foto

François Chaumette

  • nar. 8.9.1923
    Paříž, Francie
  • zem. 27.2.1996 (72 let)
    Paříž, Francie

Biografie

François Chaumette celý život zasvětil hlavně divadlu, často účinkoval také v televizi, zatímco filmu se cíleně vyhýbal, přesto se nakonec podařilo režisérům přesvědčit jej k účasti ve více než třiceti filmech. Pocházel z rodiny obchodníka a sekretářky, narodil se v Paříži, ale vyrůstal v Clermont-Ferrand. Původně vystudoval filozofii a získal bakalářský titul, mezitím ale v epizodní roli absolvoval první zkušenost s filmovou kamerou (NÁVŠTĚVNÍCI Z TEMNOT - Les visiteurs du soir, 1942). Táhlo jej to k divadlu a na jevišti stál poprvé ve hře Sodoma a Gomora v Théâtre Hebertot.

Po válce začal studovat v herecké škole René Simona, zároveň se nechal zapsat na pařížskou konzervatoř, kde se mimo jiné seznámil s Michelem Piccolim (*1922), s nímž jej pak pojilo celoživotní přátelství. Z konzervatoře byl vyloučen pro porušování školních stanov, prosadil se ale ve spolupráci s významným režisérem Jeanem Vilarem, pod jehož vedením vystupoval na divadelním festivalu v Avignonu (Dantonova smrt, Tragédie krále Richarda II.), později působil v pařížských divadlech Théâtre de Babylone nebo Théâtre de la Michodière.

Co se týče filmu, koncem padesátých let natočil čtyři filmy s režisérem Denysem de la Patelliere, ale i když hrál poměrně velké role, jeho jméno se neobjevilo na plakátech, protože mimo divadlo zůstával tehdy ještě málo známým hercem. To se týká například filmů POMSTA Z HROBU (Retour du manivelle, 1957) nebo LUČNÍ ULICE (Rue des Prairies, 1959). Tady hrál s Jeanem Gabinem, s nímž se mezitím setkal také v kriminálce NOC A ZMATEK (Le désordre et la nuit, 1958), zviditelnila jej též kriminálka ŠELMA NA SVOBODĚ (Le fauve est lâche, 1959).

V roce 1957 byl François Chaumette angažován do nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française, což je s podivem vzhledem k tomu, že tato scéna si vybírala vždy mezi nejlepšími absolventy konzervatoře, nikoli mezi vyloučenými delikventy. Chaumette ale mezitím prokázal v jiných divadlech, že je vyzrálým a kvalitním hercem a v Comédie Française strávil třicet let (1957-1987). Začínal v Molièrových hrách, velkým úspěchem byl Racinův Britannicus (1961), s Molièrovou hrou Scapinova šibalství pak absolvoval turné po severní Americe, v roce 1962 hrál i v Japonsku. Následovaly velké herecké příležitosti v díle W. Shakespeara, F. Schillera, F. I. Dostojevského nebo L. Pirandella, nadále ale převažoval francouzský repertoár.

Ve spolupráci s dalšími herci z Comédie Française našel Chaumette bohaté uplatnění v televizi, kde hrál v adaptacích divadelních her, řadu příležitostí mu přinášely negativní historické postavy v seriálech, často spolupracoval s osvědčenými televizními režiséry jako byli Claude Barma, Jean Kerchbron nebo Stellio Lorenzi. Několikrát se objevil například v dobově oblíbeném cyklu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS (1958-1966), poté to byly historické seriály RYTÍŘ DE MAISON ROUGE (Le chevalier de Maison Rouge, 1963), ve větším měřítku jej zviditelnil také mysteriózní seriál BELPHEGOR (Belphégor, 1965). Záporné role ztvárňoval příležitostně i ve filmu, připomeňme alespoň intrikánského vévodu Philippa de Gonzague ve slavném HRBÁČOVI (Le bossu, 1959) s Jeanem Maraisem v hlavní roli. Jen výjimečně se dostal ke kladnějšímu charakteru, jako byl například mušketýr Athos v televizním seriálu D'ARTAGNAN (1969).

Na přelomu 60. a 70. let se François Chaumette v Comédie Française pokusil i o divadelní režii, zůstalo ale jen u několika inscenací z tvorby J. Racina nebo L. Pirandella. Velmi vytížený zůstával jako divadelní herec, kromě již zmíněných autorů francouzské klasiky to dále byly hry A. Strindberga, A. Čechovova nebo S. Becketta. Co se týče kamery, znovu pracoval spíše v televizi (seriál LESK A BÍDA KURTIZÁN - Splendeurs et misères des courtisanes, 1975), i přes výjimečnou participaci ve filmu se nicméně objevil i v titulech známých také u nás po boku největších hvězd. S J. P. Belmondem to byl NÁSLEDNÍK (L'héritier, 1973), kde hrál advokáta, později s A. Delonem SMRT DAREBÁKA (Mort d'un pourri, 1977).

V roce 1987 kvůli neshodám s novým vedením opustil François Chaumette divadlo Comédie Française, o rok později zde ale získal čestné členství a začal působit na menších pařížských scénách, koncem 80. let o několik menších rolí rozšířil i svou filmografii (NĚKOLIK DNŮ SE MNOU - Quelques jours avec moi, 1988). Mimo jiné se Chaumette věnoval také dabingu, častěji namlouval amerického herce Roberta Duvalla, diváci jej slyšeli i z animovaných filmů, ve francouzských filmech několikrát účinkoval jako vypravěč. Do Comédie Française se vrátil pohostinským účinkováním v 90. letech (Hamlet).

François Chaumette zemřel následkem nádorového onemocnění 27. února 1996 ve věku 72 let. Jeho manželkou byla herečka španělského původu Paloma Matta (*1945), s níž měl tři děti. Zároveň doplňme, že Françoisova mladší sestra Monique Chaumette (*1927) je též herečkou, i když je spíše známá jako manželka slavného Philippa Noireta (1930-2006).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1994 Parano
1989 Mé noci jsou krásnější než vaše dny
1988 Několik dní se mnou
1984 Vládci světla
1983 La Belle Captive
1982 La saisie
Maîtres du temps, Les
Un matin rouge
1981 Plaisirs de l'ile enchantée, Les (TV film)
1980 La folle de Chaillot (TV film)
1977 Smrt darebáka
1976 Destinée de Monsieur de Rochambeau (TV film)
1974 Président Faust (TV film)
1973 Antigone (TV film)
Následník
1971 La Possédée (TV film)
1969 Z
1968 Caroline chérie
1967 Antoine et Cléopâtre (TV film)
1966 Caméra explore le temps: Les Cathares, La (TV film)
Galia
1965 Le roi Lear (TV film)
Monde est petit, Le (TV film)
1964 Woyzeck (TV film)
1963 Caméra explore le temps: Le procès de Charles 1er, La (TV film)
1962 La Nuit des rois (TV film)
1961 Caméra explore le temps: La meurtre de Pierre III., La (TV film)
Cause toujours, mon lapin
Mystères de Paris, Les (TV film)
1960 Caméra explore le temps: Qui a tué Henri IV, La (TV film)
1959 Britannicus (TV film)
Gaslight (TV film)
Hrbáč
Images pour Baudelaire
Luční ulice
Malade imaginaire, Le (TV film)
Marquise d'O, La (TV film)
Nezralé mládí
Nuit de Tom Brown, La (TV film)
Voulez-vous danser avec moi ?
Šelma na svobodě
1958 Caméra explore le temps: La mort de Marie-Antoinette, La (TV film)
Camére explore le temps: L'étrange mort de Paul-Louis Courier, La (TV film)
Kristýna
Manželství Terezy Étiennové
Noc a zmatek
1957 Feu aux poudres, Le
Les Œufs de l'autruche
Retour de manivelle
1956 Sainte Jeanne (TV film)
1952 Chemin de Damas, Le
Rayés des vivants
1946 Schéma d'une identification
1942 Návštěva z temnot

TV seriály

1996 Nouvelle tribu, La (TV seriál)
1994 Madame le proviseur (TV seriál)
1989 Jurés de l'ombre, Les (TV seriál)
Un privé au soleil (TV seriál)
1988 Paparoff se vrací (TV seriál)
1985 Screen Two (TV seriál)
1984 Pomněnková Marie (TV seriál)
1980 Visiteurs, Les (TV seriál)
1978 Mamma Rosa ou La farce du destin (TV seriál)
Émile Zola ou La conscience humaine (TV seriál)
1976 Vérité tient à un fil, La (TV seriál)
1975 Lesk a bída kurtizán (TV seriál)
1971 Schulmeister, espion de l'empereur (TV seriál)
1970 Femme en blanc, La (TV seriál)
1969 D'Artagnan (TV seriál)
1966 Illusions perdues (TV seriál)
1965 Belphégor (TV seriál)
1963 Chevalier de Maison Rouge, Le (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)
1957 En votre âme et conscience (TV seriál)

Dokumentární

1981 Ces malades qui nous gouvernent - vyp.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace