foto

Bernhard Goetzke

  • nar. 13.12.1901
    Gdaňsk, Německá říše
  • zem. 7.10.1964 (62 let)
    Berlín, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodák z Danzigzu debutoval po ukončení hereckých studií v Düsseldorfu. Hrál v Hagenu a Drážďanech, nakonec za pomoci Maxe Reinhardtse zakotvil v Berlíně. V počátku své kariéry zaujal rolí Smrti v DER MÜDE TOD (UNAVENÁ SMRT, 1921). Spolupráce s režisérem Langem pokračovala o rok později filmem DR. MABUSE, DER SPIELER (DOKTOR MABUSE, DOBRODRUH). Odehrál roli státního návladního Norberta von Wenka. V roce 1924 hraje v dvojdílném dramatu DIE NIBELUNGEN. V roce 1925 získává svou první hlavní roli v sociálním dramatu DIE VERRUFENEN, kde hrál inženýra Kramera. O rok později bylo natočeno volné pokračování DIE UNEHELICHEN. Ve stejném roce přijímá nabídku Alfreda Hitchcocka na hlavní roli v THE MOUNTAIN EAGLE (SKALNÍ OREL). V roce 1929 natáčí SALAMANDER (SALAMANDR), šlo o první sovětsko-německou koprodukci. Rok nato hraje hlavní roli v sovětském GORODA I GODY. Ve válečných letech hrál v propagantistickém BICMARK a JUDE SÜß (ŽID SÜß, 1940). Německá divadelní ročenka z roku 1964 jej charakterizovala slovy: „Jeho ostře řezaná tvář, vysoké čelo, hluboce posazené oči a vysoká štíhlá postava jej řadily k nejpůsobivějším filmovým hercům. Je považován za hvězdu němého filmu." S příchodem zvukového filmu jeho význam upadá a stává se hercem vedlejších rolí. Přesto patřil do pozdního věku k respektovaným členem Schillerova divadla. Zemřel ve věku 81 let v západním Berlíně.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1974 Žena od Gangy
1961 Elisabeth von England (TV film)
1950 Chladné srdce
1944 Das war mein Leben
Der große Preis
1943 Der Majoratsherr
Die goldene Spinne
Dobrodružství barona Prášila
Ein Mann mit Grundsätzen?
Paracelsus
1942 Die Entlassung
Velký král
1941 Heimaterde
Tanec s císařem
Švédský slavíček
Žaluji
1940 3 Codonas
Bismarck
Der Fuchs von Glenarvon
Der Sündenbock
Die gute Sieben
Zwischen Hamburg und Haiti
Žid Süss
1939 Robert Koch, bojovník se smrtí
Salonwagen E 417
1937 Fridericus
1936 Carův kurýr
Eskapade
1935 Carův kurýr
Viktoria
1934 Los Nr. 13 013
Nebezpečné dobrodružství
1933 K 1 greift ein
Moral und Liebe
Polizeiakte 909
Schüsse an der Grenze
1932 Ballhaus goldener Engel
Der schwarze Husar
Der verliebte Blasekopp
Die Tänzerin von Sans Souci
Die elf Schill'schen Offiziere
Einmal möcht' ich keine Sorgen haben
Nachtkolonne
Rasputin, Dämon der Frauen
Teilnehmer antwortet nicht
Theodor Körner
Tolle Bomberg, Der
Záhada modrého pokoje (německá verze)
1931 1914, die letzten Tage vor dem Weltbrand
Arme, kleine Eva
Erämaan turvissa
Jeho Veličenstvo Krise
Luise, Königin von Preußen
Schachmatt
Stürmisch die Nacht
Zwischen Nacht und Morgen
1930 Alraune
Dreyfus
Goroda i gody
1929 Die Todesfahrt im Weltrekord
Hrabě Monte Christo
Monte Cristo
Procitnutí jara
Wrath of the Seas, The
1928 Der Henker
Die Sache mit Schorrsiegel
Salamandr
Schuldig
Tragödie im Zirkus Royal
Vivre
1927 Die Gefangene von Shanghai
Feme
Gefährliche Alter, Das
La vestale du Gange
1926 Die Unehelichen
Die versunkene Flotte
Poslední dnové Pompejí
Skalní orel
1925 Briefe, die ihn nicht erreichten
Die Prinzessin und der Geiger
Die Verrufenen
Zapfenstreich
1924 Nibelungové: Pomsta Krimhildina
Nibelungové: Smrt bohatýra
Noci Dekameronu
1922 C.d.E.
Die Ehe der Fürstin Demidoff
Doktor Mabuse, dobrodruh
Kinder der Finsternis - 2. Kämpfende Welten
Könnyved, der große Unbekannte
Peter der Große
Vanina oder Die Galgenhochzeit
Žena faraonova
1921 Aus dem Schwarzbuch eines Polizeikommissars, 2. Teil: Verbrechen aus Leidenschaft
Das Geheimnis von Bombay
Der Mord ohne Täter
Die Brüder Karamasoff
Die Verschwörung zu Genua
Indický hrob: Tygr z Ešnapuru
Indický hrob: Yoghiho poslání
Kinder der Finsternis - 1. Der Mann aus Neapel
Opfer der Keuschheit
Symphonie des Todes
Toteninsel
Unavená smrt
1920 Der Schädel der Pharaonentochter
Frauenarzt, Der
Jagd nach dem Tode 2.Teil: Die verbotene Stadt, Die
Menschen
Tötet nicht mehr
1919 Anita Jo
Der Dolch des Malayen
Der Karneval der Toten
Die Pantherbraut
Japanerin, Die
Madame DuBarry
Misericordia
Mit Leibe und Seele eigen
Puppen des Todes
Todesurteil
Veritas vincit
Zwischen Tod und Leben
1917 Furcht

Dokumentární

2000 Fritz Lang - portrét (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace