foto

Roger Hanin

  • nar. 20.10.1925
    Alžír, Alžírsko
  • zem. 11.2.2015 (89 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Roger Hanin je českým divákům známý především jako komisař Navarro ze stejnojmenného seriálu, na svém kontě ale má také desítky pozoruhodných filmů, stejně tak výraznou stopu po sobě zanechal i v divadle. Narodil se jako Roger Lévy v Alžírsku, které tehdy bylo francouzskou kolonií, a má židovský původ. Za druhé světové války studoval ve Francii farmacii, ale právě příslušnost k židovské komunitě mu tehdy způsobila četné problémy. Kromě studií se věnoval sportu a jako statista si přivydělával v divadle. Jeho budoucnost ovlivnil zážitek se slavnou herečkou Ludmilou Pitoëff na divadelním jevišti, kdy se rozhodl pro herectví.

Dráhu divadelního i filmového herce zahájil téměř současně počátkem 50. Let. Začínal na jevišti Théâtre de la Madeleine, první malou filmovou roli odehrál v titulu CESTA DO DAMAŠKU (Le chemin de Damas, 1952). V následujících letech dostal na předních pařížských scénách zásadní herecké příležitosti v shakespearovském repertoáru (Othello, Macbeth), s úspěchem se objevoval také ve francouzské moderně, sám Hanin rád vzpomínal na počátek šedesátých let v Théâtre du Vieux-Colombier, kde hrál v Claudelových hrách Rukojmí, Tvrdý chléb a Pokořený otec. Souběžně pracoval i pro film, zatím jen v menších rolích, v jeho filmografii ale můžeme najít několik dodnes slavných filmů jako U KONCE S DECHEM (À bout de souffle, 1959) nebo ROCCO A JEHO BRATŘI (Rocco e i suoi fratelli, 1960), větší prostor dostal v několika historických filmech, například i u nás známý titul VE SLUŽBÁCH KRÁLE (Le miracle des loups, 1961).

První hlavní role přinesly Rogeru Haninovi „francouzské bondovky“ TYGR MÁ RÁD SYROVÉ MASO (Le Tigre aime la chair fraiche, 1964) a TYGR SE PARFÉMUJE DYNAMITEM (Le Tigre se parfume à la dynamite, 1964). Tyto akční filmy natočil uznávaný režisér Claude Chabrol na zakázku společnosti Gaumont, aby získal finanční prostředky na své další umělecké projekty. Roger Hanin k oběma filmům napsal scénář a hrál zde hlavní roli agenta Louise Rapiéra, zvaného Tygr. Filmy s agentem Tygrem patří dnes spíše k zapomenutým, ale ve své době měly značný úspěch a oba přesáhly miliónovou hranici v návštěvnosti kin.

V dalších letech se Roger Hanin objevoval znovu jen ve vedlejších rolích, hrál například po boku Alaina Delona nebo Gérarda Depardieua. V polovině 70. let se Roger Hanin pustil i do filmové režie, jeho debutem byla kriminálka OCHRÁNCE (Le protecteur, 1974), z jeho další režijní práce stojí za zmínku film PEKELNÝ VLAK (Le train d΄enfer, 1985), za nějž získal Zvláštní cenu na mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě. Ke všem svým filmům byl Hanin zároveň autorem scénáře, napsal také dvě divadelní hry. Pro velké herecké úlohy Hanina znovu objevil režisér Alexandre Arcady, taktéž alžírský rodák, který jej obsadil do hlavních rolí svých filmů ZÁVAN SIROCCA (Le coup de sirocco, 1979), VELKÉ ODPUŠTĚNÍ (Le grand pardon, 1982) a VELKÁ MAŠKARÁDA (Le grand carnaval, 1983). Dva z těchto filmů se odehrávaly v koloniálním Alžírsku, což bylo prostředí blízké jak režisérovi, tak Haninovi. Naposledy spolu natočili film POSLEDNÍ LÉTO V TANGERU (Le dernier été à Tanger, 1987).

Spolupráce s televizí Rogera Hanina dlouhou dobu zcela míjela, nakonec mu ale právě formát televizního seriálu přinesl největší slávu. V roce 1989 začal pro televizní stanici TF1 natáčet kriminální seriál KOMISAŘ NAVARRO (1989-2008), na kterém nakonec v titulní roli pracoval bezmála dvacet let. Ve filmu se od té doby objevoval již jen výjimečně, z aktivit v televizi připomeňme jednu z hlavních rolí v tzv. marseilleské trilogii (MARIUS, 2000; FANNY, 2000; CÉSAR, 2000), natočené podle slavné předlohy Marcela Pagnola.

Manželkou Rogera Hanina byla filmová a televizní producentka Christine Gouze-Rénal (1914-2002), která byla švagrovou francouzského prezidenta Françoise Mitteranda. Blízkost k osobě prezidenta přivedla Rogera Hanina také do řad politických aktivistů, dodnes se angažuje jako levicově orientovaný umělec, veřejně také podporuje židovskou komunitu.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2008 César Lévy (TV film)
2007 Femme et le pantin, La (TV film)
2005 Mademoiselle Navarro (TV film)
2003 Ne meurs pas (TV film)
2001 Étrange monsieur Joseph, L' (TV film)
2000 Anibal (TV film)
César (TV film)
Fanny (TV film)
Marius (TV film)
1999 Bier - Anschlag auf das Oktoberfest (TV film)
Femme du boulanger, La (TV film)
1997 Der Mordsfilm - Unschuldig verbrannt (TV film)
Soleil
1996 Une femme explosive (TV film)
1995 Samson le magnifique (TV film)
Sentiments mortels (TV film)
1994 Misanthrope, Le (TV film)
1993 Nombril du monde, Le
Věčný manžel (TV film)
1992 Derrick contre Superman (TV film)
Le Grand pardon II
1990 Jean Galmot, aventurier
Le pitre (TV film)
1989 Orchestre rouge, L'
1988 Palace (TV film)
1987 La rumba
Lévy et Goliath
Poslední léto v Tangeru
1986 L'étincelle
Tříkrálový koláč
1985 Pekelný vlak
1984 Un grand avocat (TV film)
1983 Le Grand carnaval
Pozor! Je vaše žena jen vaše žena?
Zločin Pierra Lacaze (TV film)
1982 Baraka, La
Bídníci (TV film)
Grand pardon, Le
Ubožáci
1981 Au Bon Beurre (TV film)
Henri IV (TV film)
1980 Certaines nouvelles
1979 Coup de sirocco, Le
Orange amère, L' (TV film)
Othello (TV film)
1978 Amant de poche, L'
Cukr
1977 Femmes du monde, Les (TV film)
1975 Falešné dno
Intrépide, L'
1974 Protecteur, Le
1973 Domovník
Nejpomatenější rozum
Tony Arzenta
1972 Mstitelé
1971 Les aveux les plus doux
Prière pour Éléna (TV film)
Une femme libre
1970 Le Clair de terre
Senza via d'uscita
1969 Bruno, l'enfant du dimanche
Le profanateur (TV film)
Main, La
Plus jamais seuls
1968 Cinq jours d'automne (TV film)
Deux marseillaises, Les
Las Vegas, 500 millones
1967 Canard en fer-blanc, Le
Chacal traque les filles, Le
Da Berlino l'apocalisse
1966 Carré de dames pour un as
Il Gioco delle spie
Solitaire passe à l'attaque, Le
The Brides of Fu Manchu
Via Macau
1965 Corrida pour un espion
Modrý Panter
Passeport diplomatique agent K 8
Tigre se parfume à la dynamite, Le
Un mari à un prix fixe
1964 Das Haus auf dem Hügel
Le Tigre aime la chair fraîche
1963 Les vacances portugaises
1962 Carillons sans joie
Cousin de Callao, Le
Ennemis, Les
La Marcia su Roma
Le gorille a mordu l'archevêque
1961 Bras de la nuit, Les
Ve službách krále
Vive Henri IV... vive l'amour!
1960 Affaire d'une nuit, L'
Ennemi dans l'ombre, L'
Petit jour
Rocco a jeho bratři
U konce s dechem
1959 Du rififi chez les femmes
La Sentence
La Valse du Gorille
Ramuntcho
1958 Buď hezká a mlč
Chatte, La
Fric, Le
Noc a zmatek
Tamango
Un drôle de dimanche
Une balle dans le canon
1957 Escapade
Ten, který musí zemřít
1956 Vous pigez
1955 Benzin a olej
Husaři
Série noire
1953 Môme vert-de-gris, La
1952 Chemin de Damas, Le

TV seriály

2007 Brigade Navarro (TV seriál)
1997 Maître Da Costa (TV seriál)
1989 Burziáni (TV seriál)
Navarro (TV seriál)

Dokumentární

2006 Graffiti 80 (TV seriál)
1999 Lettre à mon frère Guy Gilles, cinéaste trop tôt disparu
1996 Lino: un portrait de Lino Ventura
1993 Chambre 12, Hôtel de Suède (TV film)
1987 La Nuit des Molières (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

1997 Soleil
1988 Un coupable (TV film)
1987 La rumba
1985 Pekelný vlak
1980 Roman du samedi: Le coffre et le revenant (TV film)
1979 Orange amère, L' (TV film)
1975 Falešné dno
1974 Protecteur, Le

TV seriály

1990 Le Gorille (TV seriál)
1978 Il était un musicien (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

1990 Le pitre (TV film) - divadelní hra

Host

TV pořady

2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2006 Les mitterrand's' (TV pořad)
Salut les Terriens (TV pořad)
T'empêches tout le monde de dormir (TV pořad)
2003 93 Faubourg Saint-Honoré (TV pořad)
2002 Le fabuleux destin de... (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1986 La nuit des 7 d'or (TV pořad)
Élection de Miss France (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
7 sur 7 (TV pořad)
1979 Palmarès (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Fanoušci tvůrce