Reklama

Reklama

Vladislav Dvoržeckij

Vladislav Dvoržeckij

nar. 26.04.1939
Omsk, Rusko, Sovětský svaz

zem. 28.05.1978 (39 let)
Sovětský svaz

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Jeho otec byl herec Vatslav Yanovich Dvorzhetsky; matka, Taisya Vladimirovna Ray, byla balerína, absolventka Leningradské choreografické školy Vaganova.

Od roku 1955 žil se svým otcem v Saratově, kde vystudoval gymnázium.
V roce 1959, po absolvování lékařské fakulty v Omsku, byl povolán do aktivní služby v Sovětské armádě. Sloužil na ostrově Sachalin, byl vrchním zdravotníkem pluku.

V roce 1964 se vrátil do Omska a vstoupil do hereckého studia v Omském divadle mládeže. V roce 1967 byl přijat do souboru Omského oblastního činoherního divadla. Zemřel v hotelu v Gomelu na akutní srdeční selhání ve věku 40 let.
Byl pohřben v Moskvě na hřbitově Kuntsevo.

V roce 2015 vydalo kyjevské nakladatelství „Vadim Karpenko“ knihu historičky umění Svetlany Shakula „Fenomén filmového herce Vladislava Dvorzhetského“, která podává nejúplnější a nejpřesnější životopis Vlada, podrobně analyzuje jeho život a dílo, vysvětluje jeho extrémní popularitu mezi diváky. Kniha obsahuje Dvoržeckého deníkové záznamy, recenze příbuzných a kolegů i recenze vděčných diváků. Je laureát Státní ceny Ukrajiny pojmenované po T.G. Shevchenkovi.

Herec

Reklama

Reklama