Reklama

Reklama

Rostislav Černý

Rostislav Černý

nar. 18.04.1937
Praha, Československo

zem. 02.05.2015 (78 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Textař, překladatel, scenárista, herec, člen dozorčí rady Ochranného svazu autorského (OSA). Autor textů k řadě hitů šedesátých let.

Koncem padesátých let vystudoval herectví DAMU a stal se „zpívajícím hercem“ v Divadle Semafor. Ztvárnil například Malého lorda v Člověku z půdy (v alternaci s Jiřím Suchým). Vystupoval i v jiných divadlech malých forem šedesátých let, mj. i v Černém divadle Jiřího Srnce. Mnohem víc byl ale známý jako autor textů k tehdejším hitům, jako byly například Trezor a Čas růží (Karel Gott), Oliver Twist (Eva Pilarová), Loudá se půlměsíc (Marta Kubišová), Dej mi pár okovů (Karel Hála) a mnoho dalších. Jeho texty zpívali kromě zmíněných Waldemar Matuška, Eva Olmerová či Hana Hegerová.

Malý lord v Člověku z půdy v Divadle Semafor (prem. 1959). FOTO archiv ČT (1961)
S Černým divadlem odjel v druhé polovině šedesátých let do USA a na Západě se po sovětské invazi v roce 1968 rozhodl zůstat. Ve Švýcarsku založil vlastní Černé divadlo, se kterým jezdil řadu let po světě. Pracoval v Anglii pro televizi Granada jako animátor a spoluautor na 480 dílech různých dětských seriálů. V německém Kolíně nad Rýnem pracoval pro dětskou redakci WDR a jako animátor se podílel na seriálu Lemmi, pro který navrhl hlavní loutkovou figuru.

FOTO archiv
V devadesátých letech se vrátil do Prahy a pracoval jako redaktor Českého rozhlasu. Překládal, psal aforismy a epigramy. Rovněž působil v OSA jako člen dozorčí rady.

Herec

Seriály
1993

Pomalé šípy

 

Stíny minulosti (E03)

Host

Scenárista

Filmy
1962

Boj o Leonu (TV film)

Reklama

Reklama