foto

Oreste Biancoli

  • nar. 20.2.1897
    Bologna, Itálie
  • zem. 25.11.1971 (74 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Oreste Biancoli napsal scénáře k bezmála stovce italských filmů, kromě toho byl autorem divadelních her a také příležitostným filmovým režisérem. Pocházel ze starobylé šlechtické rodiny, jeho otcem byl hrabě Carlo Biancoli, narodil se v Bologni. Shodou okolností vyrůstal v historickém paláci, v němž kdysi žil slavný dramatik Carlo Goldoni, ostatně i Orestův otec byl mecenášem divadla. Díky tomu se Oreste od dětství sbližoval se světem divadla, v roce 1915 začal studovat práva. Krátce nato musel narukovat do armády a zúčastnil se první  světové války. Po válce dokončil studium práv a začal pracovat jako novinář.

Kromě žurnalistiky se začal uplatňovat i jako autor divadelních her, psal také pro rozhlas. Koncem dvacátých let se přestěhoval do Říma, kde se brzy dostal ke psaní filmových scénářů. Po příchodu zvuku upravoval pro italské verze filmy úspěšné předtím v Německu (SEKRETÁŘKA – La segretaria privata, 1931), poté psal scénáře k romantickým komediím a melodramatům známým jako filmy tzv. éry bílých telefonů. Na přelomu 30. a 40. let jako režisér natočil několik filmů, k nimž si samozřejmě sám psal i scénáře. Jeho režijní pokusy nepřekročily dobový průměr, připomeňme alespoň mysteriózní komedii DNES VEČER V JEDENÁCT (Stasera alle undici, 1938) s manželskou dvojicí John Lodge-Francesca Braggiotti nebo spolupráci s významnou divadelnickou rodinou de Filippových (SEN VŠECH – Il sogno di tutti, 1940).

Nejaktivnější byl Oreste Biancoli během druhé světové války, kdy psal hry nebo dramatizoval osvědčené knihy pro různá jeviště, především byl ale od roku 1942 uměleckým ředitelem filmové společnosti Scalera Film, která byla v té době největším producentem italské kinematografie. I když se nedopouštěla otevřené propagace fašismu, po válce nescházelo mnoho k jejímu zrušení právě jenom kvůli jejímu výlučnému postavení. To také vysvětluje krátkou přestávku v Biancoliho aktivitách po skončení války. Pod hlavičkou společnosti Scalera Film napsal Biancoli scénáře k několika filmům Goffreda Alessandriniho, například ke dvěma na sebe navazujícím velkorysým projektům MY ŽIJÍCÍ (Noi vivi, 1942) a SBOHEM, KIRO (Addio, Kira, 1942).

Nejvýznamnějším dílem s Biancoliho autorským podílem je přelomový film poválečné italské kinematografie ZLODĚJI KOL (Ladri di biciclette, 1948); s dalšími spoluautory scénáře byl oceněn významnou cenou, Stříbrnou stuhou Italského syndikátu filmových novinářů. Později spolupracoval například na scénáři ke slavné komedii o svérázném faráři Donu Camillovi (MALÝ SVĚT DONA CAMILLA – Don Camillo, 1952). O samostatnou režii se Biancoli pokusil naposledy s historickým filmem ČERNÁ PÉRA (Penne nere, 1952) s Marcellem Mastroiannim v hlavní roli.

Během padesátých letech začala v Biancoliho scénáristické práci převažovat historická témata (KARDINÁL LAMBERTINI – Il cardinale Lambertini, 1954; ČERVENÝ A ČERNÝ – Rosso e nero, 1955), nevyhýbal se ale ani jiným žánrům, později se musel podřídit i dobové poptávce po žánru sandálu a meče (PILÁT PONTSKÝ – Ponce Pilate, 1961). Jeho obnovená spolupráce s divadlem trvala po válce již jen krátce, naposledy pro jeviště zdramatizoval Stendhalův román Červený a černý (1954).

Koncem šedesátých let odešel Oreste Biancoli do ústraní a zemřel v Římě 25. listopadu 1971 ve věku 74 let.

Pavel "argenson" Vlach

Scenáristická filmografie

Filmy

1964 Il ponte dei sospiri
L'idea fissa
1963 Lo spettro
1962 Il mio amico Benito
Maciste all'inferno
Massaggiatrici, Le
Pilát Pontský
1961 Gli invasori
Maciste alla corte del Gran Khan
Maciste nella terra dei ciclopi
Marco Polo
1960 Femmine di lusso
Gastone
Genitori in Blue-Jeans, I
Giuseppe venduto dai fratelli
Kriminálníci
Maciste nella valle dei re
Noi duri
1959 Il moralista
Morte di un amico
Vacanze d'inverno
1958 Domenica è sempre domenica
Non sono più Guaglione
1957 Canzone del destino, La
1956 Altair
Los amantes del desierto
1955 Canzoni di tutta Italia
Rosso e nero
Ultimi cinque minuti, Gli
1954 Amori di mezzo secolo
Canzoni di mezzo secolo
Cento anni d'amore
Divisione Folgore
Donna libera, Una
Gran varietà
Grande speranza, La
Il cardinale Lambertini
La corda d'acciaio
Nel gorgo del peccato
Schiava del peccato
Una parigina a Roma
1953 Canzoni, canzoni, canzoni
La voce del silenzio
Scampolo 53
1952 Altri tempi - Zibaldone n. 1
Art. 519 codice penale
Malý svět dona Camilla
Penne nere
Wanda la peccatrice
1951 Domani è un altro giorno
Il caimano del piave
1950 Cuori sul mare
Domani è troppo tardi
1949 Cintura di castità
Fiamma che non si spegne
Yvonne la Nuit
1948 Zloději kol
1947 Cuore
Natale al campo 119
1946 Il Bandito
Sinfonia fatale
Teheran
1943 Carica degli eroi, La
Sant'Elena piccola isola
1942 Addio Kira!
Giarabub
Noi vivi
1941 Chiromante, Il
Vagabondo, Il
1940 La gerla di papà Martin
Piccolo alpino
Sogno di tutti, Il
1939 Ai vostri ordini, signora...
Ballo al castello
Eredità in Corsa, L'
Frenesia
Mille lire al mese
1938 La mazurca di papà
1937 Nina non far la stupida
1936 Cavalleria
Nozze vagabonde
1933 Cercasi modella
La segretaria per tutti
Paprika
Sette giorni cento lire
1932 L'ultima avventura
Una notte con te
1931 La segretaria privata

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky