foto

Arnoldo Foà

  • nar. 24.1.1916
    Ferrara, Itálie
  • zem. 11.1.2014 (97 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Italský herec Arnoldo Foà zůstává i přes pokročilý věk stále aktivní, na svém kontě má více než 100 filmů a padesát položek v televizi, uplatnil se také jako režisér a úspěšný dabér. Narodil se ve starobylém městě Ferrara na severu Itálie, od dětství ale žil s rodiči ve Florencii, kde absolvoval střední školu, mezitím ale začal studovat herectví. Ve dvaceti letech odešel do Říma, kde pokračoval ve studiu na filmové škole Centro Sperimentale di Cinematografia.

První profesionální výstupy na jevišti absolvoval Arnoldo Foà již v roce 1935, před kamerou se poprvé objevil v adaptaci divadelní hry KRYŠPÍN A KOMORNÁ (Crispino e la comare, 1938), krátce nato se ale musel začít skrývat kvůli svému židovskému původu. I během války sice hrál divadlo, používal ale falešné jméno a musel se spíše spokojovat se záskoky za nemocné herce. V roce 1943 přesídlil do Neapole, kde se prosadil jako moderátor i autor v rozhlase, k divadlu a filmu se v plné šíři mohl vrátit až po skončení války.

Po roce 1945 byl Arnoldo Foà vytíženým divadelním hercem a pozoruhodné výkony podával v dílech klasiků i současných autorů, spolupracoval s významnými režiséry jako byli Luchino Visconti (Cocteauovi Hrozní rodiče, Hemingwayova Pátá kolona) nebo u nás méně známí Giorgio Strehler, Guido Salvini a Luigi Squarzina. Na intenzitě nabrala i jeho práce pro film a od počátku padesátých let hrál i v několika titulech ročně. Několikrát se objevil v úspěšných komediích po boku slavného komika Totò (YVONNE LA NUIT, 1949; TOTÒ A CAROLINA – Totò e Carolina, 1955), často hrál v historických filmech, z větších rolí připomeňme hraběte de Brissac ve snímku POVOZNÍK Z MONCENISIA (Il vetturale di Moncenisio, 1954) nebo vévodu di Montimar v životopisném filmu KARDINÁL LAMBERTINI (Il cardinale Lambertini, 1954).

Značné popularity dosáhl Arnoldo Foà recitací básní slavných autorů, jíž se prezentoval na řadě úspěšných gramofonových desek (později se dočkaly i reedice na CD), za všechny jmenujme Danteho Božskou komedii, dále to byly Petrarcovy verše nebo dílo španělského básníka F. G. Lorcy. Práci s hlasem zúročil Arnoldo Foà také v dabingu, častěji daboval například Anthonyho Quinna, za původem českého herce Herberta Loma namluvil postavu Napoleona ve slavném eposu VOJNA A MÍR (War and Peace, 1956). Ostatně i on sám často hrál v mezinárodních koprodukcích, u nás jsme jej mohli vidět po boku Jeana Maraise jako intrikánského prvního ministra Conciniho ve filmu KAPITÁN (Le capitan, 1960). Ve francouzských filmech hrál častěji, stejně tak našel bohaté uplatnění i v italském žánru sandálu a meče (SYN KLEOPATRY – Il figlio di Cleopatra, 1964).

Počátkem šedesátých let se Foà začal prosazovat také jako divadelní režisér, a protože nadále často hrál v televizi a působil v rozhlase a dabingu, začal omezovat aktivity ve filmu. Hrál nicméně například v britském filmu VE ŠLÉPĚJÍCH SPASITELE (The Shoes of the Fisherman, 1968), v menší roli se mihnul i ve slavné gangsterce BORSALINO (1970). Později jsme jej mohli vidět jako ministra vnitra ve známém filmu STO DNÍ V PALERMU (Cento giorni a Palermo, 1984), častěji tehdy ale hrál v televizi. Z jeho tehdejších vystoupení v divadle připomeňme zajímavou spolupráci s českým režisérem Otomarem Krejčou v klasickém antickém dramatu Prosebnice (1982).

Zatím jediného filmového ocenění dosáhl Arnoldo Foà až ve svých pětaosmdesáti letech, kdy za vedlejší roli ve filmu GENTE DI ROMA (2003) získal Stříbrnou stuhu udělovanou Italským syndikátem filmových novinářů. U nás jsme jej zatím naposledy mohli vidět například jako papeže Řehoře IX. v historickém filmu ANTONÍN – BOŽÍ BOJOVNÍK (Antonio guerriero di Dio, 2006), mezitím se objevil i v několika u nás uvedených seriálech (FRANK RIVA, 2004), jeho zatím neustávající aktivity dokládá i americký film DANTE’S INFERNO DOCUMENTED (2011), kde zazněl jeho hlas mezi vypravěči.

V roce 1998 byl Arnoldo Foà dekorován Řádem za zásluhy o Italskou republiku v oblasti kultury. Jeho uměleckou kariéru mapuje několik knih, z nichž u některých je sám autorem, naposledy to byl vlastní životopis Autobiografia di un artista (2009). S herečkou Jole Fierro (1926-1988) měl dceru, předčasně zemřelou herečku Annalisu Foà (1951-1995).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2020 Inferno by Dante
Purgatory by Dante
2009 Ce n'è per tutti
Le ombre rosse
2008 Rabbia, La
2007 Il 7 e l'8
2006 Antonín - Boží bojovník
Quale amore
2005 Febbre, La
2003 Anime veloci, Le
Gente di Roma
Ti spiace se bacio mamma?
2002 Ti voglio bene Eugenio
2001 Reisei to džónecu no aida
2000 Nora
1999 Asini
Tajemná stezka (TV film)
Tutti gli uomini del deficiente
1998 Crimine contro crimine
1997 Ardena
1990 The King's Whore
1986 Cugino americano, Il
1984 100 dní v Palermu
L'attenzione
1979 Giocattolo, Il
1976 A Matter of Time
1974 Domestico, Il
Il sorriso del grande tentatore
1973 Primo tango a Roma - Storia d'amore e d'alchimia
1972 Causa di divorzio
Incensurato, provata disonestà, carriera assicurata, cercasi
1970 Borsalino
1968 Boty svatého Petra
1967 Námořník z Gibraltaru
1966 Judith
1964 Cento cavalieri, I
Figlio di Cleopatra, Il
1962 Il tiranno di Siracusa
Le sette folgori di Assur
Proces
The Reluctant Saint
1961 Barabáš
I tartari
1960 Anděl chodil v červeném
Canailles, Les
Cartagine in fiamme
Kapitán
Salambò
1959 Erode il grande
Notti di Lucrezia Borgia, Le
Peccatrice del deserto, La
1958 Capitan Fracassa (TV film)
Pia de' Tolomei
Pomsta
The Silent Enemy
1957 Io, Caterina
1956 Difendo il mio amore
Suprema confessione
1955 Cantami: Buongiorno tristezza
Chéri-Bibi
Non c'è amore più grande
Rosso e nero
Totò a Carolina
1954 Angela
Avanzi di galera
Figlia del forzato, La
Il cardinale Lambertini
Mano dello straniero, La
Processo contro ignoti
Sang et lumières
Vetturale del Moncenisio, Il
1953 Ivan (il figlio del diavolo bianco)
Lucrèce Borgia
Peppino e Violetta
Viva la rivista!
1952 Altri tempi - Zibaldone n. 1
Cinque poveri in automobile
Infame accusa
Storia del fornaretto di Venezia, La
Verginità
Viva il cinema!
1951 Bellezze in bicicletta
Domani è un altro giorno
Imbarco a mezzanotte
Lorenzaccio
1950 Cadetti di Guascogna, I
Il brigante Musolino
Leone di Amalfi, Il
Totò šejkem
Vedovo allegro, Il
1949 Adamo ed Eva
Il grido della terra
Marechiaro
Tradimento, Il
Yvonne la Nuit
1948 L'eroe della strada
1947 La figlia del capitano
1946 Giorno nella vita, Un
Il Testimone
1945 Fuga nella tempesta
O sole mio
1941 Orizzonte dipinto
1938 Crispino e la comare
Souboj národů

TV seriály

2005 Nebbie e delitti (TV seriál)
Ricomincio da me (TV seriál)
2004 Frank Riva (TV seriál)
L'Homme traqué (S02E03)
L'Ange rouge (S02E02)
Les Loups (S02E01)
2001 Casa famiglia (TV seriál)
Fabio Montale (TV seriál)
Total Khéops (E01)
1999 Fine secolo (TV seriál)
1998 Una donna per amico (TV seriál)
1996 Nostromo (TV seriál)
1992 Recht voor z'n Raab (TV seriál)
1990 Záchranka (TV seriál)
1984 Racconti del maresciallo, I (TV seriál)
1980 Gelosia (TV seriál)
Il fascino dell'insolito (TV seriál)
1979 Bel Ami (TV seriál)
Paura sul mondo (TV seriál)
1978 Racconti di fantascienza (TV seriál)
1977 Scuola serale per aspiranti italiani (TV seriál)
1974 Sotto il placido Don (TV seriál)
1973 Napoleone a Sant'Elena (TV seriál)
1972 Madigan (TV seriál)
1970 Cinque giornate di Milano, Le (TV seriál)
I racconti di Padre Brown (TV seriál)
Marcovaldo (TV seriál)
1968 Freccia nera, La (TV seriál)
Mie prigioni, Le (TV seriál)
1964 Giornalino di Gian Burrasca, Il (TV seriál)
Le inchieste del commissario Maigret (TV seriál)
1959 Tales of the Vikings (TV seriál)
1956 Cime tempestose (TV seriál)

Dokumentární

2011 Noi c'eravamo
2005 Noi siam nati chissà quando chissà dove

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky