Reklama

Reklama

Biografie

Legenda The Chemical Brothers je anglické duo, které tvoří Tom Rowland a Ed Simons. Vzniklo v Londýně v roce 1992 pod názvem The Dust Brothers ale změnili si jméno po vniku amerického stejnojmeného projektu. Tvoří a hrají elektronickou hudbu a řadí se mezi průkopníky big beatu.

Změna jména inspirovala jejich první studiové album "Exit Planet Dust" vydané v létě 1995 a začínají se projevovat na své domací scéně, kde o ně projeví zájem jiné kapely a projekty, jako třeba Oasis, The Prodigy nebo Happy Mondays. V roce 1997 vydavají druhé album pod názvem "Dig You Own Hole" a postupně si upevňují pozici na taneční scéně. O dva roky později 1999 spatří světlo světa asi jejich neznámější album "Surrender" a díky hitu "Hey Boy, Hey Girl" se proslavují ve světě. Jejich oblíbené živé sety lákají posluchače na největší festivalu včetně Glastonbury. Další deska "Come With Us" v roce 2002 vyhráva britskou albovou hitparádu a absolvují turné. Album "Push The Button" vydané roku 2002 vytváří protichůdné názory a staví posluchače i kritiky na dva tábory. Zato další vydařené album "We Are The Night" v roce 2007, se umísťuje na prvním místě britské hitparády. Výběrová deska známých hitů včetně nových skladeb vychází roku 2008 pod názvem "Brotherhood" a limitovaná edice obsahuje druhé CD s experimentální kompozicí Electronic Battle Weapon. Prozatím poslední album "Furter" bylo vydáno v roce 2010.

The Chemical Brothers obdrželo několik ocenění Grammy a Brit Awards. Především roku 2006 za singl "Galvanize" z alba "Push The Button" a 2008 díky albu "We Are The Night" v kategorii nejlepší album žánru Electronic/Dance. Déle pak v letech 1999 a 2010 cenu Q Music Awards a v roce 2005 cenu MTV za nejlepší video.

Ve spolupráci s režisérem Adamem Smithem vydali v roce 2011 záznam vystoupení z festivalu v Japonsku s názvem "Chemical Brothers: Don´t Think". Pro Olympijské hry 2012 v Londýně složili skladbu pod názvem "Theme For Velodrome" pro závody v dráhové cyklistice, neboť Ed Simons jako malý miloval jízdu na kole. Skladba měla vyjadřovat pocit rychlosti, tempa a dynamičnosti cyklistiky.

2sistem

Skladatel

Herec

Producent

Hudební videoklipy
1999

The Chemical Brothers: Out of Control

Host

Pořady
2003

The Best Hit USA

Reklama

Reklama