foto

Damon Albarn

  • nar. 23.3.1968 (51 let)
    Whitechapel, Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Damon Albarn (nar. 23. března 1968, Londýn, Velká Británie), je britský hudebník, známý především jako frontman britské skupiny Blur, potažmo duchovní otec a hlavní postava projektu Gorillaz. Jako takový se objevuje v několika hudebních/koncertních dokumentech Blur a Gorillaz a v dalších hudebních dokumentech.

Albarn, jenž v mládí krátce - a podle vlastních slov neúspěšně - studoval herectví, se do dějin filmu poprvé výrazněji zapsal v roce 1996, kdy skladba Blur "Sing" zazněla ve snímku TRAINSPOTTING. Na soundtrack přispěl ještě jednou sólovou skladbou, "Closet Romantic," která doprovází závěrečné titulky filmu.

V roce 1997 si zahrál menší roli v britském kriminálním dramatu FACE (Parta).

Na dalších snímcích se už opět podílel jako spoluautor hudby. V roce 1999 společně s hudebním skladatelem Michaelem Nymanem zkomponoval hudbu k hororu DRAVCI (Ravenous), o dva roky později ve spolupráci s Einarem Örn Benediktssonem složil hudbu k islandskému filmu 101 REYKJAVIK (S milenkou mé matky). Již v roce 2000 přispěl čtyřmi skladbami na soudtrack kriminální komedie Ordinary DECENT CRIMINAL (Rafinovaný zloději).

V roce 2007 oprášil svoje herecké schopnosti a propůjčil svůj hlas jedné z postav islandského animovaného filmu ANNA AND THE MOODS. Na tomto filmu se podílel také "Monty Python" Terry Jones.

Zatím poslední Albarnovou prací pro film je hudba k připravovanému krátkému snímku THE BOY IN THE OAK. Jedná se o adaptaci dětské knížy, kterou napsala a ilustrovala jeho sestra, Jessica Albarn.

Albarn je rovněž autorem oper Monkey: Journey To The West (adaptace čínské legendy Putování na západ/Opičí král, premiéra 2008) a Dr. Dee (inspirována životem britského matematika, astrologa, alchymisty a poradce královny Alžběty I., Johna Dee, premiéra 2011).

Vít "vitekmlejnek" Mlejnek

Skladatelská filmografie

Filmy

2014 Damon Albarn au festival Days Off (koncert)
2011 Boy in the Oak, The
2000 Rafinovaný zloděj
S milenkou mé matky
1999 Dravci

Dokumentární

2006 Gorillaz: Live in Manchester (koncert)
2004 Blur (koncert)
1993 Blur: Starshaped

Hudební videoklipy

2017 Gorillaz: Saturnz Barz (hudební videoklip)
2015 Blur - Lonesome Street (hudební videoklip)
2014 Damon Albarn - Everyday Robots (hudební videoklip)
Damon Albarn - Heavy Seas of Love (hudební videoklip)
Damon Albarn - Lonely Press Play (hudební videoklip)
2010 Gorillaz - Some Kind of Nature (hudební videoklip)
Gorillaz: On Melancholy Hill (hudební videoklip)
2006 Gorillaz: El Mañana (hudební videoklip)
2005 Gorillaz: Dirty Harry (hudební videoklip)
2001 Gorillaz: Clint Eastwood (hudební videoklip)
Gorillaz: Rock the House (hudební videoklip)
2000 Gorillaz: Tomorrow Comes Today (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

2014 Damon Albarn - The Culture Show
Damon Albarn au festival Days Off (koncert)
Harry & Paul's Story of the 2s (TV film)
2006 Gorillaz: Phase Two - Slowboat to Hades
2000 The Best of Blur (video kompilace)
1997 Parta

Dokumentární

2016 Oasis in Their Own Words (TV film) - a.z.
2015 808
Blur - The Magic Whip: Made in Hong Kong
Blur: New World Towers
2011 How Do You Like Iceland?
2010 No Distance Left to Run
2008 Bananaz
2007 Sedm epoch rocku (TV seriál)
2006 Essential Gorillaz
Gorillaz: Live in Manchester (koncert)
Scott Walker: Muž z 30. století
2005 Screaming Masterpiece
The Work of Director Jonathan Glazer (video kompilace)
2004 Blur (koncert)
Musikprogrammet - programmet om musik (TV seriál) - a.z.
2003 Imagine (TV seriál)
Live Forever
2002 Gorillaz: Phase One - Celebrity Take Down
2001 Gorillaz: Charts of Darkness (TV film)
1997 Nirdst I Nordrid
1995 Blur: Showtime (koncert)
Champions of the World
1993 Blur: Starshaped

Hudební videoklipy

2017 Gorillaz: Saturnz Barz (hudební videoklip)
2014 Damon Albarn - Heavy Seas of Love (hudební videoklip)
2010 Gorillaz - The Making of Plastic Beach (hudební videoklip)
Gorillaz Featuring Mos Def and Bobby Womack: Stylo (hudební videoklip)
Gorillaz: On Melancholy Hill (hudební videoklip)
2006 Gorillaz: El Mañana (hudební videoklip)
2001 Gorillaz: Clint Eastwood (hudební videoklip)
Gorillaz: Rock the House (hudební videoklip)
2000 Gorillaz: Tomorrow Comes Today (hudební videoklip)
1999 Blur - Tender (hudební videoklip)
1997 Blur - Song 2 (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2016 Quotidien (TV pořad)
2013 The BRIT Awards 2013 (TV pořad)
2005 The Colbert Report (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
1998 CD:UK (TV pořad)
Tout le monde en parle (TV pořad)
1997 Tracks (TV pořad)
1992 Later... With Jools Holland (TV pořad)
1987 Nulle part ailleurs (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(34)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace