Reklama

Reklama

Stíny nad Stockholmem

(seriál)
  • Švédsko Beck (více)
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Švédsko / Německo / Dánsko / Norsko, (1997–2024), 74 h 28 min (Minutáž: 83–105 min)

Předloha:

Per Wahlöö (kniha), Maj Sjöwall (kniha)

Hrají:

Peter Haber, Ingvar Hirdwall, Mikael Persbrandt, Michael Nyqvist, Mina Azarian, Ottfried Fischer, Anna Ulrika Ericsson, Gunilla Röör, Kalled Mustonen (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(50)

Videa (6)

Trailer

Recenze (9)

Faila 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé případy mě dost zaujaly, díly mi připadaly dostatečně napínavé a přehnané jen minimálně, skoro vůbec. Hlavní představitelé mi byli do jednoho nesmírně sympatičtí, takže Stíny nad Stockholmem se mi sledovaly vážně dobře. ()

Centime 

všechny recenze uživatele

Ze slavné švédské knižní série (10 románů o zločinu) si tento seriál propůjčuje v podstatě pouze dvě hlavní postavy (Martina Becka a Gunvalda Larssona) a to i s jejich základními povahovými vlastnostmi. Vše ostatní je zasazeno do současnosti, tedy doby kdy se seriál natáčel. Podobně jako knihy i seriál má krom jednotlivých případů také drobné background story, které se objevuje v každém díle a většinou se týká života hlavních hrdinů. V některých dílech je možné najít určitou podobnost s případy z knih. Jednou z nejsilnějších stránek seriálu (stejně jako knih) je velice důkladné vykreslení charakterů hlavních postav. Asi nejvíc se povedl Mikael Persbandt v roli Gunvalda Larssona, který mu svým pojetím přidává celkem vtipný rozměr. I přes dlouhou stopáž kolem 90 ti minut vás jednotlivé díly dokáží udržet celkem v pozoru, mají spád i napětí. První série se rozjíždí poměrně pomalu, ale s každým dalším dílem je lepší a lepší. Ve druhé sérii je mírně znát navýšení rozpočtu na výrobu seriálu a je možné si všimnout i vystřídání scénáristů a výrazného zlepšení doprovodné hudby. Vůbec nejpropracovanější je zřejmě třetí série, která je takovým vrcholem celého seriálu. Čtvrtá série byla ukončena po dvou dílech v roce 2009. Seriál byl obnoven v roce 2015 s oběma hlavními hrdiny. Hodnocení: první série: ****, druhá série: ****, třetí série: ***** ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Stále mi vrtá hlavou, jak mohou dva již zemřelí autoři, kteří napsali společně 10 knih a každý sám po 4 knihách, vytvořit předlohy ke 44dílnému seriálu. Buď jde o hodně nastavovanou kaši nebo někomu z administrátorů ujela ruka? ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Centimův komentář je více než výstižný, za sebe dodám, že ač jsem se obával, jak dopadne adaptace mé oblíbené literární série přenesená do od předlohy padesát let vzdálené doby, výsledek mne potěšil. Z hlavních čtyř či pěti postav z knih tu zbyly pohříchu jen dvě, zato ty nejvýraznější a celé televizní "Stíny..." jsou důstojným protipólem svého předobrazu. ()

Galerie (392)

Zajímavosti (3)

  • V prvním díle se Martin Beck (Peter Haber) zmíní o svém nejlepším příteli z knižní série Lennartu Kollbergovi, bývalém policajtovi, který se však v seriálu nikdy neobjeví. (Centime)
  • Martin Beck (Peter Haber) a Gunvald Larsson (Mikael Persbrandt) jsou jediné dvě postavy, které se objevují ve všech dílech seriálu a zároveň v knižní sérii 10 románů o zločinu. Kromě nich se v seriálu i v knihách objevují ještě Benny Skacke (Figge Norling) a Inger (Rebecka Hemse). (Centime)
  • V seriálu je Martin Beck (Peter Haber) rozvedený, jeho bývalá žena se jmenuje Kerstin a má s ní dceru Inger (Rebecka Hemse). S jinou ženou má navíc ještě syna Mickeho, se kterým se nestýká. V knihách se Martin Beck taktéž rozvedl, jeho žena se však jmenovala Inga a měl s ní kromě Inger ještě syna Rolfa. (Centime)

Reklama

Reklama