Reklama

Reklama

Robert Porte

Robert Porte

nar. 09.03.1923
Roanne, Francie

zem. 10.12.1966 (43 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzský herec Robert Porte byl protagonistou vesměs vedlejších rolí, ve srovnání s jinými umělci jich navíc nebylo tolik, nicméně i u nás jej známe díky několika postavám v historických filmech. Narodil se ve městě Roanne ve střední Francii poblíž Lyonu. Po druhé světové válce začal hrát divadlo a objevoval se na různých pařížských scénách, začínal v Théâtre Montparnasse, později působil například v Théâtre de l'Oeuvre. Vystupoval převážně v moderním repertoáru a stejně jako později ve filmu byl svou fyziognomií předurčen k záporným postavám.

Ve svých třiceti letech dostal Robert Porte první nabídku k práci ve filmu. Nevelkou rolí novináře debutoval ve filmu MASTIČKÁŘ (Le guérisseur, 1953) v hlavní roli s Jeanem Maraisem. Následovala první role v historickém filmu, kdy hrál Pabla ve snímku HRABĚNKA DI CASTIGLIONE (La contessa di Castiglione, 1954). V témže roce pak dostal podstatně větší příležitost v dodnes známém filmu KRÁLOVNA MARGOT (La reine Margot, 1954). Tady hrál krále Karla IX. a jeho úzké rty s pohledem lhostejných očí věrně odpovídaly historické skutečnosti povaze tohoto francouzského panovníka, úskočné a lstivé, zároveň ale zbabělé. Režisér Jean Dréville pak Porteho oslovil i pro svůj další film, PODEZŘELÍ (Les suspects, 1957), což bylo kriminální drama ze současnosti. Po KRÁLOVNĚ MARGOT se pak ještě dvakrát objevil na filmovém plátně po boku Jeanne Moreau.

Po několika filmech ze současnosti, vesměs ovšem zapomenutých, se Porte vrátil k historickým postavám. V televizní verzi TŘÍ MUŠKETÝRŮ z roku 1959 hrál hraběte Rocheforta, tento televizní film je však dnes prakticky neznámý, protože v té době vznikly i slavné filmové adaptace oblíbeného románu. Znovu s Jeanem Maraisem si pak zahrál ve filmu KAPITÁN (Le capitain, 1960), kde ztvárnil postavu vévody Rohana. Po dalších filmových úlohách dospěl Porte k postavě vévody Filipa Orléanského ve slavné sérii o Angelice. Ani tady sice nedostal nijak velký prostor – hrál pouze v prvních dvou dílech ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ (Angélique, marquise des anges, 1964) a BÁJEČNÁ ANGELIKA (Mervellieuse Angélique, 1965), díky této roli jej však dobře známe dodnes i u nás. Tak jako celá Angelika jen volně pracuje s historickými fakty, tak i postava králova bratra, z historie známého jako afektovaného homosexuála, dostala v Porteho ztvárnění charakter především zákeřného, lstivého a samolibého aristokrata.

Vystoupení v Angelice bylo pro Roberta Porteho poslední filmovou rolí, poté hrál ještě v několika televizních seriálech, zároveň nadále hrál divadlo (jeho posledním působištěm bylo Théâtre de la Comunne). Mnoho času už mu ale nebylo dopřáno – Robert Porte zemřel v Paříži 10. prosince 1966 ve věku 43 let následkem nádorového onemocnění. Ve filmu a v televizi po něm zůstalo 35 rolí.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama