foto

Annie Cordy

  • nar. 16.6.1928 (91 let)
    Schaerbeek, Belgie

Biografie

I přes značně pokročilý věk je Annie Cordy stále obdivuhodně vitální, jako zpěvačka a herečka se prosadila především ve Francii, její původ je ale v Belgii. Narodila se jako Léonie Cooreman v Bruselu a od dětství byla svou matkou vedena k umění, od osmi let studovala tanec, později připojila hru na klavír i hudební teorii a brzy začala účinkovat v rámci různých vystoupení, zpočátku hlavně charitativních. Svá taneční čísla později začala úspěšně spojovat i se zpěvem a již v roce 1944 vyhrála v Belgii písňovou soutěž Grand Prix de la chanson.

V roce 1951 byla Annie Cordy angažována jako tanečnice a zpěvačka v Paříži a své působení spojila s populárními kabarety jako Moulin Rouge, Lido nebo ABC. Přišly i první nabídky od filmu a po dvou spíše epizodních úlohách dostala jednu z hlavních rolí v komedii APRÍLOVÝ ŽERT (Poisson d′avril, 1954), již jako populární umělkyně pak hrála sebe samotnou v úspěšném filmu DOBRÝ DEN, ÚSMĚVE (Bonjour, sourire, 1955). Doménou jejích uměleckých aktivit ale zůstával zpěv a v padesátých letech začala vystupovat také v operetách. Kromě kabaretů dostala možnost vystoupit i v legendární Olympii a otázkou prestiže byla pěvecká účast na svatbě monackého knížete Rainiera a americké hvězdy Grace Kelly (1956).

Kromě Francie vystupovala i v jiných zemích, absolvovala četná turné po západní Evropě, mimořádný ohlas měla i série koncertů v Moskvě a za píseň Oh Bessie! obdržela prestižní cenu Grand Prix od sdružení kritiků a hudebníků (Académie Charles Cros). Turné po jižní a severní Americe mohlo skončit významnou smlouvou uzavřenou ve Spojených státech, k tomu ale nesvolil její manžel a manažer v jedné osobě François-Henri Bruno (vlastním jménem Bruneau), za nějž se provdala v roce 1958. Celá šedesátá a sedmdesátá léta pracovala Annie Cordy v hektickém tempu, počet natočených písní jde do stovek, koncertní vystoupení se počítají na tisíce.

Mezitím ale znovu příležitostně spolupracovala s filmem. Zatímco na divadelních jevištích a koncertních pódiích se prezentovala jako rozverná nestárnoucí zpěvačka, před kamerou vytvořila během 60. a 70. let několik velkých rolí výrazně dramatického ražení. Připomeňme například thriller CESTUJÍCÍ V DEŠTI (Le passager de la pluie, 1969), velkou příležitost jí poskytl Claude Chabrol v dramatu ROZTRŽKA (La rupture, 1970), po boku Jeana Gabina a Simone Signoret pak stála před kamerou ve filmu KOČKA (Le chat, 1970). Diváci i kritici byli překvapeni jejími dosud neznámými hereckými kvalitami. Krátce nato pak získala ocenění za své nastudování slavného muzikálu Hello, Dolly (1972), které uvádělo Théâtre Mogador.

Sedmdesátá léta byla ve znamení dalších mimořádných úspěchů ve zpěvu, desek s písní La bonne du curé se prodaly bezmála dva milióny kusů (1974). Dalším triumfem byl rok 1979, kdy mimo divadelní sezónu dokázala po dobu letních prázdnin každý den zaplnit pařížskou Olympii. Tehdy oznámila konec své pěvecké dráhy a nadále se chtěla věnovat herectví, což lze doložit jejími četnějšímu vstupy před filmovou a televizní kameru. Hrála například ve filmovém zpracování Molièrova LAKOMCE (L´avare, 1980) nebo titulní roli v televizním filmu MADAME SANS-GÊNE (1981).

Se zpěvem ale zdaleka neskoncovala, další velký hit Tata Yoyo (1978) byl opět mimořádným komerčním úspěchem. Popularitu jí přineslo také účinkování v televizních seriálech. V roce 1989 Annie Cordy ovdověla a dočasně omezila své umělecké aktivity, její nezdolná vitalita se ale brzy dostala zpět ke slovu. Z jejích dalších filmů připomeňme POMSTU JEDNÉ PLAVOVLÁSKY (La vengeance d′une blonde, 1993), k dramatickému žánru se později vrátila s filmem POSLEDNÍ BLÁZEN (Le dernier des fous, 2006), zatím naposledy se objevila v menší roli sousedky ve filmu LES HERBES FOLLES (2009).

Annie Cordy se nadále věnuje i zpěvu a její aktivity se vzhledem k věku odehrávají v rámci benefičních koncertů, na nichž se jí vzdává úcta hodna legendy francouzské populární hudby dvacátého století. V roce 2000 absolvovala se Shakespearovou hrou Veselé paničky windsorské turné po Francii a letních divadelních festivalech.

Již v roce 1981 obdržela Annie Cordy Medaili města Paříže, nezapomněli na ni ani v rodné Belgii, kde v roce 1998 obdržela státní vyznamenání (Leopoldův řád) a v roce 2004 byla povýšena do šlechtického stavu. Její úspěšnou pěveckou kariéru nejlépe dokládá třináct zlatých desek za prodané nahrávky.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 Illettré (TV film)
Tamara Vol. 2
2016 Le cancre
2014 Le Dernier diamant
Vzpomínky
2012 Je retourne chez ma mère (TV film)
2011 Crimes en sourdine
2009 Les Herbes folles
2008 Disco
Vražda ve vlaku
2006 C'est beau une ville la nuit
Poslední blázen
2004 Madame Eduard
2002 Passage du bac (TV film)
2001 La tortue (TV film)
1999 Un Noël de chien
1997 Diable en sabots, Le (TV film)
Les enfants de l'Olympia (TV film)
Sans cérémonie (TV film)
Une mère comme on n'en fait plus (TV film)
1995 Vroum-vroum
1994 Fille du roi, La (TV film)
Pomsta jedné plavovlásky
1993 Poulet fermier (TV film)
1990 Un été après l'autre
1983 Braconnier de Dieu, Le
1981 Les fiançailles de feu (TV film)
Madame Sans-Gêne (TV film)
1980 Lakomec
1976 Rue haute
1975 Isabelle devant le désir
Souvenir of Gibraltar
1974 Commissariato di notturna
Krysy z temnot
1973 Běží, běží po předměstí
Dernière bourrée à Paris, La
Mataf
1972 Galets d'Étretat, Les
Portes de feu, Les
1971 Kočka
1970 Cestující v dešti
Roztržka
Tito muži s prstem na spoušti
1969 Takový hodný člověk
1968 Tito muži rodiny
1965 Or du duc, L'
1964 Ces dames s'en mêlent
1960 Tête folle
1959 Cigarettes, whisky et petites pépées
1958 Tabarin
1957 Viktor und Viktoria
1956 Bonjour sourire!
1955 La donna più bella del mondo
1954 Poisson d'avril
Si Versailles m'était conté
1953 Boum sur Paris

TV seriály

2015 Chefs (TV seriál)
Episode 6 (S01E06)
Episode 5 (S01E05)
Episode 4 (S01E04)
další epizody (6)
2012 Signé Mireille Dumas (TV seriál)
2009 Scènes de ménages (TV seriál)
2006 C'est bon pour le moral (TV seriál)
2003 Le tuteur (TV seriál)
2001 Fabien Cosma (TV seriál)
1996 Refuge, Le (TV seriál)
1995 Baldi (TV seriál)
L'histoire du samedi (TV seriál)
1989 Bonheur d'en face, Le (TV seriál)
Orages d'été (TV seriál)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
Madame S.O.S. (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2000 Enfoirés en 2000
1982 Bourvil, un éclat de rire (TV film)

Host

TV pořady

2014 Un soir à la Tour Eiffel (TV pořad)
2012 Hier encore (TV pořad)
Le grand show (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2006 Les Années bonheur (TV pořad)
2005 La fête de la chanson française (TV pořad)
Les grands du rire (TV pořad)
2004 Samedi soir avec... (TV pořad)
2003 De l'autre côté du miroir (TV pořad)
2002 Le fabuleux destin de... (TV pořad)
Le pire du Morning Live (TV pořad)
2000 On a tout essayé (TV pořad)
On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Vie privée, vie publique (TV pořad)
1999 C'est au programme (TV pořad)
1988 Questions pour un champion (TV pořad)
1983 Cadence 3 (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
1980 Stars (TV pořad)
1979 Palmarès (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Midi-Première (TV pořad)
Ring Parade (TV pořad)
Système 2 (TV pořad)
1974 French CanCan (TV pořad)
1971 Cadet Rousselle (TV pořad)
1968 À bout portant (TV pořad)
1967 D'hier et d'aujourd'hui (TV pořad)
1965 Palmarès des chansons, Le (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace