foto

Henri Vilbert

  • nar. 6.4.1904
    Marseille, Francie
  • zem. 20.4.1997 (93 let)
    Cagnes-sur-Mer, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Henri Vilbert má na svém kontě více než sto filmových rolí a jednu prestižní cenu z festivalu v Benátkách, svou uměleckou kariéru strávil ale především na divadelním jevišti. Narodil se jako Henri Miquely v Marseille, na cestu k divadlu jej nasměroval jeho strýc, taktéž herec Henri Vilbert (1870-1926), který se uplatnil hlavně v muzikálu. Jeho umělecký pseudonym Vilbert pak přijal i synovec Henri, který se od konce dvacátých let 20. století začal objevovat na pařížských scénách.

Jako jižanský typ s charakteristickým přízvukem našel uplatnění v úspěšných divadelních hrách Marcela Pagnola situovaných do Provence (Marius, 1929; Fanny, 1931) prezentovaných v Théâtre de Paris. Není nijak překvapivé, že se objevil i ve filmové adaptaci Pagnolovy hry TOPAZE (1933), v menších rolích se ale před kamerou objevoval již předtím, připomeňme například komedii TELEFONÁT (Un coup de téléphone, 1932). Dále hrál ve zfilmovaném románu PANÍ BOVARYOVÁ (Madame Bovary, 1933), jeho filmografie se ale začala rozrůstat především o nenáročné komedie, několikrát točil například s populárním zpěvákem Georgesem Miltonem. S ním ostatně spolupracoval i na jevišti, v polovině 30. let účinkoval v muzikálech a operetách, v Théâtre Mogador hrál ve Frimlově operetě Rosemarie.

Za druhé světové války se Henri Vilbert zviditelnil menšími rolemi v dramaticky laděných filmech, uvedených i v našich tehdejších kinech (VRAH BYDLÍ V ČÍSLE 21 - L'assassin habite au 21, 1942; ĎÁBLOVA RUKA - La main du diable, 1943), z početnější spolupráce s režisérem Richardem Pottierem připomeňme jeho účast na detektivce KOMISAŘ MAIGRET ZASAHUJE (Picpus, 1943) nebo roli šéfkuchaře ve filmu SKLEPY V HOTELU MAJESTIC (Les caves du Majestic, 1944), opět s postavou komisaře Maigreta. Na dřívější spolupráci s Henri-Georgesem Clouzotem navázal později s filmem MANON (1949), kde hrál lodního kapitána, točil také s Marcelem Pagnolem (MANON OD PRAMENE - Manon des sources, 1952). Svůj jižanský temperament zúročil i v titulní roli komedie FORTUNÉ Z MARSEILLE (Fortuné de Marseille, 1952).

Na přelomu 40. a 50. let točil Henri Vilbert několik filmů ročně, v některých se dostal i k velkým hereckým příležitostem. Se slavnou hvězdou Danielle Darrieux vytvořil ústřední pár ve filmu PÁNBŮH BEZ VÍRY (Le bon Dieu sans confession, 1953), který mu vynesl Volpiho pohár pro nejlepšího herce na festivalu v Benátkách. Na to logicky navázaly i nabídky k filmování z Itálie, kde hrál hlavní role například ve filmech ZLODĚJKA (La ladra, 1956) nebo NOČNÍ MĚSTO (Città di notte, 1958), středně velkými úlohami se ale zviditelňoval nadále také v práci významných francouzských režisérů jakými byli Jean Delannoy, André Cayatte nebo Julien Duvivier. Pokračoval samozřejmě i v práci pro divadlo, v této době vystupoval například v Théâtre des Célestins, v šedesátých letech začal točit také v televizi, kde hrál v několika seriálech.

Z pozdější Vilbertovy práce pro film se sluší vzpomenout postavu otce titulního hrdiny v historickém filmu HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte Cristo, 1961) nebo soudce v justičním dramatu MEČ A VÁHY (Le glaive et la balance, 1963), ještě v této době ale dostával hlavní role kriminalistů, které jej provázely již delší dobu (PŘÍPAD 1413 - Le dossier 1413, 1962). Znovu jednoho ze soudců hrál ve filmu PŘÍPAD DOMINICI (L'affaire Dominici, 1973), mezitím se mihnul i po boku J. P. Belmonda ve filmu SMŮLA (La scoumoune, 1972). Před filmovou kamerou stál naposledy ve snímku POZOR, DĚTI SE DÍVAJÍ (Attention, les enfants regardent, 1978) s Alainem Delonem v hlavní roli, poté vystupoval ještě v televizi.

Henri Vilbert zemřel v jižní Francii v Cagnes-sur-Mer 20. dubna 1997 ve věku 93 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1982 L'été ne reviendra plus (TV film)
1978 Pozor, děti se dívají
1974 Podezřelí
1973 Případ Dominici
1972 Smůla
1971 Sauveur, Le
1968 Corso des tireurs, Le (TV film)
1966 Les affaires sont les affaires (TV film)
1964 D'où viens-tu, Johnny ?
1963 Dobrý král Dagobert
La Cuisine au beurre
Meč a váhy
1962 Dossier 1413
Ďábel a desatero
1961 Hrabě Monte Christo
Pavé de Paris, Le
Traversée de la Loire, La
Un Martien à Paris
1960 Pain des Jules, Les
Vosí hnízdo
1959 Guinguette
1958 Bonne tisane, La
Città di notte
Police judiciaire
Si le roi savait ça
Tabarin
1957 Pod pokličkou
1956 Soupçons
À la manière de Sherlock Holmes
1955 Ladra, La
1954 Ali - Baba a 40 loupežníků
Les Lettres de mon moulin
Proibito
Sang et lumières
1953 Bon Dieu sans confession, Le
Club des 400 coups, Le
La route Napoléon
1952 Adieu Paris
Demoiselle et son revenant, La
Fortuné de Marseille
Le Boulanger de Valorgue
Manon des sources
Muž mého života
Všichni jsme vrahové
Řím v 11 hodin
1951 Le Garçon sauvage
Maîtres-nageurs, Les
Table-aux-Crevés, La
1950 Meurtres
Nous irons à Paris
Rosier de Madame Husson, Le
Un certain monsieur
1949 Manon
Tête blonde
1947 Six heures à perdre
1946 Aventure de Cabassou, L'
1945 Caves du 'Majestic', Les
Insaisissable Frédéric, L'
1944 Cécile est morte
1943 Mermoz
Picpus
Ďáblova ruka
1942 Défense d'aimer
Lit à colonnes, Le
Mariage d'amour
Vrah bydlí v čísle 21
1940 Entraîneuse, L'
1939 Tradition de minuit, La
1938 Au soleil de Marseille
Chaleur du sein, La
Monsieur Coccinelle
Si tu reviens
1936 Course à la vertu, La
Les amants terribles
Mayerling
1935 Fanfare d'amour
Gangster malgré lui
Un oiseau rare
1934 Famille nombreuse
Sidonie Panache
Tartarin de Tarascon
1933 Adieu les beaux jours
Maison hantée
Paní Bovaryová
Topaze
1932 Feu Toupinel
Hôtel des étudiants
Maquillage
1931 Homme en habit, Un
Un coup de téléphone

TV seriály

1972 Dernières volontés de Richard Lagrange, Les (TV seriál)
1971 Dobrodružství Arséna Lupina (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace