foto

Philippe Clay

  • nar. 7.3.1927
    Paříž, Francie
  • zem. 13.12.2007 (80 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Prioritní profesí Philippa Claye byl zpěv, díky pozici oblíbeného zpěváka se později stal i hercem a kamera jej zachytila ve více než devadesáti filmových a televizních rolích. Narodil se v Paříži jako Philippe Mathevet, vyrůstal střídavě v Paříži a na venkově v jižní Francii. V šestnácti letech zahájil svou pěveckou dráhu na poloprofesionální úrovni jako sborista, vzápětí ale vstoupil do armády. Odbornou hlasovou průpravu získal na Národní konzervatoři až po skončení druhé světové války, pak jej přátelé přihlásili do amatérské pěvecké soutěže, kterou vyhrál a jako zpěvák poté zkoušel štěstí v severní Africe.

Teprve po delší době, kdy piloval pěveckou techniku a vybudoval si vlastní repertoár, dostal šanci prosadit se v Paříži, kde v padesátých letech sklízel úspěchy na pódiích i divadelních jevištích. Začaly mu vycházet gramofonové desky a před kamerou jej poprvé zviditelnil Renoirův FRANCOUZSKÝ KANKÁN (French Cancan, 1954), kde hrál uvaděče Casimira. V Delannoyově adaptaci Hugova románu ZVONÍK OD MATKY BOŽÍ (Notre Dame de Paris, 1956) ztvárnil postavu vůdce tuláků Clopina. Mezitím sklízel značné úspěchy jako zpěvák populární hudby a od roku 1957 pravidelně vystupoval ve slavné pařížské Olympii.

Odraz jeho popularity se projevil i několikerým pozváním ke spolupráci se zahraničními filmovými produkcemi, objevil se například jako francouzský zpěvák v americké romantické komedii ZVON, BIBLE A SVÍČKA (Bell, Book and Candle, 1958). Ve stejném roce hrál ředitele hotelu v italské komedii TOTÒ V PAŘÍŽI (Totò a Parigi, 1958) v titulní roli s populárním komikem Totò. Mezitím se Philippe Clay stal vyhledávaným představitelem pro středně velké role v kriminálním a dramatickém žánru a na přelomu 50. a 60. let odehrál několik velkých úloh v několika úspěšných titulech především po boku Roberta Hosseina (ŽENY MIZÍ – Des femmes disparaissent, 1959; DŮVĚŘUJ MI – Les canailles, 1960).

Mimo jiné točil také s Jeanem Gabinem nebo Louisem de Funèsem, a i když se jen výjimečně dostal k velkým rolím, jeho štíhlá 190 cm vysoká postava byla nepřehlédnutelná. Po několika dalších větších příležitostech v kriminálkách šedesátých let (KOMISAŘ SAN ANTONIO – Sale temps pour les mouches, 1966) se jeho kariéra u filmu dostala do útlumu a v roce 1971 se vrátil především ke zpívání. V následující dekádě ale navázal bohatou spolupráci s televizí a hrál v řadě seriálů, příležitostně se však znovu objevoval i před filmovou kamerou (VESELÍ CHLAPÍCI – Les joyeux lurons, 1972).

Z jeho pozdější filmografie se sluší připomenout roli slavného malíře Auguste Renoira, v níž se objevil v životopisném snímku LAUTREC (1998), poté ještě hrál v německém filmu TUVALU (1999). V této době často účinkoval na divadelních jevištích, hrál na populárních pařížských scénách (Théâtre Montparnasse, Théâtre Antoine) i na divadelních festivalech. Ještě v pokročilém věku pětasedmdesáti let triumfoval v titulní roli ve hře Návštěvy pana Greena, která mu vynesla nominaci na prestižní Molièrovu cenu (2002). Tato inscenace se hrála nejprve v pařížském divadle Théâtre Antoine, poté s ní Philippe Clay absolvoval úspěšné turné po Francii.

Philippe Clay zemřel náhle následkem infarktu v Paříži 13. prosince 2007 ve věku osmdesáti let. Jeho manželkou byla herečka María Riquelme, s níž se koncem padesátých let seznámil při filmovém natáčení.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2003 Là-haut, un roi au-dessus des nuages
2001 Des croix sur la mer (TV film)
2000 Causse d'Aspignac, Le (TV film)
1999 Cachetonneurs, Les
Tuvalu
1998 La Grande Béké (TV film)
Lautrec
1997 Parenthèse, La (TV film)
1995 Krim
1993 Wildnis, Die (TV film)
1992 Un flic pourri (TV film)
1983 Salut la puce
Un bon petit diable
1982 Nuit du général Boulanger, La (TV film)
Ve tři čtvrtě na dvě před Kristem
1981 Au Bon Beurre (TV film)
Frère Martin (TV film)
Novgorod (TV film)
1979 Maréchale d'Ancre, La (TV film)
1974 Père Noël est en prison, Le (TV film)
Shanks
1973 Insolent, L'
1972 Pas folle la guêpe
Sainte farce, La (TV film)
Veselí chlapíci
1971 Ozbrojme se a odjeďte!
1970 Pour un sourire
1967 Têtes brûlées, Les
1966 Sale temps pour les mouches
1964 Gentleman z Cocody
1960 Canailles, Les
Dans l'eau qui fait des bulles
Touchez pas aux blondes
Était trois flibustiers, Il
1959 Des femmes disparaissent
Drôles de phénomènes
Messieurs les ronds de cuir
Nuit des traqués, La
1958 En bordée
Totò v Paříži
Zvon, kniha a svíčka
1957 Nathalie
1956 La Vie est belle
Zvoník u Matky Boží
1955 Francouzský kankán
1952 Crime du Bouif, Le

TV seriály

2007 La Commune (TV seriál)
2002 Père et maire (TV seriál)
1998 Hrabě Monte Cristo (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
La Rivière Espérance (TV seriál)
1992 Le JAP, juge d'application des peines (TV seriál)
Police Secrets (TV seriál)
1991 Gang des tractions, Le (TV seriál)
1989 Comtesse de Charny, La (TV seriál)
1988 Anges et loups (TV seriál)
Chevalier de Pardaillan, Le (TV seriál)
Homme à tout faire, L' (TV seriál)
Loft story (TV seriál)
1987 Le Gerfaut (TV seriál)
1986 Catherine (TV seriál)
1983 Marianne, une étoile pour Napoléon (TV seriál)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
1979 Amours de la belle époque, Les (TV seriál)
1977 Brigade des mineurs (TV seriál)
1970 La brigade des maléfices (TV seriál)

Host

TV pořady

1996 Thé ou café (TV pořad)
1994 Vincent à l'heure (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Système 2 (TV pořad)
1967 D'hier et d'aujourd'hui (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky