foto

Alain Goraguer

  • nar. 20.8.1931 (88 let)
    Rosny-sous-Bois, Seine-Saint-Denis, Francie

Biografie

Alain Goraguer se narodil dne 20.srpna roku 1931v Rosny-sous-Bois, Seine-Saint-Denis. Byl z bretonské rodiny žijící v městě Nice na pobřeží Středozemního moře, kde mladý Alain studoval hru na piano. Ve dvaceti letech se setkává se skvělým jazzpianistou Jack Diévalem, který jej velmi ovlivní a předá mu mnoho znalostí právě stran hry na piano. Ve stejném období získává druhou cenu na amaterské jazzové soutěži a dovzdělává se stran "barvitosti hudby-harmonie zvuků" u Juliena Falka.

Ve slavné pařížské čtvrti Saint-Germain-des-Prés při hudebním doprovodu Simone Almy se potkává se slavným spisovatelem Borisem Vianem, se kterým společně tvoří a k jehož film. adaptaci z roku 1959 J'IRAI CRACHER SUR VOS TOMBES vytvoří jednu ze svých prvních fimových skladeb. Na počátku své kariéry spolupracuje s velikány typu Georgese Deleruea a seznamuje se s mnoha velkými herci té doby typu Jeana Maraise, Charlese Vanela apod.

Na počátku šedesátých let se seznamuje se svým pozdějším velkým kolegou Sergem Gainsbourgem a pomáhá mu s vytvořením jednoho z prvních Gainsbourgových hudebních alb. Rovněž společně již coby dobří kamarádi spolupracují při komponování filmových melodií-soundtracků. V šedesátých a sedmdesátých létech spolupracuje postupně s několika velmi známými zpěváky(ačkami) populární i jazzové scény jako France Gallovou, Jeanem Ferratem či obdivované Juliette Gréco. Doprovází je, skládá hudbu k jejich songům, pomáhá aranžovat turné s koncerty. V roce ´65´ skládá hudbu k úspěšnému songu šansoniérky Brigitte Fontaine "Vzteklá kráva".

Díky tomu všemu je znám zvláště jako skladatel populární hudby, již méně coby té filmové. Ve stejném roce se střetává s osudově spřízněným animátorem René Lalouxem, který si jej zvolí autorem hudby ke svému rannému animovanému snímku HLEMÝŽĎI. V roce ´71´ vztvoří pro Serge Korbera originální soundtrack ke snímku NA STROMĚ s bravurním Funesem. Ze spojení a Lalouxem vznikne v roce ´73´ slavný animovaný příběh DIVOKÁ PLANETA s českou účastí, který Goraguera katapultuje mezi elitu filmového skladatelství ve Francii, a pro nějž vytvoří ještě několik hudeb. doprovodů. Ve stejném roce tvoří skvělé melodie pro filmy PŘÍPAD DOMINICI s Gabinem či MLČENLIVÝ s Venturou.

Od této doby dostává mnoho příležitostí pro svou velkou chuť do muziky a plně se začlění a zapíše do uměleckých dějin Francie. Poslední přílěžitostí u filmu je soundtrack z roku 2008 pro dramatický film DVA DNY DO SMRTI, který se mi zapsal velmi kvalitním provedením. Snad se ještě od tohoto originálního autora nejen filmové hudby dočkáme nějaké aktivity na uměleckém poli. Bezesporu jde o významného skladatele, který nejen mně zpříjemnil mnoho chvil. Děkuji.

D. "LiVentura" Ch.

Skladatelská filmografie

Filmy

2008 Deux jours à tuer
1995 Jeux de plage
1994 Au beau rivage (TV film)
L'aigle et le cheval (TV film)
Zlatá réva (TV film)
1993 Galopin, Le (TV film)
1992 Réveillon, c'est à quel étage?, Le (TV film)
Výstražné znamení
1991 Bébé express (TV film)
Quiproquos! (TV film)
1987 Adieu je t'aime
Comment Wang-Fo fut sauvé
1983 Chambres d'amis très particulières
L'Initiation d'une femme mariée
1982 Adieu (TV film)
Dames de compagnie
1981 Garçonnières très spéciales
1980 Charlie Bravo
Croisières pour couples en chaleur
Le Retour des veuves
Les nymphomanes
Secrétariat privé
1979 La Grande lèche
Le droit de cuissage
1978 Auto-stoppeuses en chaleur
Cuisses infernales
Excès pornographiques
Filles du régiment, Les
Fièvres nocturnes
Miss Partouze
Rabatteuse, La
Salopes et vicieuses
Soumission
Veuves en chaleur
1977 Aigle et la colombe, L'
Sarabande porno
1976 Du côté des tennis
Essayeuse, L'
1975 Bas de soie noire, Les
Hard Love
Noces de porcelaine, Les
Porte du large, La (TV film)
Víc než pouhý strach
1974 Rallye des joyeuses, Le
1973 Divoká planeta
Mlčenlivý
Případ Dominici
1972 Portes de feu, Les
1971 Na stromě
Shéhérazade (TV film)
1970 Servante, La
1967 Un choix d'assassins
1966 Homme de Marrakech, L'
Plži
1965 Dix-septième ciel, Le
La demoiselle de Saint-Florentin
Les temps morts
Nick Carter et le trèfle rouge
1964 Agent spécial à Venise
Mégère apprivoisée, La (TV film)
1963 Blague dans le coin
Rentrée, La
Una ragazza nuda
Ève sans trêve
1962 Un jour à Paris
1961 Le Sahara brûle
1960 Les Héritiers
Loups dans la bergerie, Les
1959 Bel âge, Le
J'irai cracher sur vos tombes
1958 Piège, Le
1957 Kapesní láska

TV seriály

1989 Panique aux Caraïbes (TV seriál)
1987 Florence ou la vie de château (TV seriál)
1984 Pomněnková Marie (TV seriál)
1983 Ich heirate eine Familie (TV seriál)
Jakob und Adele (TV seriál)
Merci Sylvestre (TV seriál)
1980 Histoires étranges (TV seriál)
1972 Michel, l'enfant-roi (TV seriál)

Dokumentární

1966 La moselle une rivière pour l'Europe
1964 Paris Secret

Herecká filmografie

TV seriály

1957 Cabaret du soir (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace