foto

Claude Gensac

  • nar. 1.3.1927
    Acy-En-Multien, Francie
  • zem. 27.12.2016 (89 let)
    Paříž, Île de France, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V roce 1947 absolvovala pařížskou konzervatoř dramatických umění a začala hrát v divadle. Ačkoli se později specializovala na komedie až grotesky, její první role byly dramatické. Přesto je více známá až svými pozdějšími komediálními úlohami, vynikla například ve Feydeauových fraškách na prknech Théâtre du Palais-Royal nebo v Théâtre des Variétés, aktivní je dodnes, naposledy v roce 2008 nastudovala hru La perruche et le poulet v Théâtre Déjazet v Paříži.

Před filmovou kamerou se objevila poprvé v roce 1952 v menší roli v komedii LA VIE D'UN HONNĘTE HOMME, kde se setkala s Louisem de Funèsem. Toto setkání se jí stalo osudovým, protože v 50. a 60. letech sice hrála v několika dalších filmech, ale její sláva začala až v roce 1967, kdy si na ni vzpomněl právě Funès – tehdy již na vrcholu popularity – a v roli své manželky ji prosadil do filmů OSKAR (Oscar, 1967) a SENZAČNÍ PRÁZDNINY (Les grandes vacances, 1967). Následně pak hrála po Funèsově boku – opět vesměs manželku – v dalších osmi filmech, včetně čtyř pokračování četnické série.

Claude Gensac svým elegantním šarmem a jemným humorem vhodně doplňovala rtuťovitého Funèse a jestliže jeho filmy byly v té době nejžádanějším vývozním artiklem francouzské kinematografie, je logické, že odlesk jejich popularity dopadal i na ni. Gensac pochopitelně nehrála jenom s Funèsem, nicméně jeho komedie mají v její filmografii stěžejní místo. U nás jsme ji mohli vidět dále například po boku Michela Galabru ve filmu VRÁTNÝ OD MAXIMA (Le chasseur de chez Maxim's, 1976), později se objevila v několika filmech s Jeanem Lefebrem. Od 80. let hrála spíše v televizi, mimo jiné v několika seriálech, naposledy například seriál POD SLUNCEM (Sous le soleil, 2005). Claude Gensac se uplatnila také v dabingu.

Claude Gensac byla dvakrát provdaná, poprvé v letech 1951-1955 za herce Pierra Mondyho (*1925), jejím druhým manželem byl v letech 1957-1977 automobilový závodník Henri Chemin.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 Nos années folles
2016 Baden Baden
2015 Mon cher petit village (TV film)
2013 Lulu sama sebou
Vlastní cestou
2011 De l'huile sur le feu
Grève des femmes, La (TV film)
2010 22 výstřelů
Kurýr expres
2003 Un été de canicule (TV film)
2001 Naprosto úžasný
1998 Changement de cap (TV film)
1992 Tout ou presque (TV film)
1991 Quiproquos! (TV film)
1987 Cloud Waltzing (TV film)
Poule et frites
1986 L'étiquette (TV film)
1985 Gaffeur, Le
1982 Četník a četnice
1981 Fugitifs, Les (TV film)
Zelňačka
1980 Georges Dandin (TV film)
Lakomec
1977 Moi, fleur bleue
1976 Folle de Chaillot, La (TV film)
Křidýlko nebo stehýnko
Vrátný od Maxima
1974 Plumard en folie, Le
1973 Dame de trèfle, La (TV film)
1971 Jo
1970 Le bal du comte d'Orgel
Četník ve výslužbě
1969 Hibernatus
1968 Četník se žení
1967 Oskar
Senzační prázdniny
1966 Les Sultans
1965 Journal d'une femme en blanc, Le
1964 Comment épouser un premier ministre
1960 Caméra explore le temps: Le drame des poisons, La (TV film)
La Terre est ronde (TV film)
1959 Caméra explore le temps: Le véritable aiglon, La (TV film)
Caméra explore le temps; La dernière nuit de Koenigsmark, La (TV film)
1958 Adélaïde (TV film)
1953 Vie d'un honnęte homme, La

TV seriály

2007 Avignonské proroctví (TV seriál)
2001 Docteur Claire Bellac (TV seriál)
1994 Tout feu, tout femme (TV seriál)
1987 Marc et Sophie (TV seriál)
1985 Crime de Mathilde, Le (TV seriál)
1981 Fiancées de l'empire, Les (TV seriál)
1978 Gaston Phébus (TV seriál)
1977 Dobrý den, pane Offenbachu (TV seriál)
1967 Rytíř Bouřka (TV seriál)
1966 Illusions perdues (TV seriál)

Dokumentární

2003 Louis De Funès, la comédie humaine (TV film)
Louis de Funès (TV film)

TV pořady

2003 De l'autre côté du miroir (TV pořad)
1999 C'est au programme (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace