foto

Maurice Baquet

  • nar. 26.5.1911
    Villefranche-sur-Saône, Francie
  • zem. 8.7.2005 (94 let)
    Noisy-le-grand, Francie

Biografie

Maurice Baquet byl mužem mnoha talentů - vynikl jako virtuóz na violoncello, výborně lyžoval, proslavil se i jako horolezec, nejvíce jej ale zviditelnila dlouholetá kariéra filmového herce a kabaretního komika, ostatně i před kamerou zúročil své hudební a sportovní zájmy. Pocházel z rodiny průmyslníka a narodil se ve Villefranche-sur-Saone nedaleko švýcarských hranic. Své zájmy dělil od dětství mezi hudbu a sport, věnoval se hlavně lyžování a v této disciplíně to dotáhl až na člena národního týmu na zimní olympiádě v Garmisch-Partenkirchen v roce 1936. Mezitím piloval hru na violoncello a hru na tento nástroj studoval na konzervatoři v Lyonu.

Již za studií se stýkal s umělci a přičichl k bohémskému stylu života. Proto jej nijak netrápilo, když po dokončení konzervatoře nebyl přijat do orchestru pařížské Opery a díky spojení s bratry Prévertovými dostal první role ve filmu. Poprvé se mihnul v Allégretově filmu KRÁSNÉ DNY (Les beaux jours, 1934), větší příležitosti pak dostal dvakrát od Jeana Renoira (ZLOČIN PANA LANGA - Le crime de Monsieur Lang, 1935; NA DNĚ - Les bas-fonds, 1936), s jeho účastí byl v tehdejších československých kinech uveden i melodramatický příběh STUDENTKA HELENA WILFUROVÁ (Hélène, 1936). Své nadšení pro horolezectví zužitkoval v dobrodružných filmech 3200 METRŮ NAD MOŘEM (Altitude 3200, 1938) a ZÁVRAŤ (Premier cordée, 1944).

Teprve po druhé světové válce se jako svérázný komik dostal ve filmu i k hlavním rolím. Byly to dvě na sebe navazující komedie Marcela Aboulkera (LES AVENTURES DES PIEDS NICKÉLES, 1948; LE TRÉSOR DES PIEDS NICKÉLES, 1950); tyto filmy jsou dnes již málo známé, ve své době měly ale u diváků značný úspěch. Titulní roli mu pak nabídl režisér Marcel Blistène v komedii BIBI FRICOTIN (1951). Tehdy začal Maurice Baquet znovu více hrát také divadlo, účinkoval například v muzikálech a operetách Francise Lopeze, není divu, že se objevil i v Lopezově zfilmovaném muzikálu ANDALOUSIE (1951), který byl v daném roce nejúspěšnějším snímkem ve francouzských kinech. Na jevišti hrál klasiku i modernu, uplatnil se také jako protagonista oblíbených one man show.

Vedle filmu a divadla nezanedbával ani svůj zájem o sport, i když v pozdějších letech spíše na poli organizačním a manažerském, od roku 1970 nese jeho jméno sportovní areál v Chelles. V roce 1956 jako první zdolal z jižní strany horu Aiguille-du-Midi ve francouzských Alpách a o svém výstupu pak natočil dokumentární film. Jako pedagog působil na konzervatoři v Noisy-le-Grand a tato škola od roku 1997 nese jeho jméno. Jestliže v několika filmech uplatnil své sportovní vlohy, hru na violoncello zúročil ve filmu PAN KLEIN (Monsieur Klein, 1976). Menší role hrál i v řadě dalších filmů, zúčastnil se i několika mezinárodních koprodukčních projektů, připomeňme alespoň Zidiho komedii KRÁLOVÉ GAGU (Les rois du gag, 1985). Navázal také bohatou spolupráci s televizí, kde účinkoval v řadě seriálů a adaptací divadelních her.

Maurice Baquet zemřel 8. července 2005 ve věku 94 let. Za svůj přínos francouzské kultuře obdržel Řád umění a literatury a Řád za zásluhy, v roce 1998 byl nakonec dekorován Řádem Čestné legie. Z manželství s tanečnicí a choreografkou ruského původu měl pět dětí, z nich v otcových stopách zatím nejúspěšněji kráčí syn Gregori Baquet (*1970), herec a režisér.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2002 L'Ami de Patagonie (TV film)
1998 Dieu seul me voit
1994 Délit mineur
1993 Do toho, mládeži!
La Braconne
1992 Mes coquins (TV film)
Peur, La (TV film)
1991 Crimes et jardins (TV film)
1988 Ravissement de Scapin, Le (TV film)
1987 Tailleur pour dames (TV film)
1986 Debutant
Paulette, la pauvre petite milliardaire
1985 Mistři gagu
Strictement personnel
1984 Vive les femmes!
1983 Vive la sociale!
1982 L'ange
Salut, j'arrive
Tête à claques
1981 Madame Claude 2
Roi des cons, Le
1979 Adolescente, L'
Divorcement, Le
1978 Fedora
1977 Bobby Deerfield
1976 Attention les yeux
Pan Klein
1975 Zvláštní oddělení
1969 Z
1967 Le Prince de Madrid (TV film)
1962 Mandrin
1960 Let balónem
1957 Une nuit au Moulin-Rouge
1955 Impossible Monsieur Pipelet, L'
1953 Innocents in Paris
1951 Andalousie
Bibi Fricotin
1950 Tire au flanc
Trésor des Pieds-Nickéles, Le
1948 Aventures des Pieds-Nickéles, Les
Kenzi
Souvenirs ne sont pas à vendre, Les
Trois garçons et un planeur
1947 Voyage surprise
1946 Leçon de conduite
Pas un mot à la reine mère
1945 Dernier métro
1944 Coup de tête
Premier de cordée
1943 Adieu Léonard
Chant de l'exilé, Le
1942 Dernier atout
Fausse maîtresse, La
Frédérica
1941 Départ à zéro
1940 Le grand élan
1939 Place de la Concorde
1938 Accord final
Altitude 3.200
Mollenard
1937 Alibi, křivé svědectví
Gueule d'amour
1936 Na dně
Studentka Helena Vilfurová
Zločin pana Langa
1935 Les beaux jours
Připravte k boji

TV seriály

1985 Jeu, set et match (TV seriál)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
On sort ce soir (TV seriál)
Paris-Saint-Lazare (TV seriál)
1977 Pierrot la chanson (TV seriál)
1974 Un curé de choc (TV seriál)
1958 La clé des champs (TV seriál)

Dokumentární

1995 Un siècle d'écrivains (TV seriál)

Host

TV pořady

1961 La grande farandole (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky