Reklama

Reklama

Šimako Murai

Šimako Murai

nar. 12.07.1928
Hirošima, Japonsko

zem. 09.05.2018 (89 let)
Tokyo, Japonsko

Biografie (1)

Shimako Murai je japonská dramatička, divadelní režisérka, spisovatelka a literární překladatelka. Její skutečné jméno je Shimako Kuzui a jejím manželem je producent Kinshiro Kuzui. Jejím pseudonymem je Ai Imura. Narodila v Hiroshima City, prefektuře Hirošima. Vystudovala dívčí střední školu v prefektuře Hiroshima Daiichi a Tokyo Women's Christian University. Studovala u Yoshi Hijikaty na Akademii múzických umění a po absolutoriu studovala v zahraničí v České… (více)

Zajímavosti (2)

  • Vystudovala Karlovu univerzitu, překládala českou literaturu, byla činná v divadelní dramatice a stala se slavnou díky českému seriálu mapující Japonsko Tajemství země Nippon (od r. 1970). (sator)

Stavitel atomového dómu (2005)

  • V neděli 12. června v 19.30 se v Činoherním klubu v Praze uskutečnilo představení hry Šimako Murai, Jan Letzel: Stavitel atomového dómu, které s předními japonskými herečkami – Masumi Óhara, Miki Takadžó a s Věrou Slunéčkovou a Karlem Navrátilem nastudovala sama autorka hry. Někdejší televizní „hvězda“ pořadu Moje přítelkyně Šimako napsala tuto trilogii pro japonské publikum a dramatickou kompozici vystavěnou ve stylu japonského narativního divadla objevovala a osvětlila některé historické reálie naší historie. Šimako Murai udělil v roce 2004 ministr kultury Pavel Dostál resortní medaili Artis bohemiae amicis (Přátelé českého umění) za uměleckou, překladatelskou a popularizační práci. Text v překladu Zdeňky Vasiljevové a úpravě Hany Kofránkové naopak přibližuje některé aspekty japonských kulutrních souvislostí. (sator)

Reklama

Herečka

Dokumentární
1970

Tajemství země Nippon (seriál) - průvodce

1968

Moje přítelkyně Šimako (seriál)

Režisérka

Divadelní záznam
2005

Stavitel atomového dómu

Reklama

Reklama