foto

Agnes Windeck

  • nar. 27.3.1888
    Hamburk, Německá říše
  • zem. 28.9.1975 (87 let)
    Berlín, Německo

Biografie

Agnes Sophie Windel, dcera hamburského obchodníka zahájila svoji hereckou kariéru roku 1904 pod uměleckým jménem Anni Windel. Vystřídala Herecký dům v Hamburku, Královské divadlo v Hannoveru a další scény v Berlíně. Roku 1915 se jí rozpadlo manželství a Windelová po bouřlivém rozvodu hereckou kariéru ukončila. Roku 1938 se po smrti bývalého manžela k herectví pod uměleckým jménem Agnes Windeck vrátila.

Následujícího roku účinkovala ve svém prvním filmu DIE BARMHERZIGE LÜGE. Hrála v berlinském Divadle mladých a do roku 1945 vyučovala adepty herectví v Německém divadle. K jejim žákům patřili Klaus Schwarzkopf, Thomas Engel a Hans-Joachim Kulenkampff. Po válce pokračovala s výukou herectví ve svém berlínském bytě, který s pomocí mnoha řemeslníků proměnila ve vlastní divadlo. Během války si zahrála roku 1941 baronku von Blossin v malodramatu DER WEG INS FREIE se Zarah Leander v hlavní roli. Velmi zajímavá role ji potkala v propagantistickém filmu U-BOOTE WESTWÄRTS, kde admirál Karl Dönitz hrál sám sebe. V poválečných letech pronikla do rozhlasu. V letech 1948 až 1964 vystupovala v tehdy populárním kabaretním vysílání berlínského RIASu DIE INSULANER, určeného pro americký sektor a zvolna se začala prosazovat na filmovém plátně.

Její role bývaly většinou vedlejší, jako např. zdravotní sestra v STRAßENBEKANNTSCHAFT, paní Mauchová v DER RAT DER GÖTTER, aj. V šedesátých letech se stala často obsazovanou a vyhledávanou herečkou. Roku 1963 si zahrála v DER ZINKER Nancy Mulfordou. (Vedlejší roli zde měl i Klaus Kinski, scénáristou byl Harald G. Petersson, POKLAD NA STŘÍBRNÉM JEZEŘE). Jako dabérka propůjčila svůj hlas Margaret Rutherfordové v MURDER SHE SAID, THE V.I.P.S a THE MOUSE ON THE MOON. Popularita přišla až v závěru její herecké kariéry. V TV seriálu DIE UNVERBESSERLICHEN přijala roli babičky Köpcke a stala se tak nejznámější představitelkou "komického stáří". Role ji přinesla oblibu u diváků a nespočet dalších nabídek na divadelní a filmové role. Úctu zasluhuje fakt, že herečce bylo v době natáčení prvního dílu 78 let.

Agnes Windelová zemřela 28. září 1975 na oběhové potíže a je pohřbena v berlínské čtvrti Westend na hřbitově Heerstraße.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1973 Alter Kahn und junge Liebe
1972 Grün ist die Heide
1971 ...und heute heißt es Show
...und sowas nennt sich Show (TV film)
Glückspilze (TV film)
Hurra, wir sind mal wieder Junggesellen!
1970 Die Herren mit der weissen Weste
Heintje - Einmal wird die Sonne wieder scheinen
Mein Freund Harvey (TV film)
Muž, který prodal Eiffelovku (TV film)
1969 Dr. med. Fabian - Lachen ist die beste Medizin
Zwei ahnungslose Engel (TV film)
1968 Der Hund von Blackwood Castle
Morgens um Sieben ist die Welt noch in Ordnung
1967 Předsvatební cesta
1966 100 Jahre Kurfürstendamm (TV film)
Bucklige von Soho, Der
1965 Mrs. Cheney's Ende (TV film)
1964 Hofloge (TV film)
1963 Der Zinker
Lásce se musíte učit
Meine Tochter und ich
Scotland Yard jagt Dr. Mabuse
Zámek Gripsholm
1962 Finden sie, daß Constanze sich richtig verhält?
Jsem také jenom žena
1960 20 Minuten Aufenthalt (TV film)
Dr. Knock (TV film)
Sie können's mir glauben (TV film)
1959 Arzt ohne Gewissen
Brave Diebe (TV film)
Die ideale Frau
Liebe auf krummen Beinen
Peter schießt den Vogel ab
1958 A Time to Love and a Time to Die
Der Greifer
Mylord weiß sich zu helfen (TV film)
Windhund und Seehund (TV film)
1957 ...und die Liebe lacht dazu
Banktresor 713
Immer, wenn der Tag beginnt
Vater sein dagegen sehr
1956 Die Trapp-Familie
1955 Wie werde ich Filmstar?
1953 Abend von Rias Berlin, Ein (TV film)
Christina
Onkel aus Amerika, Der
So ein Affentheater
1950 Bohové války
Drei Mädchen spinnen
1948 Straßenbekanntschaft
Und wieder 48
1945 Die Jahre vergehen
1943 Tenkrát
1942 Veliká láska
1941 Příběh života
U-Boote westwärts!
Ve stínu slávy
1939 Barmherzige Lüge, Die

TV seriály

1994 Otto - Die Serie (TV seriál) - a.z.
1972 Frau bleibt eine Frau, Eine (TV seriál)
Rabe, Pilz & dreizehn Stühle (TV seriál)
1965 Die Unverbesserlichen (TV seriál)
Unser Pauker (TV seriál)
1963 Meine Frau Susanne (TV seriál)
1952 Orient Express (TV seriál)

Host

TV pořady

1973 Acht nach 8 (TV pořad)
1970 ZDF Werkstatt (TV pořad)
1963 Zwischenmahlzeit (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace