foto

Julian Schnabel

  • nar. 26.10.1951 (67 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Julian Schnabel (1951, New York) se v 80. letech proslavil svými neoexpresionistickými plátny a stal se jednou z nejoceňovanějších postav newyorské výtvarné scény. V devadesátých letech se začal věnovat filmové tvorbě – v roce 1996 debutoval snímkem Basquiat, životopisným filmem o další z výtvarných ikon osmdesátých let. Roku 2000 vznikla adaptace vzpomínkové knihy kubánského spisovatele Reinalda Arenase Než se setmí (Before Night Falls), která mezinárodnímu publiku představila španělského herce Javiera Bardema a Schnabelovi vynesla Velkou cenu poroty na benátském festivalu. Za svůj poslední film Skafandr a motýl (Le scaphandre et le papillon, 2007) získal cenu za režii na MFF v Cannes. Všechny jmenované filmy byly promítány na karlovarském festivalu.

Zdroj: MFF Karlovy Vary 2008

Režijní filmografie

Filmy

2018 U brány věčnosti
2010 Miral
2007 Skafandr a motýl
2000 Než se setmí
1996 Basquiat

Dokumentární

2007 Berlin Lou Reeda

Scenáristická filmografie

Skladatelská filmografie

Filmy

1996 Basquiat

Střihačská filmografie

Filmy

2018 U brány věčnosti

Herecká filmografie

Host

TV pořady

2014 Park Bench with Steve Buscemi (TV pořad)
2008 80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(42)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace