foto

Anthony Perkins

  • nar. 4.4.1932
    New York City, New York, USA
  • zem. 12.9.1992 (60 let)
    Hollywood, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeho otec, charakterní herec Osgood Perkins (1892-1937), zemřel, když bylo Anthonymu pět let. 1951 - 1952 navštěvoval Rollins College ve floridském Winter Parku a 1952 - 1953 studoval na Columbia University v New Yorku. Od mládí se věnoval divadlu a v roce 1946 absolvoval svůj profesionální jevištní debut ve Vermontu.

Na Broadwayi se poprvé představil v roce 1954 a hned na sebe upozornil ústředním partem ve hře Roberta Andersona Čaj a sympatie, kterou režíroval Elia Kazan. Před filmovou kamerou se poprvé objevil jako nápadník hlavní hrdinky (Jean Simmonsová) melodramatu Herečka (r. G. Cukor). Zaujal hned v následujícím dramatu z americké občanské války Přesvědčení (r. W. Wyler), kde si rolí armádního dobrovolníka Joshe Birdwella vysloužil nominacina Oscara 1956.

Zpočátku ztělesňoval ve filmech nesmělé, zakomplexované a rozporuplné mladíky, jejichž strach ze stále komplikovanějšího světa často přerůstá do agresivního chování. Nejlépe tyto rysy projevil v postavě schizofrenního Normana Batese, jehož chorobná citová závislost na matce ho dožene až k vraždění, v legendárním psychothrilleru Psycho (r. A. Hitchcock). Do osudů psychopatologického hrdiny Normana se Anthony ponořil ještě v dalších třech pokračováních Psycha, z nichž Psycho III také sám režíroval.

Zajímavé příležitosti dostal v Evropě, kde vytvořil mj. postavu úředníka Josefa K. ve filmové adaptaci Kafkova románu Proces (r. O. Welles) nebo malíře Johnnyho Parsona, jednoho z podezřelých z únosu a zavraždění dítěte, v psychologickém dramatu Meč a váhy (r. A. Cayatte). Za roli hudbymilovného Američana Philipa Van Der Beshe, s nímž prožije ve filmovém přepisu románu Françoise Saganové Máte rádi Brahmse? (r. A. Litvak) milostnou romanci starší pařížská dekoratérka (Ingrid Bergmanová), získal cenu na MFF v Cannes 1961 a Donatellova Davida 1962.

V posledních letech své kariéry účinkoval často v podřadných filmech různé provenience. Kromě filmování působil rovněž na divadle; úspěch sklidil v broadwayských inscenacích her Petera Shaffera Equus (1977) a Bernarda Sladea Romantická komedie(1979). V roce 1973 se oženil s fotografkou Berinthiou Berensonovou, sestrou herečky Marisy Berensonové. Zemřel 12. 9. 1992. Příčinou jeho smrti bylo onemocnění AIDS.

Ripper

Herecká filmografie

Filmy

1992 Nahá spojka
Soukromý případ (TV film)
1991 Der Mann nebenan
1990 Dcera temnot (TV film)
Dnes v noci jsem nebezpečná (TV film)
Ghost Writer (TV film)
Psycho IV: Začátek (TV film)
1989 Hranice šílenství
1988 Stín smrti
1986 Psycho 3
1984 Hrdinové (TV film)
Zločiny z vášně
1983 Psycho II
Sins of Dorian Gray, The (TV film)
1982 For the Term of His Natural Life (TV film)
1980 Double Negative
1979 Ffolkes
Twee vrouwen
Zimní zabíjení
Černá díra
1978 Bídníci (TV film)
First, You Cry (TV film)
Pamatuj si mé jméno
1975 Mahogany
1974 Lovin' Molly
Vražda v Orient expresu
1972 Play It As It Lays
Život a doba soudce Roye Beana
1971 Deset strašných dní
Někdo je za dveřmi
1970 Allan nebo jeho sestra (TV film)
Hlava 22
Stanice WUSA
1968 Jed
1967 Vražedné šampaňské
1966 Evening Primrose (TV film)
Hoří v Paříži?
1965 Zabiják bláznů
1964 Une ravissante idiote
1963 Meč a váhy
1962 Nůž v ráně
Phaedra
Proces
1961 Máte ráda Brahmse?
1960 Psycho
Tall Story
1959 Na břehu
Zelené království
1958 Farma pod Jilmy
Matchmaker, The
Mořská zeď
1957 Fear Strikes Out
The Lonely Man
Šerifská hvězda
1956 Přesvedčení
1953 The Actress

TV seriály

1995 Svengoolie (TV seriál) - a.z.
1990 Chillers (TV seriál)
1987 Napoleon a Josefína (TV seriál)
1967 The Woody Woodbury Show (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
2006 Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher Film
1990 Horror Hall of Fame, The (TV film)
1988 With Orson Welles: Stories from a Life in Film (TV film)
1985 Joan Rivers and Friends Salute Heidi Abromowitz (TV film)
1979 The Horror Show
1971 Kuunnelkaa laulujani (TV film) - a.z.
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1980 34th Annual Tony Awards, The (TV pořad)
1979 American Film Institute Salute to Alfred Hitchcock, The (TV pořad)
NDR Talk Show (TV pořad)
1962 The Merv Griffin Show (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1957 The Mike Wallace Interview (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1988 Lucky Stiff
1986 Psycho 3

Scenáristická filmografie

Filmy

1973 Konec Sheily

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(55)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace