foto

Yann Arthus-Bertrand

  • nar. 13.3.1946 (73 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Yann Arthus-Bertrand (*13.3.1946) syn renomovaného klenotníka. Od mala jevil velký zájem o přírodu a volně žijicí zvířata. V roce 1963 se stal asistentem režie a následně se uchytil jako herec u filmu. V roce 1967 opouští filmový průmysl a pomáhá založit přírodní rezervaci Chateau de Saint Augustin ve střední Francii. Posléze se svou ženou Anne opouští Francii a od roku 1976 žije v Keni v n.p. Massai Mara. 3 roky žije mezi masaji a studuje život lví rodiny kterou denně fotí i z výšky (1983 vydává svou práci v knize fotografií Lvi). Tehdy objevuje novou vášeň pro fotografování a pozorování krás krajiny z výše horkovzdušného balónu. V roce 1981 se vrací do Francie, kde se živí jako mezinárodní novinář, reportér a fotograf specializovaný na dokumenty o sportu, volně žijících zvířatech a letecké snímkování pro francouzské časopisy ( Paris Match, Geo).

Letecké snímkování: v roce 1991 zakládá agenturu která se specializuje na databanku leteckých záběrů (500.000 fotografií z více jak 100 zemí Světa). 1994 začíná důkladnou studii o stavu Země sponzorovanou UNESCO. K této práce vzniká kniha La Terre vue du ciel, které se prodalo více jak 3 miliony výtisků ve 24 jazycích. 2000 dělá volnou výstavu velkoplošných plakátů "Země se shora" instalovanou na zdech Jardins du Luxembourg v Paříži, výstava se přesouvá do 110 měst, kde ji vidí na 120 milionů lidí (včetně Prahy).

2005 zakládá mezinárodní enviromentální organizaci GoodPlanet která se snaží pomáhat lidem a společnostem snižovat dopad jejich činosti na klima. Obstarává finanční prostředky na projekty obnovitelných zdrojů energie, energetické činnosti a zalesňování. 2006 vydává knihu Alžírsko shůry, kterou považuje za své nejlepší dílo. Tato kniha nabízí zcela nový pohled na tuto zemi. Duben 2007 začíná režírovat film s pracovním názvem Boomerang později nazvaný Home v produkci Luca Bessona a financovaný skupinou PPR, ve kterém chce ukázat stav naší planety. Později se vzdává autorských práv a zdarma ho poskytuje k produkci na internetu.

elgato

Herecká filmografie

Filmy

1970 OSS 117 prend des vacances
1965 Dis-moi qui tuer

Dokumentární

2016 Art of Courage
2015 L'Aventure Human (TV film)
2009 Ekologické katastrofy
Home
2006 Země krásná neznámá (TV seriál)

Režijní filmografie

Dokumentární

2019 Woman
2017 Maroko z výšky (TV film)
2015 Alžírsko (TV film)
Země (TV film)
Člověk
2014 Středozemní moře - moře nás všech (TV film)
2012 Planeta oceán
2011 Des forêts et des hommes
2009 Home
2006 Země krásná neznámá (TV seriál)
2003 6 milliards d'Autres (TV seriál)
Etre Photographe ,Yann Arthus - Bertrand (TV film)

Spisovatelská filmografie

Dokumentární

2004 La Terre vue du ciel - kniha

Host

TV pořady

2009 La traversée du miroir (TV pořad)
2000 L'invité (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(61)