Reklama

Reklama

Hélène Dieudonné

Hélène Dieudonné

nar. 24.12.1884
Paříž, Île de France, Francie

zem. 29.09.1980 (95 let)
Chaumont, Francie

Biografie

Francouzská herečka Hélène Dieudonné má za sebou obdivuhodnou kariéru, divadlo hrála již před první světovou válkou, filmy ale začala točit až ve svých sedmdesáti letech a ještě jako devadesátiletá hrála hlavní roli, v divácké anketě byla zvolena i za nejkrásnější babičku francouzského filmu. Narodila se v Paříži a pocházela z umělecké rodiny, z jejích předků byl Alphonse Dieudonné významným divadelním hercem 19. století, známější byl ale její strýc Albert Dieudonné (1889-1976), slavný představitel Napoleona v Ganceho němém velkofilmu NAPOLEON (Napoléon, 1927).

Hélène Dieudonné studovala herectví na pařížské konzervatoři, mezi její spolužáky patřila mimo jiné pozdější filmová hvězda Françoise Rosay. Helene začínala hrát v roce 1913 v Théâtre du Gymnase, později vystřídala několik dalších pařížských scén, ve dvacátých letech například Théâtre d’Odéon. Později na delší dobu herectví a divadlo opustila, žila v soukromí a věnovala se rodině. Až v padesátých letech ji znovu na jeviště přivedla právě její spolužačka z konzervatoře Françoise Rosay. Návrat k divadlu absolvovala Hélène Dieudonne v roce 1953 v Théâtre Casino Municipal v Nice, poté znovu hrála v Paříži (Théâtre des Arts, Théâtre Daunou).

Teprve koncem padesátých let a ve svých pětasedmdesáti letech začala být Hélène Dieudonné obsazovaná do filmu. Poprvé hrála v komedii PRÁCE, TO JE SVOBODA (Le travail, c’est la liberté, 1959), následně si ji oblíbila řada režisérů pro menší role babiček, tetiček, starých jeptišek nebo domovnic a počátkem šedesátých let točila i několik filmů ročně. Několikrát například s Jeanem Gabinem, v jehož filmech byla kuchařkou (PREZIDENT – Le président, 1960), matkou představenou (STARÁ GARDA – La vieux de la vieille, 1960) nebo domovnicí (PROSŤÁČEK SE BOUŘÍ – Le cave se rebiffe, 1962). Často pracovala také v televizi, čtyřikrát se objevila v populárním detektivním seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes, 1960, 1961, 1966, 1972), jako starou venkovanku Célestine ji diváci i u nás mohli vidět v kdysi oblíbeném dětském seriálu BELLA A SEBASTIAN (Belle et Sebastian, 1965).

Zmínku si zaslouží i několikerá spolupráce s režisérem Robertem Dhérym, v jehož filmu VÝHODNÁ KOUPĚ (La belle Américaine, 1961) byla opět babičkou, v další Dhéryho komedii TONOUCÍ SE STÉBLA CHYTÁ (Le petit baigneur, 1967) si ji můžeme pamatovat v roztomilé epizodě obsluhy u závor po boku Louise de Funèse. Abychom doplnili výčet hvězd, s nimiž filmovala, připomeňme i další roli babičky titulního hrdiny (Jean Marais) ve špionážní komedii CTIHODNÝ STANISLAV (L’honorable Stanislas, agent secret, 1963).

V roce 1965 uzavřela Hélène Dieudonné své angažmá v divadle výstupem v Pirandellově hře Liola v Théâtre des Vieux Colombier, stále ale hrála v různých televizních seriálech a filmech, i když ne již tak často jako počátkem šedesátých let. Jestliže během 60. a 70. let odehrála ve filmu a televizi bezmála sedmdesát vedlejších rolí, svou práci před kamerou završila v devadesáti letech hlavní rolí staré tetičky Basilie, která se rozhodne pomstit smrt svého syna policisty v kriminální komedii VELKÉ PROSTŘEDKY (Les grands moyens, 1975). Poté Hélène Dieudonné odešla do ústraní a zemřela v nemocnici Chaumont-en-Vexin 29. září 1980 ve věku 95 let; pohřbena je ve Versailles.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Host

Pořady
1975

Midi-Première

Reklama

Reklama