Reklama

Reklama

Šimako Murai

Šimako Murai

nar. 12.07.1928
Hirošima, Japonsko

zem. 09.05.2018 (89 let)
Tokyo, Japonsko

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Shimako Murai je japonská dramatička, režisérka, literární překladtelka. Její skutečné jméno je Shimako Kuzui a producent Kinshiro Kuzui je její manžel. Pseudonym je Ai Imura.Narodila v Hiroshima City, prefektuře Hirošima. Vystudovala dívčí střední školu v prefektuře Hiroshima Daiichi. Vystudovala Tokyo Women's Christian University. Studoval u Yoshi Hijikaty na Akademii múzických umění a po absolutoriu studovala v zahraničí v České republice. Absolvovala Katedru dramatické vědy Filosofické fakulty Univerzity Karlovy. Získala titul PhD. Byla členem Výboru pro podporu světového dědictví Dome, a ředitelkou Japonsko-české asociace,členem The Japan Pen Club a Asociace japonských režisérů a lektorem na Tokyo College of Photography. V Československu se stala v době kdy tu studovala, populární díky pořadům Tajemství země Nippon  a   Moje přítelkyně Šimako, v kterých vystupovala. Jejím nejznámějším televizním dílem je „ Žena v Hirošimě “. a snímek "Co je žena".

sator

sator (hodnocení, recenze)

Šimako Murai (Shimako Murai, 村井 志摩子) se narodila r. 1928 v Hirošimě, odkud odjela na jaře 1945 studovat do Tokia. Po absolvování univerzity se věnovala divadlu. V roce 1959 přijela do Prahy s úmyslem seznámi se s inscenačními postupy E.F. Buriana, jehož však už naživu nezastihla. Zaujala ji zde režijní práce Otomara Krejči a původně zamýšlená krátkodobá stáž přerostla v několikaletý pobyt, během něhož Š. Murai absolvovala obor divadelní věda na FFUK. V roce 1969 po návratu do Toika vydala překlad několika českých divadelních her (Kundera, Topol, Havel), z nichž některé v Japonsku také inscenovala.
Vedle režijní práce se rozhodla věnovat i vlastní dramatické tvorbě, v níž se soustředila na téma hirošimské tragédie. Napsala řadu her, pro jejižch inscenování založila tvůrčí skupinu Hirošimská žena. V roce 1988 získala na festivalu v Edinburghu cenu za novou tvorbu. V roce 1992 režírovala v pražském Činoherním klubu hru Slunečnice v českém překladu a u příležitosti kongresu PEN Klubu v Praze v roce 1994 uvedla tamtéž Déšť letáků, tentokrát v anglickém znění. V roce 1998 režírovala v Máchově divadle v Litoměřicích další hru z cyklu Hirošimská žena, Eviččiny housle.

sator

sator (hodnocení, recenze)

Šimako Murai byla japonská dramatička. Vystudovala na Karlově Univerzitě v Praze, a přeložila do japonštiny díla Václava Havla, Josefa Topola, Milana Kundery, a libreta k operám Bedřicha Smetany a Leoše Janáčka. Je autorkou divadelní hry o Janu Letzelov

Herečka

Dokumentární
1970

Tajemství země Nippon (seriál) - průvodce

1968

Moje přítelkyně Šimako (seriál)

Režisérka

Divadelní záznam
2005

Stavitel atomového dómu

Reklama

Reklama