Reklama

Reklama

Victor Spinetti

Victor Spinetti

nar. 02.09.1933
Abergavenny, Monmouthshire, Wales, Velká Británie

zem. 18.06.2012 (78 let)
Monmouth, Monmouthshire, Wales, Velká Británie

Biografie

Britský herec, proslulý též jako režisér, básník, skvělý vypravěč a příležitostný zpěvák, měl možná tu smůlu (nebo štěstí, to nechť posoudí každý sám), že si zahrál ve třech filmech Beatles, a tato nálepka ho provázela po celý jeho další život. Kromě Velké Británie si ho tak lidé ztotožňují pouze s těmito filmovými postavami a jeho další kariéra je jim utajena.

Vittorio Giorgio Andrea Spinetti byl potomkem italských přistěhovalců, jeho děd opustil rodnou zemi a vydal se do Walesu rubat uhlí. Jejich nejstarší vnuk, který si později typické italské jméno změnil na Britům liběji znějící Victor, přišel na svět ve vesnici s krkolomným názvem Cwm (Ebbw Vale), kde měli manželé Spinettiovi obchůdek s pomfrity. Od útlého mládí toužil Victor po umělecké dráze, která ho vedla do školním škamen Královské velšské koleje hudby a dramatu (Royal Welsh College of Music and Drama) v Cardiffu, po jejímž absolvování v ní zůstal jako právoplatný člen jejího divadelního souboru.

Těžiště Spinettiho herectví spočívalo na prknech, která znamenají svět, kde se blýskl zvláště v představení Oh! What a Lovely War (1963), v němž za roli nesnesitelného zupáckého seržanta (Drill Sergeant) získal v New Yorku prestižní Tony Award. Ztělesnil také několik dalších velice zajímavých rolí, mezi něž můžeme zařadit Alberta Einsteina v novém provedení z roku 2005 nazvané Albert’s Boy či představení The Odd Couple nebo Chitty Chitty Bang Bang v londýnském West Endu. Jednu z nejslavnějších a zároveň nejkontroverznějších úloh ztvárnil v radikální feministické hře scénáristky, herečky a režisérky Jane Arden nesoucí název Vagina Rex and the Gas Oven (1969). Postavil se i na režisérský post a pod jeho vedením se v divadle Phoenix Theatre hrál retro muzikál The Biograph Girl, ale také evropské verze slavných děl Jesus Christ Supertstar či Hair.

Do roku 1963 se objevil v několika epizodních filmových rolích à la čtvrtý muž zleva v šesté, dvacáté osmé, padesáté druhé a sedmdesáté minutě, až přišel jeho den D. Věhlas z Oh! What a Lovely War mu poskytl příležitost si zahrát v prvním filmu Beatles A HARD DAY’S NIGHT poněkud roztržitého zvukového mistra. S Beatles si ostatně padl do noty, což potvrzuje i spolupráce na divadelní adaptaci Lennonovy knihy In His Own Write, kterou v Natioanl Theatre při její premiéře v roce 1968 režíroval. Sice se po Perném dni objevil historickém dramatu Becket, ale v roli, která se ani nedostala do titulků. A tak si svou porci slávy opět prožil v druhém „beatlesáckém“ snímku HELP!, kde s bravurou vystřihl pološíleného vědce, střídavě nadávajícího na kvalitu britských a amerických výrobků, jehož jediným cílem je připravit Ringa o posvátný prsten. Svůj předobraz z několikrát zmiňované hry Oh! What a Lovely War mohl naplno uplatnit v třetím filmu Beatles, tentokrát televizním MAGICAL MYSTERY TOUR, kde si zahrál podobnou roli vojenského omezence. Tím ale jeho spolupráce s jednotlivými členy Beatles neskončila, účastnil se rovněž několika nahrávacích sekvencí pro jejich pověstné Vánoční desky určené oficiálnímu Fan Clubu Beatles a ještě v roce 1977 ho Paul McCartney požádal o spolupráci při natáčení promoklipu k písni London Town pro stejnojmenné album. Je to snad i symbolické, že jeho filmovou kariéru uzavírá účast v dokumentu The McCartney Years.

Další filmová tvorba Spinettiho je pro československé, později české diváky poněkud utajena, protože Victor se více věnoval divadlu a ve filmu nedostával tolik výrazných příležitostí. Poslední čtvrtstoletí jeho života už bylo jen ve znamení účastí v televizních seriálech či filmech, to platí například pro sérii o mladém Indianu Jonesovi nebo britskou sérii BOTTOM. Mezi výraznější role patří bezpochyby snímek SPUSŤTE TU REVOLUCI BEZE MĚ či postava židovského doktora Ericha Strausse z hvězdami nabitého Rosenbergova filmu POUŤ ZATRACENÝCH. Domnívám se však, že nejpamátnějším filmem pro naše fanoušky bude třetí ze série původních Růžových panterů s Peterem Sellersem, kde si Spinetti zahrál recepčního ve švýcarském hotelu a má s potrhlým inspektorem neustále nějaké půtky.

Victor byl homosexuál a nikdy se svou orientací netajil. Na cardiffské koleji se seznámil s Grahamem Curnowem (1930-1997), původně studentem zubního lékařství, a stali se životními partnery. Cunrow se nedočkal takového věhlasu jako Spinetti a proto byl mnohem častějším terčem společenské kritiky, proto svou hereckou kariéru záhy ukončil. Britové neměli pro gaye pochopení, cou prožíval i slavný manažer Beatles Brian Epstein. Musíme si uvědomit, že až do roku 1967 byla homosexualita na ostrovech de facto postavena mimo zákon. Victor a Graham však žili společně téměř čtyřicet let, až do Curnowovy smrti.

Spinetti měl obdivuhodný entusiasmus, ve svých hereckých, zpěváckých a režisérských aktivitách pokračoval až do závěru svého života. V únoru 2011 mu byla diagnostikována rakovina prostaty a pro mnohé se stalo více než symbolické, že po dlouhém boji se zákeřnou nemocí zesnul Spinetti právě den narozenin Paula McCartneyho.

„Victor byl fajn chlap, velký přítel a fantastický herec. Jsem pyšný na to, že jsem ho mohl tolik let řadit mezi své přátele. Jeho neotřelé vtipkování a nezkrotná osobnost mi nikdy nevymizí z paměti. Jeho loajalita mi bude moc chybět, ostatně jako všem těm, kteří měli v životě to štěstí poznat onoho nádherného pana Spinettiho,“ napsal na svých stránkách po Victorově smrti Paul McCartney.

Robert "Robbi" Pavelka

Herec

Filmy
2006

Wednesday

2000

Na počátku (TV film)

1999

Julie and the Cadillacs

 

Mladý Indiana Jones: Dobrodružství v tajné službě

1991

Princezna a skřítek

1990

Bratři zločinu

1988

Úkryt Anne Frankové (TV film)

1986

Pod třešňovou lunou

1979

The Lion, the Witch and the Wardrobe (TV film)

Reklama

Reklama

1976

Emily

 

Pouť zatracených

1975

Dick Deadeye, or Duty Done

 

Návrat Růžového pantera

1974

Malý princ

 

The Great McGonagall

1973

500 Pound Jerk, The (TV film)

 

Digby, the Biggest Dog in the World

1971

Pod Mléčným lesem

1970

Spusťte tu revoluci beze mne

1969

Can Hieronymus Merkin Ever Forget Mercy Humppe and Find True Happiness?

1968

The Biggest Bundle of Them All

1967

Magical Mystery Tour (TV film)

 

Zkrocení zlé ženy

1965

Pomoc!

1964

Becket

 

Perný den

1963

Sparrows Can't Sing

 

The Gentle Terror

 

Wild Affair, The

1959

Expresso Bongo

Seriály
2003

New Tricks

2002

First Degree

1999

Dragon Tales

 

Harry and the Wrinklies

1991

An Actor's Life for Me

 

Bottom

 

Paul Merton: The Series

1986

Hříchy

1984

Mistral's Daughter

1983

Sweet Sixteen

1982

SuperTed

1980

Time of My Life

1979

Kelly Monteith

 

Take My Wife...

1976

Ferda a jeho přátelé

1972

Harriet's Back in Town

1969

Two in Clover

1962

Richard the Lionheart

Dokumentární
2021

A2Z The History of The Beatles (seriál) - a.z.

2007

The McCartney Years (video kompilace)

2006

King's Head: A Maverick in London, The

1995

You Can't Do That! The Making of 'A Hard Day's Night'

1989

Mike + The Mechanics: A Closer Look

1967

Heart of Show Business, The (koncert)

1964

I Think They Call Him John

Hudební videoklipy
1978

Paul McCartney: London Town

Krátkometrážní
1997

The Puzzle Club Christmas Mystery

1963

Pierrots

Reklama

Reklama