Reklama

Reklama

Alena Berková

Alena Berková

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

V + W / W + H
Záhadné šifry nejsou záhadou pro pamětníky.  Ti nejstarší vědí, že V + W znamená dvojici Voskovce a Wericha, ti starší snad rozluštili, že mám na mysli dvojici Wericha a Horníčka. Televizní záznamy inscenací Voskovce a Wericha Balada z hadrů a Těžká Barbora pořízené v červnu 1960 v pražském Divadle ABC zkompletovala po roce práce Alena Berková z Archivu a programových fondů České televize. Za pomoci řady spolupracovníků tak realizovala nápad dnes již zesnulého režiséra Jaromíra Vašty dát torza těchto legendárních představení do původního stavu.
První z unikátních snímků, Balada z hadrů, se na ČT2 objeví v neděli 15.listopadu odpoledne a připomene osmdesátiny jednoho z protagonistů - Miroslava Horníčka. Pamětníci si tak budou moci připomenout a ti mladší poznat atmosféru jiskření mezi jevištěm a hledištěm, v níž Werich s Horníčkem nevzdávali svůj boj proti lidské hlouposti. Mohu jen dodat, že budu sledovat a slzet, neboť tam někde na bidýlku za pět korun v divadle ABC budu i já ve věku pouhých devatenácti let.
Zatímco Baladu z hadrů někdejší Čs.televize vzápětí po natočení odvysílala, Těžká Barbora se na obrazovce nikdy neobjevila. Po 38 letech by tak mohla by mít, pravděpodobně koncem tohoto roku, televizní premiéru.
Forbíny a vystříhané scény s Werichem a Horníčkem viděla Berková poprvé v pražském kině Dlabačov u příležitosti Horníčkových sedmdesátin. "Šlo o materiál zachráněný Myrtilem Frýdou a doktorem Goldscheiderem z popelnic ve Vladislavově ulici, kde tehdy televize sídlila," řekla ČTK Berková. Když se později v archivu zajímala o staré záznamy pro výběr k dalším pořadům, zjistila, že tam jsou uchovány některé předscény a torza obou představení. Byla však rozstříhaná, v katastrofálním technickém stavu a doplněná popiskem: Neúplné, unikát, nelze dát dohromady.
Berkové se však podařilo materiály rekonstruovat. Obraz záznamu technicky vylepšil Jiří Volman, s písemnou dokumentací pomohla Werichova sekretářka Jarmila Týlová a vyhozený druhý díl Těžké Barbory donesl zvukař Kamil Příhoda. Vodítkem se staly i rozhlasové nahrávky a gramofonové desky, aby se nejdůležitější útržky vložily tam, kam patří. Technici střihového pracoviště zase po milimetru srovnávali synchronní zvuk a doplňovali chybějící části slov.
Doufám pevně, že to celé vyjde na videu nebo i na DVD. Pak si už určitě video koupím.

Scenáristka

Herečka

Dokumentární
2019

Film o filmu: Dinosaurus (TV film)

Reklama

Reklama