foto

Marguerite Pierry

  • nar. 26.12.1887
    Paříž, Francie
  • zem. 20.1.1963 (75 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzská herečka Marguerite Pierry se k filmu dostala až jako vyzrálá divadelní umělkyně počátkem třicátých let 20. století, na své kinematografické konto pak nastřádala přes sedmdesát filmových rolí, převážně vedlejších. Pocházela z Paříže a její vlastní jméno bylo Marguerite Peter, později zvolila francouzsky znějící modifikaci příjmení. Původně měla být učitelkou, ale již za studií se zároveň vzdělávala ve zpěvu a za katedru se nakonec nikdy nepostavila. Ve dvaceti letech začala vystupovat v kabaretech a hudebních kavárnách, časem se vypracovala v osobitou komediální herečku. To, co jí chybělo ve fyzických půvabech, vyvážila výbornými hereckými výkony a specifickým mluveným projevem.

Teprve ve dvacátých letech dostala Marguerite Pierry příležitost vystupovat na prestižnějších divadelních scénách, její doménou ale nadále zůstával komediální žánr převážně francouzských autorů. Jako představitelka komediálních rolí ostatně vstoupila i na stříbrné plátno a počátkem 30. let dostala několik velkých příležitostí. Jejím debutem před kamerou byla hlavní role ve filmové verzi Feydeauovy frašky ON PURGE BÉBÉ (1931) v režii Jeana Renoira, velké role pak hrála v komedii MLÁDENEC PANÍ HUSSONOVÉ (Le rosier de Madame Husson, 1932) nebo v melodramatu ZVONĚNÍ NA POPLACH (La sonnette d’alarme, 1935).

Další filmové výstupy Marguerite Pierry se odehrávaly často v průměrných komediích, několikrát točila s režisérem René Pujolem. Za zmínku stojí umělecky hodnotný film PEVNOST MLČENÍ (La citadelle du silence, 1937) režiséra Marcela L’Herbiera, kde se objevila v menší roli bytné. V několika filmech hrála i se svým životním partnerem Marcelem Simonem (1872-1958), pro nějž byla oporou především za druhé světové války, kdy byl jako Žid vystaven nebezpečí perzekuce. Mezitím Marguerite Pierry navázala častější spolupráci s významným divadelníkem a filmovým režisérem Sachou Guitrym, větší příležitost dostala například v jeho filmu BÍLÁ NOC (Donne-moi tes yeux, 1943).

I za války rozšiřovala Marguerite Pierry svou filmografii o několik titulů ročně, hrála v komediích, adaptacích osvědčených literárních děl i historických filmech, nevzdávala se ani divadla. Po válce se její jméno objevilo na předních místech filmových plakátů například v případě dramatu ODSOUZENÍ (Les condamnés, 1948), zopakovala si i zkušenost s Mirandovou hrou DÍRA VE ZDI (Le trou dans le mur, 1949), kterou hrála již před lety na jevišti. Znovu spolupracovala také se Sachou Guitrym a v jeho režii vytvořila po letech partnerskou dvojici s Michelem Simonem v komedii ŽIVOT POCTIVÉHO ČLOVĚKA (La vie d’une honnête homme, 1953), menší role odehrála také v několika kostýmních filmech, znovu to bylo pod taktovkou Sachi Guitryho (NAPOLEON – Napoléon, 1955; KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA – Si Paris nous était conté, 1955).

V padesátých letech hrála v divadle pod režijním vedením Jeana Meyera a pozoruhodné výkony předvedla v několika Molièrových hrách na jevišti Théâtre du Palais Royal, například ve hře Lakomec (1960). Po smrti Marcela Simona (1958) začala omezovat své umělecké aktivity, ve filmu hrála naposledy v roce 1961 (SEUL… À CORPS PERDU, premiéra až v roce 1963). Tehdy se naposledy objevila i na jevišti, opět v Molièrovi (George Dandin, 1961).

Marguerite Pierry zemřela v Paříži 20. ledna 1963 ve věku 75 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1963 Seul... à corps perdu
1960 Frangines, Les
1958 Tant d'amour perdu
1957 Assassins et voleurs
Les Œufs de l'autruche
1956 Ces sacrées vacances
Si Paris nous était conté
1955 Nana
Napoléon
Villa sans souci, La
1954 J'y suis... j'y reste
Madame du Barry
1953 Vie d'un honnęte homme, La
1951 Adhémar ou le jouet de la fatalité
Knock
Le Don d'Adele
Monsieur Octave
1950 Gang des tractions-arrière, Le
1949 Aux deux colombes
Ces dames aux chapeaux verts
Dernière heure, édition spéciale
Un trou dans le mur
1948 Comédien, Le
Condamnés, Les
Toute la famille était la
1947 Contre-enquête
Le château de la dernière chance
Maris de Léontine, Les
1946 Faut ce qu'il faut
1945 Fausse alerte
Ils étaient cinq permissionnaires
Skříňka snů
1944 Rabouilleuse, La
1943 Des jeunes filles dans la nuit
Donne-moi tes yeux
Madame et le mort
Stín minulosti
1942 Femme perdue, La
Mam'zelle Bonaparte
1941 Chèque au porteur
Fromont jeune et Risler aîné
Parade en 7 nuits
1940 Empreinte du Dieu, L'
Face au destin
Miquette
Paris - New York
1939 Les otages
Monsieur Brotonneau
Tourbillon de Paris
1938 Conflit
Goualeuse, La
Prison sans barreaux
Titin des Martigues
Trois artilleurs en vadrouille
Ça... c'est du sport
1937 Citadelle du silence, La
Monsieur Breloque a disparu
Trois artilleurs au pensionnat
1936 Deux gosses, Les
Kurýr na jih
Nouveau testament, Le
1935 Paris Camargue
Sonnette d'alarme, La
1934 Adémai au moyen âge
1933 Coucher de la mariée, Le
1932 Le rosier de Madame Husson
1931 Bal, Le
On purge bébé

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace