Reklama

Reklama

Francesco Prosperi

Francesco Prosperi

nar. 02.09.1926
Řím, Lazio, Itálie

zem. 17.10.2004 (78 let)
Řím, Lazio, Itálie

Biografie (1)

Francesco Prosperi byl italský scenárista, producent, herec, asistent režie a režisér ve filmovém průmyslu od roku 1950 do 1989. Svou kariéru začal scénářem pro film Né de père inconnu. Je znám také tím, že v šedesátých letech několikrát spolupracoval s Mariem Bavou. Celkem pro něj napsal čtyři scénáře (giallo, spaghetti western, fantasy, peplum) a několikrát mu asistoval při režii. Jako scenárista stojí i u prvního giallo filmu Oko ďábla, ke kterému psal scénář… (více)

Zajímavosti (4)

Addio zio Tom (1971)

  • Film byl často kritizován jako rasistický, a to navzdory tvrzení režisérů Jacopettiho a Prosperiho o opaku. V recenzi Rogera Eberta na kratší americkou verzi z roku 1972 tvrdí, že režiséři „udělali tu nejohavnější a opovržlivou urážku slušnosti, jakou kdy vydávali za dokument“. (Zetwenka)

Addio zio Tom (1971)

  • Film se natáčel primárně na Haiti, kde byli režiséři Jacopetti a Prosperi považováni za hosty haitského diktátora Papa Doc Duvaliera (François Duvalier). Duvalier podpořil filmaře tím, že jim poskytl diplomatická auta, povolení k natáčení kdekoli na ostrově, tolik doplňků, kolik potřebovali, a dokonce i noční večeři s ním samým. Další scény se natáčely také v amerických státech Mississippi, Louisiana a Florida. (Zetwenka)

Africa addio (1966)

  • Před uvedením filmu padlo obvinění z toho, že byla pro kameru připravena scéna zobrazující popravu konžských rebelu Simbů. Vedla k zatčení spoluzakladatele Gualtiera Jacopettiho na základě obvinění z vraždy. Záběry filmu zachytila ​​policie. Jacopetti byl osvobozen poté, co spolu se spolurežisérem Francem Prosperim předložili dokumenty prokazující, že dorazili na místo těsně před popravou. (Zetwenka)

Reklama

Scenárista

Režisér

Producent

Filmy
1980

Barbarská bohyně

Herec

Filmy
1989

Sindrome veneziana

1955

Donne sole

Reklama

Reklama