foto

Jörgen Bergmark

  • nar. 4.9.1964 (56 let)
    Uppsala, Uppsala län, Švédsko

Biografie

Jörgen Bergmark studoval na univerzitě ve Stockholmu, poté působil v oblasti divadla, filmu a televize. Velké pozornosti se mu dostalo díky komedii Benta Hamera Povídky z kuchyně (Salmer fra kjokkenet, MFF KV 2003), na níž se podílel jako spoluautor scénáře a koproducent. Režíroval krátký hraný film En kärleksaffär (Milostný příběh, 2002), k němuž si sám napsal scénář. Snímek byl nominován na švédskou národní filmovou cenu Guldbagge. Dále natočil krátké filmy Vad ska du ut och göra? (2005) a Mentor (2006). Spolupracuje se švédskou televizí jako scenárista a režisér. Produkoval krátký snímek Jense Jonssona Vlnitý papír (Linerboard), uvedený mimo jiné na MFF KV 2006 a MFF v Rotterdamu 2006. Právě Jens Jonsson napsal scénář k Bergmarkovu celovečernímu hranému debutu Rozumné řešení.

Zdroj: MFF Karlovy Vary

Scenáristická filmografie

Filmy

2003 Povídky z kuchyně
2002 En kärleksaffär (TV film)

TV seriály

2008 Livet i Fagervik (TV seriál)
Oskyldigt dömd (TV seriál)
2002 Skeppsholmen (TV seriál)
2000 Skjulte spor (TV seriál)
1999 Sjätte dagen (TV seriál)
1992 Rederiet (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

2012 Fjällbackamorden: I betraktarens öga (TV film)
2009 Rozumné řešení
2002 En kärleksaffär (TV film)

TV seriály

2018 Greyzone (TV seriál)
En ny verden (E10)
Simone (E09)
Stíny nad Stockholmem (TV seriál)
Ďáblův advokát (S06E04)
Neúmyslná vražda (S06E03)
2016 Stíny nad Stockholmem (TV seriál)
Osudný den (S05E08)
Vraždy na konci ulice (S05E07)
2013 Den fördömde (TV seriál)
Tredje fallet (S02E01)
2012 Arne Dahl: Až na vrchol hory (TV seriál)
2007 Höök (TV seriál)

Producentská filmografie

Filmy

2006 Linerboard

Herecká filmografie

TV seriály

2016 Stíny nad Stockholmem (TV seriál)
Smrt novináře (S05E05)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky