Reklama

Reklama

Marie Preislerová

Marie Preislerová

nar. 25.08.1917
Királyhyd, Uhry, Rakousko-Uhersko

zem. 10.04.2010 (92 let)
Česká Třebová, Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj, Česko

Biografie

Marie Preislerová (někdy též uváděna nesprávně jako Marie Preisslerová) se narodila 25. srpna 1917 v uherském Királyhydě jako Marie Černohorská do rodiny vojenského kapelníka. Vyrůstala v Olomouci a už od dětství projevovala umělecké vlohy, které zúročovala už během středoškolských studií na škole Pöttingeum v Olomouci. Profesionálně začínala pod dívčím jménem v sedmnácti letech jako činoherní a operetní členka olomouckého Českého divadla (1934 – 1938).

Na popud ředitelky Štefy Langrové se stala subretou operety Stálého divadla v Kladně (1938 – 1939) a s manželem poté odešla do Plzně, kde získala angažmá v činohře (ojediněle vystupovala i opeře a operetě) Městského divadla (1939 – 1946). S chotěm dále působila v opavském Slezském národním divadle (1946 – 1956) a do odchodu na penzi opět v Olomouci, v Divadle Oldřicha Stibora (1956 – 1977).

Marie Preislerová byla výraznou charakterní herečkou, která získávala velké úspěchy v titulních činoherních a operetních kreacích. Postupem času se vypracovala na přední členku olomoucké činohry. Věnovala se též uměleckému přednesu. Divadelní herectví (České pašije“) Marie Preislerové nejlépe charakterizují dobové divadelní kritiky:

„…Marie Preislerová hrála s neobyčejným smyslem pro míru, vkus i volbu výrazových prostředků…“

Z titulních divadelních postav Marie Preislerové si uveďme charaktery: Lolita („Giuditta“), Hery („Mnoho povyku pro nic“), Axiocha („Hippodamie“), Chrysothemis („Elektra“), Maryša („Maryša“), Královna Marie Stuartovna („Marie Stuartovna“), Anna („Anna Christie“), Kateřina („Zkrocení zlé ženy“), Eva („Gazdina roba“), Marjánka („Paní Marjánka, matka pluku“), Váchová („Srpnová neděle“), Paní Hlubinová („Měsíc nad řekou“), Ethel („Paní Savageová“), Matka („Krvavá svatba“), Apatura Iris („Ze života hmyzu“), Dolly Hammová („Sestup Orfeův“), Stázka („Výnosné místo“), Hostinská („Ptáčník“), Pamela („Velký Bobby“), Anděl („Nanebevzetí plukovníka Heiliga“), Domovnice („Majitelé klíčů“) i Armida („Starosta čtvrti Sanita“).

Z dalších divadelních inscenací Marie Preislerové si uveďme „Anna Karenina“ (Mhajská), „Tři bílé šípy“ (Babička Ančída), „Konec masopustu“ (Paní Pražka), „R. U. R.“ (Nána), „Vajíčko“ (Matka), „Revizor“ (Pí Anna Andrejevna), „Naši furianti“ (Dubská), „Smrt obchodního cestujícího“ (Žena), „Kouzlo domova“ (Pí Pogsonová), „Žebrácká opera“ (Celia Peachumová), „Čaj u pana senátora“ (Slivková), „Strýček Váňa“ (Maryna), „Měšťáci“ (Akulina Ivanovna), „Veselé windsorské paničky“ (Panna Čiperná), „Anna Sněgina“ (Žena), „Oldřich a Božena aneb Krvavé spiknutí v Čechách“ (Bába), „Paličova dcera“ (Vdova Jedličková), „Měsíc na vsi“ (Islajevová), „Farma“ (Paní), „Romeo a Julie“ (Chůva) či „Příliš počestná žena“ (Vilemína).

S největší pravděpodobností se ještě pod dívčím jménem objevila jako jednadvacetiletá v roli prodavačky v Krňanského komedii podle povídky Ignáta Herrmanna POD JEDNOU STŘECHOU (1938). A po třiceti třech letech získala úlohu manželky titulního kapelníka hornické dechovky Leopolda Juřici (Josef Kobr) Štěpánky Juřicové v devítidílném seriálu Jaroslava Dietla DISPEČER A DĚVČÁTKO Z KOLONIE (1971) režiséra Zdeňka Havlíčka.

To nebyla jediná televizní příležitost Marie Preislerové. Dalších devětatřicet let se již před kamerami (před těmi filmovými sedmdesát dva let) herečka nezjevila. Neopomněla ani na práci v olomouckém rozhlase (př. číšnice v cukrárně v „Legendě o řece“ 1959, sousedka v konverzační komedii „Liliomfi“ 1959 a nebo kabaret „Parní dekameron aneb Třetí setkání s Rusalkou“ 1967).

Jejím mužem byl dirigent a hudebník František Preisler starší (1915 – 1983), syn kapelníka a skladatele Františka Preislera nejst. (1886 – 1945), a měla syna – režiséra a kulturního pracovníka Mgr. Františka Preislera ml. (*1948). Jejím vnukem byl dirigent Národního divadla v Praze František Preisler nejml. (1973 – 2007). S manželem často jezdila do jeho rodiště, do České Třebové, kde navštěvovali příbuzné a pobývali v kozlovské Chaloupce Maxe Švabinského.

Po odchodu na odpočinek zůstali v České Třebové, kde herečka setrvala i po manželově smrti dalších 27 let. Od 2003 žila v třebovském Domově důchodců. Kvůli mozkové mrtvici poslední rok života střídavě pobývala ve Třebové a LDN v Žamberku. Herečka Marie Preislerová zemřela dopoledne 10. dubna 2010 v České Třebové ve věku vysokých nedožitých 93 let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herečka

Host

Reklama

Reklama