foto

Marcel Cuvelier

  • nar. 14.5.1924 (95 let)
    Glageon, Francie

Biografie

Francouzský herec Marcel Cuvelier se uplatňoval hlavně v divadle a televizi, i u nás jej ale můžeme znát z řady filmů, několikrát to bylo například po boku J. P. Belmonda. Cuvelier pochází z malého městečka Glageon na francouzsko-belgických hranicích a v uměleckých sférách se začal pohybovat koncem čtyřicátých let 20. století, souběžně začínal jako herec a režisér. Poprvé režíroval v roce 1950, krátce nato na jevišti Théâtre de Poche uvedl dnes již slavnou Ionescovu hru Plešatá zpěvačka.

Na různých divadelních scénách v Paříži se v padesátých letech prosazoval jako herec i režisér, z tvorby Eugena Ionescu připomeňme jeho další režii Lekce v divadle Poche Montparnasse (1951), později v Paříži i na divadelních festivalech hrál v Ionescově hře Král umírá. V divadle Poche Montparnasse působil i jako režisér, uváděl francouzskou modernu (Rollandova Hra o lásce a smrti) i světovou klasiku (Gončarovův Oblomov).

V kontextu s bohatými Cuvelierovými aktivitami v divadle se jeho práce pro film jeví jako zanedbatelná, hrál jen ve 21 filmech, nutno ale dodat, že jako významný divadelní tvůrce si mohl dopřát možnost výběru a kýval na nabídky jen vesměs progresívních režisérů ve významných titulech. Jeho filmovým debutem byla menší úloha recepčního v motelu v dramatu VÝTAH NA POPRAVIŠTĚ (Ascenseur pour l’échafaud, 1958) režiséra Louise Malle. Ve spolupráci s dalšími významnými režiséry se filmovým divákům dvakrát představil jako policejní inspektor (PRÁSKAČ – Le doulos, 1962; VÁLKA SKONČILA – La guerre est finie, 1966). V Costa-Gavrasově politickém dramatu DOZNÁNÍ (L’aveu, 1969) ztvárnil českého komunistického funkcionáře Josefa Pavla.

Kromě divadla a filmu začal spolupracovat také s televizí, kde od počátku šedesátých let hrál v řadě seriálů, často to byly skutečné historické postavy. V dobrodružném seriálu LAGARDERE (1967) hrál španělského krále Filipa V., dobový kostým na sebe oblékl i v dalších seriálech (SCHULMEISTER, CÍSAŘSKÝ ŠPION – Schulmeister, l’espion de l’empereur, 1971) i televizních filmech, mimo jiné adaptacích literárních děl (PANÍ BOVARYOVÁ – Madame Bovary, 1974), později hrál i v kriminálních seriálech.

Přes četné vystupování v televizi a příležitostné filmování převažovalo v Cuvelierových aktivitách nadále divadlo, režíroval a hrál na různých pařížských scénách i na populárních divadelních festivalech, v 80. letech napsal i několik vlastních divadelních her. Z jeho dalších vstupů před filmovou kameru připomeňme dvojí spolupráci s J. P. Belmondem, po jehož boku hrál ministra (NÁSLEDNÍK – L’héritier, 1973) a opět policejního inspektora (STAVISKY, 1974). Větší hereckou příležitost dostal v málo známém historickém příběhu z Kanady v 19. století KAMOURASKA (1973).

V roce 1998 hrál Marcel Cuvelier v Théâtre Antoine básníka Norberta de Varenne v divadelní adaptaci Maupassantova románu Miláček a za tuto roli byl nominován na prestižní Molièrovu cenu, tuto trofej pak získal o dva roky později za svůj výstup v Guitryho hře Otec měl pravdu, v níž hrál v letech 1998-1999 v pařížských divadlech Théâtre des Célestins a Théâtre des Bouffes Parisiens. Jako režisér působil Cuvelier naposledy v Théâtre Huchette (opět to bylo dílo Eugena Ionesca nebo A. P. Čechova). Ve filmu hrál Marcel Cuvelier naposledy v roce 2008, u nás jsme jej mohli vidět v komedii TVOJE RUCE NA MÉ PŮLCE (Laisse tes mains sur mes hanches, 2003). V současnosti žije Marcel Cuvelier již v soukromí, v rodinné tradici pokračuje jeho dcera Marie Cuvelier, taktéž divadelní herečka.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2008 Aide-toi le ciel t'aidera
2007 72/50
2003 Tvoje ruce na mé půlce
1985 Stradivarius (TV film)
1984 Irène et Fred (TV film)
1981 Le pont japonais (TV film)
1980 Oeil du maître, L'
1978 Les lieux d'une fugue (TV film) - vyp.
1977 Les Ambassadeurs
1975 La Brigade
1974 Eugène Sue (TV film)
La Trahison (TV film)
Stavisky
1973 Kamouraska
L'enlèvement (TV film)
Následník
1971 Vipère au poing (TV film)
1970 Doznání
1967 Grand Meaulnes, Le
1966 Roger la Honte
Válka skončila
Écharpe, L´ (TV film)
1962 Boj na ostrově
Les bonnes causes
Práskač
1960 Pravda
V neděli se nepohřbívá
1959 Les Affreux
1958 Výtah na popraviště

TV seriály

1997 P.J. (TV seriál)
1987 Eurocops (TV seriál)
1984 Série noire (TV seriál)
1983 Deux amies d'enfance (TV seriál)
1981 Amours des années grises, Les (TV seriál)
1980 La vie des autres (TV seriál)
1978 Il était un musicien (TV seriál)
1977 Bergeval père et fils (TV seriál)
Brigade des mineurs (TV seriál)
Héritiers, Les (TV seriál)
Un juge, un flic (TV seriál)
1974 Pain noir, Le (TV seriál)
1971 Nouvelles aventures de Vidocq, Les (TV seriál)
Schulmeister, espion de l'empereur (TV seriál)
1969 Les cent livres des hommes (TV seriál)
1967 Lagardère (TV seriál)
Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Tribunal de l'impossible, Le (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Compagnons de Jehu, Les (TV seriál)
1965 Bonheur conjugal, Le (TV seriál)
Les jeunes années (TV seriál)

Dokumentární

1987 La nuit des Molières (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace