracovně do USA a Anthony zůstal u otce, ovšem jeho rebelské a pubertální chování se opět začalo velice silně projevovat a otec Alain, který si s ním už nevěděl rady ho zapsal na vysokou školu s internátním zřízením, ze které byl zakrátko doslova vyhozen. Proto přistoupil Alain k nejtvrdšímu kroku. Umístil syna do internátní školy v Jonville-le-Pont ve Val de Marne, kde byly veškeré pohyby žáků zaznamenávány ve dne v noci kamerovým systémem. Anthony dokončil školu s kupodivu dobrými výsledky a přichází na své první zkušební, pracovní místo k příteli rodičů, Chrisu Blackwellovi do Londýna, aby si vyzkoušel práci žurnalisty. Jeho první zahraniční cesta vedla do Nigerie, kde natáčel dokument o brutální, vojenské diktatuře.

Ovšem po návratu do Francie se opět projevila jeho divoká “letora”, kdy Anthony z recese ukradl BMV, byl policií zadržen pro nepřiměřenou jízdu a navíc u něj byla nalezena i pistole. Vyfasoval za tento “přestupek“ měsíc natvrdo v dost těžkém vězení v Bois d´Arcy. Po propuštění z vězení se setkal se svými přáteli a pustili se do podnikání. Stal se, i se slavným jménem DELON, obchodním partnerem pro design kožených výrobků, jako byly třeba kožené luxsusní bundy a kabáty. Ani ne za rok se stal výborným managerem, a úspěšným obchodníkem o kterém se psalo ve francouzském tisku.

Devatenáctiletý Delon rozšiřuje dál své obchodní zájmy a vrhá se na noční podniky v Paříži. Ovšem i tady narazí nejen na světově známé celebrity, ale i nebezpečné podsvětí. Po téměř podařeném pokusu mafie o zabití jeho obchodního partnera, se rozhodl své finanční podíly prodat a přemístil se do USA. V New Yorku, kde se usadil se setkává a přátelí s Endy Warholem, je na čas přítelem herečky Brooke Shields a díky světoznámému fotografu Bruci Webrovi se často jeho tvář ocitá na titulních stránkách známých časopisů, jako třeba Life magazín. V té době ho láká zpět do Evropy k natáčení italský režiser Alberto Lattuda. Anthony, jak jinak, konkurs vyhrál a získal hlavní roli ve filmu, nejprve A THORN IN THE HEART (Trn v srdci - 1985) a poté o dva roky později KRONIKA OHLÁŠENÉ SMRTI, v režii Francesca Rossi. Jako reprezentant Francie i Itálie se účastnil s Ornellou Muti, Rupertem Everettem a s “Kronikou” na prestižním filmovém festivalu v Cannes. Film byl kritikou velmi dobře přijat nejen v Evropě, ale i latinské Americe, ve Francii a kritika se také vzácně shodla, že v mladém Delonovi roste nová herecká hvězda. I přes vynikající recenze na Anthonyho, však ještě není zatím schopen dosáhnout na stejný post, jako jeho slavný otec, který je v té době na vrcholu filmové kariéry. (1980 - 1987).

Po několika filmech, které natočil v Evropě, se Anthony vrací do Spojených států, je mu dvacet čtyři let a ubytuje se v Los Angeles. Na rok a půl se pustil se do studia a psaní. Nebýt vážné, motocyklové havárie, nevrátil by se možná tak rychle zpět do Francie, protože mu kupodivu americký styl života vyhovuje. Anthony je vášnivý řidič a tak se poprvé pokusil o profesionální závod v roce 1993 v Le Mans a skončil v první desítce. Závodil také na nejednom francouzském mistrovství a jeho oblíbené značky aut jsou Alfa Romeo, nebo Lamborgini, se kterými závodil téměř 5 let.

Anthony, jak také jinak, nezahálel ani jako herec. Vystupoval na turné po Evropě s Isabelle Pasco, ve hře amerického dramatika Juliana Greena ve hře South a stal se uznávaným a oblíbeným i po natočení filmu se silně kritickým podtextem LA VERITE SI JE MENS’. V roce 1995 se Anthony seznámil se Sophií Clereco, a ta se mimo jiné stala matkou jejich dětí – dvou dcer Liv a Loup.

Anthony má na svém kontě každý rok minimálně jeden film. Samozřejmě natáčí i pro TV ve Franici a Itálii a mohli jsme jej vidět v minisérii francouzsko-italsko-německé produkce s názvem OHNIVÁ POUŠŤ natočené v roce 1997 a nebo další miniserii z roku 1999, ARABSKÝ PRINC. Za své, jak říká komerční úspěchy je vděčný a rád, nejen ve filmu, televizi a nebo divadle – na všech těchto akcích se poddílí a to velmi úspěšně svou produkční společností ALD. Stal se z něj zajímavý, ceněný člověk, který se účinně zapojuje do činnosti v oblasti životního prostředí, studuje zajímavou budhistickou filozofii a řídí se jí, a také lidem okolo sebe, rodině i známým, se snaží nastínit, jak by měl život a lidé v něm vypadat, pokud spojí toleranci s respektem k ostatním. Svou pracovní a osobní činnost rozděluje mezi dvě země a dvě města, která mu přirostla k srdci – tam, kde se narodil – Los Angeles a Paříž.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

2017 Des Amours, Désamour
2016 Alliances rouge sang (TV film)
2011 Grand restaurant II, Le (TV film)
Polisse
2010 Paris Connections
Rose, c'est Paris (TV film)
2009 Mensch
2007 Pozvánka k tanci
2005 Homme pressé, L' (TV film)
2004 Aventures extraordinaires de Michel Strogoff, Les
2003 Komisař Moulin: Zbojník (TV film)
Un été de canicule (TV film)
2001 Ami Fritz, L' (TV film)
Jeu de cons
Un amour de femme (TV film)
Violon brisé, Le (TV film)
2000 Petite copine
1999 Der arabische Prinz (TV film)
1998 Francouzova zátoka (TV film)
La Grande Béké (TV film)
1997 Vérité si je mens, La
1996 Pêcheur d'Islande (TV film)
1993 Rhésus Roméo (TV film)
Zarim Balayla
1992 Urgence d'aimer (TV film)
1990 La femme fardée
1987 Kronika ohlášené smrti
1986 Trn v srdci

TV seriály

2014 Interventions (TV seriál)
2005 Tři ženy za letního večera (TV seriál)
2004 Elodie Bradford (TV seriál)
Pilote (E01)
Vénus & Apollon (TV seriál)
Soin Conjugal (S01E25)
Soin Sunlight (S01E21)
1997 Combats de femme (TV seriál)
Louis Page (TV seriál)
Ohnivá poušť (TV seriál)
1994 Kaskadér (TV seriál)
1993 Alice Neversová (TV seriál)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)

Dokumentární

2015 Belmondo (TV film)

Host

TV pořady

2016 Amanda (TV pořad)
Vivement la télé (TV pořad)
2009 C à vous (TV pořad)
La traversée du miroir (TV pořad)
2006 Salut les Terriens (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1998 Tout le monde en parle (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)