foto

Jacques Balutin

  • nar. 29.6.1936 (82 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pohledem na filmografii francouzského herce Jacquese Balutina zjistíme, že posledních třicet let se objevuje v titulech, které jsou u nás neznámé, v mládí ale hrál v řadě filmů známých i našim divákům. Počet jeho filmových a televizních rolí přesahuje počet 100 položek, hrál také divadlo, bohatě se uplatnil i v dabingu. Pochází z Paříže, jeho vlastní jméno je William Buenos, právě v dabingu ostatně také začínal, když již v patnácti letech namluvil postavu Tweedle-Duma v americkém animovaném filmu ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ (Alice in Wonderland, 1951).

Mezitím se učil hrát na klavír – i svou hudební průpravu později zúročil jako příležitostný zpěvák – koncem padesátých let 20. století nakonec zakotvil v divadle, souběžně se začal objevovat i ve filmu a televizi. Na divadelním jevišti stál poprvé v roce 1959 v Théâtre des Ambassadeurs, tehdy také získal i první zkušenosti v televizi v rámci populárního historického cyklu KAMERA ZKOUMÁ ČAS (La caméra explore le temps, 1959; epizoda Občanka Villirouëtová). U nás jsme jej poprvé mohli zaregistrovat v dodnes dobře známých historických filmech, kde se objevil jako jeden ze šermířů (VE SLUŽBÁCH KRÁLE – Le miracle des loups, 1961) nebo kapucínský mnich (CARTOUCHE, 1962).

Větší prostor dostal ve veselohrách po boku slavných komiků Bourvila (ČERVENÉ KALHOTKY – Les culottes rouges, 1962), tady se objevil jako zpěvák Phi-Phi, a Fernandela (VÝLET DO BIARRITZ – Le voyage à Biarritz, 1963), kde hrál novináře. V televizi jej zviditelnila jedna z hlavních rolí věrného sluhy titulního hrdiny v historickém dobrodružném seriálu RYTÍŘ BOUŘKA (Le chevalier Tempęte, 1967), v dobových kostýmech se ostatně před televizní kamerou tehdy objevoval častěji. Z filmových režisérů si jej oblíbil například Philippe de Broca, v jehož filmech SRDCOVÝ KRÁL (Le roi de coeur, 1966) a TAHAT ĎÁBLA ZA OCAS (Le diable par la queue, 1969) odehrál další vedlejší role. Příležitostně se objevoval i v mezinárodních koprodukcích (CO JE NOVÉHO KOČIČKO? – What’s New Pussycat?, 1965; ATLANTSKÝ VAL – Le mur de l’Atlantique, 1970).

V polovině šedesátých let se Jacques Balutin vrátil i k dabingu, mluvil hlavně v animovaných filmech (ASTERIX A KLEOPATRA – Astérix et Cléopâtre, 1968). I mimo Francii se připomněl divákům dalšími vedlejšími rolemi, inspektora hrál například v kriminálce VELKÝ ŠÉF (Le cerveau, 1969) nebo ve válečné komedii STEPUJÍCÍ STONOŽKA (Le mille pattes fait des claquettes, 1977), jako číšníka Luigiho jsme jej mohli vidět v komedii DOMOVNÍK (Le concierge, 1973). Kromě toho nadále hrál divadlo, během 60. a 70. let vystřídal angažmá na řadě pařížských scén, v televizi se řadu let objevoval v oblíbeném cyklu adaptací divadelních her V DIVADLE DNES VEČER (Au théâtre ce soir, 1968-1982), znovu hrál i v historických seriálech (SLAVNÉ ÚTĚKY – Les évasions célèbres, 1972).

Od počátku osmdesátých let se Jacques Balutin objevuje ve filmech a seriálech, které se k nám nedostaly, v posledních letech navíc své aktivity před kamerou omezuje, nadále ale pracuje pro dabing, mluvil například ve třech dílech animovaného filmu PŘÍBĚH HRAČEK (Toy Story), dabuje také americké televizní seriály. Po bezmála třicetileté přestávce se objevil ve filmu MONSIEUR PAPA (2011), přes pokročilý věk se nevzdává ani divadla a v letech 2010-2012 se zúčastnil turné po Francii s divadelní hrou Jo, není to jednoduchý.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2011 Fotr na inzerát
2005 Le charlatan (TV film)
1991 Le diamant rose (TV film)
1990 Drôle de couple (TV film)
1983 C'est facile et ça peut rapporter... 20 ans
Flics de choc
Mon curé chez les Thaïlandaises
Ça va pas être triste
1982 Aide-toi (TV film)
1981 S.A.R.L. ou société amoureuse a responsabilité limitée (TV film)
1980 Sacrés gendarmes
Une merveilleuse journée
1978 Kdo zabíjí nejlepší evropské šéfkuchaře?
1977 La Vie parisienne
Stepující stonožka
1976 Histoires de voyous: Le concierge revient tout de suite (TV film)
Šmoulové a kouzelná flétna
1975 Akce Lady Marlène
Intrépide, L'
1973 Domovník
1972 Guerre des espions, La
Portes de feu, Les
Tintin a jezero žraloků
Veselí chlapíci
1971 Společník
1970 Alice au pays des merveilles (TV film)
Atlantský val
1969 Erotissimo
Patates, Les
Tahat ďábla za ocas
Velký šéf
Říkejte mi Matyldo
1968 Asterix a Kleopatra
La grammaire (TV film)
1967 Spéciale dernière (TV film)
1966 Srdcový král
1965 Co je nového, kočičko?
Diamantový biliár
1964 Copains, Les
Coplan prend des risques
Tajný policista
1963 Voyage à Biarritz, Le
1962 Cartouche
Culottes rouges, Les
Mesdemoiselles Armande (TV film)
1961 Candide ou l'optimisme au XXe siècle
Ve službách krále
Výhodná koupě
Šprýmař
1960 Tire-au-flanc 62

TV seriály

2006 Fête de famille (TV seriál)
1991 Aldo tous risques (TV seriál)
1990 Vidéo gag (TV seriál)
1988 Hemingway (TV seriál)
1984 Mistral's Daughter (TV seriál)
1981 Podvodník z povolání (TV seriál)
1980 Julien Fontanes, magistrat (TV seriál)
Visiteurs, Les (TV seriál)
1978 Historie rytíře des Grieux a Manon Lescaut (TV seriál)
La filière (TV seriál)
1972 Slavné útěky (TV seriál)
1971 Dobrodružství Arséna Lupina (TV seriál)
1967 Deslouettes père et fils (TV seriál)
Jean de la Tour miracle (TV seriál)
Lagardère (TV seriál)
Max le débonnaire (TV seriál)
Rytíř Bouřka (TV seriál)
Sept de l'escalier quinze B, Les (TV seriál)
1966 Allô Police (TV seriál)
Une fille du régent (TV seriál)
1965 Svatouškové (TV seriál)
1963 Janique aimée (TV seriál)
1962 Commandant X (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Dokumentární

1987 La nuit des Molières (TV seriál)

TV pořady

2008 Tous au théâtre! (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1994 Vincent à l'heure (TV pořad)
1983 Cadence 3 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace