Reklama

Reklama

Napoléon

  • Itálie Napoleone (více)
Francie / Itálie, 1955, 190 min

Režie:

Sacha Guitry

Scénář:

Sacha Guitry

Hrají:

Jean-Pierre Aumont, Daniel Gélin, Jeanne Boitel, Pierre Brasseur, Danielle Darrieux, Sacha Guitry, Jean Chevrier, Otto-Wilhelm Fischer, Lana Marconi (více)
(další profese)

Obsahy(1)

„Narodil se na ostrově, celý život chtěl dobýt ostrov a proti své vůli umřel na ostrově.“ Tak začíná své vyprávění Talleyrand (Saša Guitry), který vypráví autentický životní příběh velkého císaře a vojevůdce Napoleona Bonaparta (Daniel Gélin), příběh ode dne jeho narození až po jeho skon na ostrově Svatá Helena. Tento film je nejúplnějším zpracováním historie života Napoleona Bonaparta. (Snorlax)

(více)

Recenze (6)

dalia 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu výpravný film, který dnes již působí místy trochu strnule a zkratkovitě. Tvůrci se pokusili zachytit celý Napoleonův život a zákonitě museli volit, které epizody a události zařadit, které vynechat a které naznačit pomocí doprovodného komentáře. Jedná se tak nakonec vlastně o jednotlivé scény propojené Talleyrandovým vyprávěním. Herecké obsazení je působivé, ovšem mnohé slavné tváře se zde objevují jen v malých roličkách a ne všichni se fyzicky hodí na ztvárnění příslušné osobnosti (hraběnka Walewská je zde příliš stará, Roustam nebyl černoch apod.). Výborné je ale obsazení obou představitelů Napoleona a Raymond Pellegrin je Napoleonovi i fyzicky opravdu podobný, některé záběry působí jako oživlé portréty. Bitevní scény jsou na svou dobu velmi slušné, film tehdy jistě působil velkolepě, dnes je již dosti poznamenán časem. Přesto stojí za vidění. ()

MIGHTTREE 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho jsem tento film scháněl kvůli panu Funesovi a nakonec tohle. Ovšem tohle je můj osobní omyl. Kdybych se byl býval zde podíval, nebyl bych býval teď psal tohle. ()

Reklama

Gig 

všechny recenze uživatele

Dobře vystavěný film o francouzském vojevůdci. Už vím, kde se inspirovali i autoři seriálové verze o Napoleonovi. Film začíná smrtí a převezením ostatků císaře a následně pokračuje vzpomínkami. Stejně jako Američané, když točily film o osidlování Ameriky Jak byl dobyt Západ využili snad všechny možné westernové herce, tak Guitry využil všechny možné francouzské herce a to i do malých rolí. Luis de Funés má tu podobný štěk jako pan Werich v Psohlavcích. Ale kdo se dívá pozorně, najde ho :) Dnes pro mnohé se může zdát tento film těžkopádný či těžce stravitelný. Ale já mám tenhle druh filmu moc rád. ()

Hopkins 

všechny recenze uživatele

Aby jste se nenechali zmást hraje v tom sice i Louis de Funés ale hraje tam jen takovej štěk takže ho tam vlastně pomalu ani nepoznáte :o) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • V jedné z posledních scén filmu Talleyrand (Sacha Guitry) popisuje převezení Napoleonova těla do Francie a jeho uložení v pařížské invalidovně, které se odehrálo v roce 1840, tedy dva roky po Talleyrandově smrti. (vangobseck)

Reklama

Reklama