Reklama

Reklama

Smrt darebáka

  • Francie Mort d'un pourri (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je nad ránem, Paříž se za chvíli začne probouzet. Když u Xaviera náhle zazvoní jeho nejbližší přítel Philippe, ještě netuší, že pro něj začíná nejdelší den jeho života, ve kterém mu splynou další noci a dni. Na vlastní kůži pocítí, co znamená, když se nejvlivnější síly ve státě bojí prozrazení korupce a své okolí „čistí“ tím nejjistějším způsobem. I jeho přítel Philippe Dubay se zapletl do této hry a žádá Xaviera, aby mu poskytl alibi. Netuší, že jeho život se může počítat na hodiny. Policie i všichni ti, o kterých říká záhadný předseda správní rady jakýchsi tajných fondů Tomsky (Klaus Kinski), že to jsou anonymní zájmové a nátlakové skupiny bez tváře, chtějí po Xavierovi dokumenty o korupci a zneužívání státních funkcí. Jde jim totiž o všechno, peníze, moc, postavení a v neposlední řadě i o pověst tolik potřebnou k výkonu nejvyšších politických funkcí. Řada lidí zaplatí za tyto usvědčující listiny cenou nejvyšší a Xavier si je dobře vědom toho, že vydání dokumentů by mu život nezachránilo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

1frida2 

všechny recenze uživatele

Včera jsem film viděla znovu a je tam všechno, jak má ve francouzské krimi ze sedmdesátek být: A,Delon, O.Muti, M.Darc. Interiery: sklo, kov, panel, plast. Sem tam střílečka, sem tam honička a skřípění brzd. Přemýšlivé a zádumčivé výrazy.Zvuk saxíku, trumpety, kláves. Za čtyři hvězdy, páč je pravda, že s Delonem jsem viděla i lepší kousky. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Charismatický Alain Delon se snaží jak může, ale ani tento film (opět okolo 2 hodin, francouzi jsou nepoučitelní!) nedokáže utáhnout ani s přispěním dalšího charismatického herce, Klause Kinskiho. Po delší době se ve filmu s Delonem střílí a za to jsem rád, protože mám v hlavě zapsaného Delona pouze s pistolí (a dívkou v druhé ruce). Přesto nijak zázračný film, který je lehce k zapomenutí. ()

Reklama

Markussis 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších typických thrillerů s Alainem Delonem. Nádherně vykreslené charaktery z prostředí politicko- policejní korupce. Film nemá pouze dobrou atmosféru, ale má především myšlenku, která předběhla svou dobu, myšlenku která je stále více než-li aktuální. Vyzdvihnu též vynikajícím způsobem vystavěné dialogy. Skvělé herecké výkony zejména v případě Delona, Roneta, Kinskiho, Boiuse, filmu dávají jakýsi pocit uvěřitelnosti. Myslím, že je velmi důležité, aby filmy takovéhoto střihu měly výpovědní hodnotu a zároveň byly dobře, efektivně zpracovány. Toto je případ, kde jsou obsaženy oba tyto důležité požadavky. Jedná se bezesporu o věc, která si svou úroveň drží i po letech. Velmi podceňovaná francouzská záležitost. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Standardní francouzská detektivka, která potvrzuje svůj ročník a kvalitou ji ještě tradičně stvrzuje Alain Delon. Téma je více než oblíbené - tedy politické - a jediné, co mě mrzí je závěr, který mě víc nešokoval. Myslím si ale, že vůbec není podstatné, co si o filmu myslím, jako že vůbec můžeme být rádi, že existuje. Tedy myšleno vzhledem k tomu, že ve filmu hraje Klaus Kinski. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Při posuzování kvality této klasické detektivky hodně záleží na zvoleném úhlu pohledu. Typově a žánrově je jasným předchůdcem Moulinů, Navarrů a dalších zcivilňujících seriálů z přelomu století na jedné a paralelně současníkem společenskokritických thrillerů typu ČERNÝ TALÁR PRO VRAHA na straně druhé. V specifických delonovských filmech patří DAREBÁK k tomu nejlepšímu. Abstrahujeme-li od všech těchto východisek, vidíme slušně natočený, nápaditý film z rozhraní lehčího ("béčkového") a vlastního uměleckého žánru hraného filmu. I tak ovšem nabízená výpověď odpovídá rázu doby a hranicím možností jedince. Český dabing té doby opravdu byl třídou už proto, že byl profesionálně zadáván a také profesionálně odváděn. Angažovali se v něm špičkoví herci se zájmem odvádět i zde špičkové výkony. Ve filmu nejenže neruší, ale naopak navozuje poměrně přesvědčivě dojem, že Delon natočil pro potřeby našeho diváka zvláštní českou mutaci francouzského originálu. Dobré řemeslo je ve výsledném účinku vždy lepší než nezvládnutá umělecká ambice. Pohled filmu na společenskou skutečnost je pohledem "preapostmodernitním". ()

Galerie (39)

Zajímavosti (10)

  • Za roli v tomto filmu byl Alain Delon nominován na Césara za nejlepší mužský herecký výkon, Michel Audiard byl nominován v kategorii nejlepší scénář. (Snorlax)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Jean Laborde. (Terva)
  • Alain Delon (Xavier) se rozhodl vrátit ke svému oblíbenému žánru, kriminálnímu thrilleru. Za tímto účelem opět povolal režiséra Georgese Lautnera, který mu poskytl epizodní role ve filmech Byl jednou jeden policajt (1971), ale především ve filmu Ledová ňadra (1974), který herec rovněž produkoval a s nímž se mu dobře spolupracovalo. Režisér však byl blokován smlouvou na film s Louisem de Funèsem, kterou musel dodržet. Když se o tom Delon dozvěděl, pomohl Lautnerovi ze situace a poslal mu právníka, aby smlouvu zrušil. (classic)

Reklama

Reklama